• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:49, 27.06.2024


Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.


Foto: LETA

Savukārt 2026.gadā fiskālā telpa paredzēta mīnus 67,8 miljonu eiro apmērā jeb 0,1% no IKP, bet 2027.gadā - mīnus 77,8 miljonu eiro apmērā jeb 0,2% no IKP.

Pozitīva fiskālā telpa paredzēta 2028.gadā - 10,4 miljoni eiro jeb 0,02% no IKP, neskaitot iespējamo papildu finansējumu vienreizējo pasākumu izdevumiem, kas jebkurā gadījumā 2025.gadā nevar pārsniegt 222,7 miljonus eiro.

Ministru kabinets 30.aprīļa sēdē uzdeva FM sagatavot un finanšu ministram līdz 12.septembrim iesniegt izskatīšanai valdībā kā budžetu pavadošo likumprojektu grozījumus Fiskālās disciplīnas likumā (FDL), kas palielina maksimāli pieļaujamo strukturālo deficītu no 0,5% no IKP līdz 1% no IKP.

Pieņemot šādu lēmumu, fiskālā telpa būtiski uzlabosies, norāda FM.

Tiesa, 2025.gadā tā joprojām būtu negatīva jeb mīnus 56,8 miljoni eiro, bet turpmākajos gados tā būtu pozitīva, proti, 2026.gadā 153 miljoni eiro, 2027.gadā - 168,6 miljoni eiro, bet 2028.gadā - 269,3 miljoni eiro. Tomēr šajā gadījumā papildu vienreizējos pasākumus nav iespējams finansēt, norāda FM.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) iepriekš skaidroja, ka FM cenšas šogad noturēt budžeta deficītu 2,9% apmērā no IKP robežās, tāpēc valdība nepārtraukti tiek aicināta neuzņemties jaunas saistības.

Finanšu ministrs skaidroja, ka gadījumā, ja budžeta deficīts pārsniedz 3% no IKP, Eiropas Komisija piemēro pārmērīgā budžeta samazināšanas procedūru, kas nozīmē lejupejošu budžeta izdevumu līkni turpmākajos četros gados.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Ekonomika Reirs: Kamēr vadīšu budžeta komisiju, PVN netiks celts

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vadīšot Jānis Reirs (JV), tikmēr pievienotās vērtības nodoklis (PVN) netikšot celts.

Ekonomika Daugavpils Universitātē notiek konference par ekonomikas attīstību (+VIDEO)

Programmas ietvaros tiks aplūkoti jautājumi par uzņēmumu un zinātnes sektoru savstarpējo sadarbību.

Lasiet arī

Sabiedrība Ķekavas pašvaldības šī gada izdevumi plānoti lielāki nekā ieņēmumi

Ķekavas pašvaldība 2024.gadā tēriņos plāno par apmēram 15 miljoniem eiro vairāk nekā ieņēmumos.

Ekonomika Tiks pieņemts Daugavpils budžets, izdevumi par 1 305 903 euro mazāk (+VIDEO)

Sākot ar šo gadu valsts vairs nefinansē tik svarīgu sociālo funkciju kā deinstitucionalizācijas process.

Sabiedrība Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro

Mārupes budžets palielinājies par aptuveni 13 miljoniem eiro, liecina "Latvijas vēstnesī" publicētais pašvaldības budžets.

Sabiedrība Rīgas domes budžetā izdevumi par 200 miljoniem eiro apsteigs ieņēmumus

Rīgas dome trešdien pieņēma pašvaldības šī gada budžetu, kurā izdevumi plānoti par nepilniem 200 miljoniem eiro lielāki nekā ieņēmumi.