• Halina,
  • Ilvars,
  • Lauma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas uzņēmēji koncentrējas uz gudras biomasas ražošanu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:09, 30.06.2024


ES investīcijas palīdzēs paplašināt ienesīgo nozari.


Pie jaunās pākšaugu pārstrādes iekārtas. Maisos pildās zirņu un lauka pupu milti un olbaltuma koncentrāts.

22 Latvijas uzņēmumi un organizācijas parakstīja sadarbības memorandu, lai atbalstītu un stimulētu jaunu vērtības ķēžu izstrādi no bioloģiskiem materiāliem, kas iegūti no vietējām izejvielām, aicinot fokusēties uz gala produkta radīšanu Latvijā. Tas nodrošinās, ka ar biorafinēšanas projektiem saistītie ekonomiskie ieguvumi, darba vietu radīšana un ilgtspējas prakse paliks Latvijā un veicinās arī reģionālo attīstību.

Biorafinēšana kā metode biomasas pārstrādē ir būtiska sadaļa no mūsdienu bioekonomikas un ES līmenī tiek definēta, kā prioritārs virziens, domājot par kopīgo mērķi samazināt emisiju apjomu par 55% līdz 2030.gadam.

Divi Latvijas uzņēmumi jau līdz šim ir piesaistījuši Eiropas (Circular Bio-Based Europe) finansējumu pilotrūpnīcām, bet vairākiem citiem ir nopietni projekti, kuriem nepieciešami aizdevumi vai cita veida atbalsts.

"Biorafinēšana kā metode enerģijas un citu vērtīgu materiālu ieguvē ir viens no virzieniem, kuru atbalsta ES kopējā politika. Tā sevī ietver mērķi pakāpeniski atteikties no fosilajiem resursiem. Tas ir veids, kā nodrošināt pilnvērtīgu aprites ekonomiku, izmantojot lokāli pieejamos biomasas resursus. Šī pieeja aptver tādas nozares kā pārtikas rūpniecību, dažādu bioķīmisko produktu ražošanu, būvniecību, tekstilizstrādājumu ražošanu un citas jomas," uzsver LIAA Inovāciju un tehnoloģiju pārstāvniecības Briselē vadītāja Egita Aizsilniece-Ibema, piebilstot, ka biorafinēšana ir zināšanu ietilpīga pieeja, kura potenciāli kāpinās Latvijas ieguldījumus pētniecībā un attīstībā un pievienos Latvijā izaudzētajam papildus vērtību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika EM: Reālo ienākumu kāpums atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju

Reālo ienākumu kāpums un cenu stabilizēšanās atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

Ekonomika SEB banka apstrīd hipotekārā kredīta ņēmēju atbalsta nodevu

Satversmes tiesa (ST) pēc "SEB bankas" pieteikuma ir ierosinājusi lietu un vērtēs, vai pamatlikumam atbilst pērn Latvijā ieviestā hipotekārā kredīta ņēmēju atbalsta nodeva, informēja tiesā.

Ekonomika «Latvenergo» vadītājs pērn algā saņēmis 201 000 eiro

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste pagājušajā gadā algā saņēmis 201 007 eiro, kas ir par 32,4% vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas austrumos pārspēts 1.jūlija karstuma rekords

Pirmdien līdz plkst.14 piecās novērojumu stacijās valsts austrumu daļā labots jūlija pirmās dienas maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Sabiedrība Aicina apgūt rezervistu militāro apmācību

Rezervistu militārās pamatapmācības kurss dod iespēju rezervistam - Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 60 gadiem, bez militārās sagatavotības, brīvprātīgi apgūt dienestam rezervē noteikto militāro pamatapmācību.

Sabiedrība Pirmdien Rīgā nokrišņu daudzums sasniedzis trešdaļu no mēneša normas

1.jūlija dienas vidū galvaspilsētas centrā nokrišņu daudzums īsā laikā sasniedza nepilnu trešdaļu no jūlija normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pasaule Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi Nacionālā apvienība

Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.