• Alens,
  • Jorens,
  • Žanis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


5G jūras sakaru attīstība tika demonstrēta uz ledlauža «Varma» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 16:44, 16.07.2024


Vienlaikus kuģu komunikācijai hidrogrāfijas mērījumu drons “Otter” pārraidīja gultnes mērījumus un videopārraidi notiekošajam uz ūdens.


Jūras bezpilota sistēmas var vadīt, tikai izmantojot augstas kvalitātes internetu.

Pilna mēroga jūras 5G risinājuma demonstrācijā Rīgas ostā Latvijas mobilo sakaru un tehnoloģiju uzņēmums LMT sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes kapitālsabiedrību, ostu tehnisko pakalpojumu sniedzēju SIA “LVR Flote”, veiksmīgi testē šīs tehnoloģijas lietojumus, izmantojot gan gaisa, gan ūdens dronus. Demonstrācijā 5G nodrošināja reāllaika liela datu apjoma pārsūtīšanu, nepārtrauktu 5G savienojumu jūrā un komunikācijas iespējas, ko tas sniedz.

Demonstrācijā uz ledlauža “Varma” klāja reāllaikā varēja vērot darbībā 5G ķēdes principu (multi-hop), kas nodrošināja komunikāciju starp “LVR Flotes” peldlīdzekļiem – ledlauzi “Varma”, hidrogrāfijas mērījumu dronu “Otter”, loču kuģi “Dore” – un LMT 5G gaisa dronu. Loču kuģim attālinoties, uz monitoriem varēja vērot sakaru darbības rādījumus, kā arī aplūkot 5G iekārtas uz ledlauža “Varma”. Vienlaikus kuģu komunikācijai hidrogrāfijas mērījumu drons “Otter” pārraidīja gultnes mērījumus un videopārraidi notiekošajam uz ūdens, savukārt LMT 5G gaisa drons veica videopārraidi, nodrošinot redzamību arī kuģim attālinoties no redzamības zonas.

Izaicinošs uzdevums

Demonstrācijas laikā LMT tehnoloģijas spēja nodrošināt nevainojamu 5G mobilo datu pārraidi, kas ļauj vienlaikus notikt datu apmaiņai starp kuģiem un droniem uz ūdens un gaisā.

“Jūra ir izaicinājums kvalitatīvu, ātru sakaru nodrošināšanai, ko iespējams risināt ar 5G tehnoloģijām jūrai. Viss darbs, ko LMT līdz šim ir veicis, testējot un izmēģinot jūras 5G tehnoloģijas, ir izaudzis līdz šim risinājumam, kuram pagaidām nav līdzīga ne mūsu reģionā, ne plašākā globālā kontekstā,” LMT prezidents Juris Binde.

Viņš skaidro, ka jūras 5G tīkla un tajā balstīto risinājumu ieviešana kļūst arvien nozīmīgāka un būs nenovērtējams atbalsts apstākļos, kad īsā laikā nepieciešams pārraidīt milzīgu datu apjomu no kuģa uz kuģi vai no kuģa uz ostu, bet ar tradicionālās datu pārraides metodēm tas nav iespējams. “Jaunā risinājuma eksporta potenciālu apstiprina arī ļoti lielā interese no jūrniecības loģistikas uzņēmumiem un lielākajām Eiropas ostām par šāda risinājuma turpmāko kopīgo attīstību,” piebilst J. Binde.

Demonstrē jaunas iespējas

Datu pārraides nodrošināšanai 5G tehnoloģijas jūrā izmanto ķēdes principu – 5G tīkla signāls tiek nodots no viena kuģa uz nākamo, tādējādi ļaujot uzturēt sakarus gan starp jūrā esošiem kuģiem un ostām, gan starp jūrā esošiem kuģiem. Šī demonstrācija apliecina, ka 5G jūras tehnoloģijas var sekmīgi nodrošināt 5G pārklājumu Baltijas jūrā.

“Šis tests ostā parāda iespējas, ko 5G tehnoloģijas paver datu apmaiņai jūrā, kas ir ļoti būtiski ne tikai mūsu pakalpojumu sniegšanā, bet visai jūrniecības nozarei kopumā,” vietnei labsoflatvia.lv saka “LVR Flotes” valdes loceklis Kaspars Ozoliņš.

Demonstrējot šo sadarbības projekta rezultātu, starptautiskajiem partneriem tiek prezentēta inovāciju testa vides izveidošana Rīgas brīvostā jaunu projektu attīstībai ostas un jūras digitalizācijas jomā, informāciju sistēmu integrācijā. “”LVR Flotes” un LMT veiksmīga sadarbība šādas testa vides izveidē ir balstīta uz pieejamu vidi ostas infrastruktūrā inovāciju attīstībai, kā arī pieejamu juridisko un administratīvo atbalstu inovāciju ieviešanai un atvērtu sadarbības partneru ekosistēmu,” norāda K. Ozoliņš.

Turpina izstrādi un testēšanu

Šis ir turpinājums pirmajiem veiksmīgajiem testiem 2023. gada novembrī. Tolaik 5G savienojums ar kuģi tika izveidots, izmantojot sauszemes 5G tīklu, rakstīja Labs of Latvia. Toreiz J. Binde skaidroja, ka līdz šim atklātā jūrā sakarus varēja nodrošināt tikai ar satelītiem, kas pilnībā nenodrošina to, kas nepieciešams jaunu “prasīgu” lietojumu nodrošināšanai.

5G pārklājuma nodrošināšana atklātos ūdeņos ir sarežģīta, tādēļ līdz šim pasaulē veiktie pētījumi un pārbaudes reti sekmējas ar veiksmīgu iznākumu. LMT un “LVR flotes” panākumi šajā jomā norāda uz pagrieziena punktu 5G savienojamības nodrošināšanā jūrā, kā arī vieš cerības, ka ar izmēģināto 5G jūras tehnoloģiju palīdzību varētu nodrošināt 5G pārklājumu Baltijas jūrā, pārvēršot to par testa vidi jūras inovācijām.

Ceļā uz nepārtrauktu 5G tīklu visā Baltijas jūrā

Iepriekš LMT viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis stāstīja, ka viena no LMT prioritātēm ir 5G tīkla attīstība ne tikai uz zemes, bet arī 5G attīstības izpēte jūrā. Tāpēc LMT sadarbībā ar “LVR floti” aktīvi strādā pie 5G tīkla pārklājuma nodrošināšanas Rīgas jūras līcī, kur ir izveidota pirmā pārklājuma pilotteritorija, rakstīja Labs of Latvia. “Nākotnē kopā ar partneriem ar notestēto risinājumu plānojam nodrošināt nepārtrauktu 5G tīklu visā Baltijas jūrā,” solīja I. Pūķis.

2022. gadā “LVR floti” (tolaik uzņēmuma nosaukums bija “Rīgas Brīvostas flote”) un LMT parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību 5G tehnoloģiju izpētē un inovācijās, rakstīja Labs of Latvia. Paredzēts, ka vienošanās veicinās zinātnisko izpēti, ļaus plašāk ieinteresēt starptautiskos izpētes partnerus un veikt dažādas inovāciju demonstrācijas Latvijā. Tolaik LMT Korporatīvo klientu dienesta direktors Edgars Grandāns norādīja, ka noslēgtā inovāciju sadarbība veicinās gan zinātnisko izpēti, gan ļaus plašāk ieinteresēt starptautiskos izpētes partnerus un veikt dažādas inovāciju demonstrācijas Latvijā. “LMT ir viens no pirmajiem operatoriem Eiropā, kas sācis strādāt pie jūrniecības 5G tehnoloģiju izpēti un attīstību,” viņš piebilda.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka

Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka, aģentūrai LETA pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Ekonomika Prasība par bezskaidras naudas norēķiniem skars vairāk nekā 1000 tirgotāju

Prasība tirgotājiem, kuru apgrozījums pārsniedz 50 000 eiro gadā, nodrošināt pircējiem iespēju norēķināties ar bezskaidru naudu, teorētiski skars aptuveni 1000 tirgotāju, taču faktiski šādu uzņēmumu skaits noteikti ir lielāks, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Olga Bogdanova.

Ekonomika Latvijas aizsardzības nozare ir izveidojusi kompetences centru (+VIDEO)

Uzņēmumu apgrozījums 2023. gadā bija 1,66 miljardi eiro.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā samazinājās par 2%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 2% un bija 103,35 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Ventspilī ieradīsies vācu kruīza kuģis ar simbolisku nosaukumu (+VIDEO)

Uz kuģa ir septiņi pasažieru klāji ar kajītēm, kas iekārtotas klasicisma, jūgendstila un art deco stilā.

Pasaule Somijas premjerministrs kritizē Lietuvas reakciju

Somijas premjerministrs Peteri Orpo kritizējis Lietuvas reakciju uz izskanējušo informāciju, ka Krievija varētu vienpusēji mainīt robežas Baltijas jūrā.

Pasaule Pērn nogrimuši mazāk kuģu, bet pirātisma draudi auguši

Pasaules jūru un okeānu ūdeņos nogrimušo kuģu skaits pērn sasniedzis rekordzemu atzīmi, tomēr pirātisma draudi palielinājušies, teikts Vācijas apdrošināšanas uzņēmuma "Allianz Commercial" ziņojumā.

Pasaule Suecas kanālā uzskrējis uz sēkļa kuģis

Suecas kanālā pirmdien uzskrējis uz sēkļa kravas kuģis, pavēstīja kuģniecības pakalpojumu aģentūra "Leth Agencies".