• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būvniecības nozares pārstāvji iesaka valstij būt aktīvākai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:27, 23.06.2024


Varas iestādēm būtu jākompensē pieaugošās enerģijas cenas ar nodokļu atvieglojumiem.


ES fondu līdzekļu izmantošana ne vienmēr ir veiksmīga.

Ilgtspējīgai būvniecībai Latvijā vajag daudz vairāk valsts un pašvaldību pasūtījumu, pauž konferencē "Kā veicināsim ilgtspējīgu būvmateriālu ražošanu un izmantošanu?" Biedrības "Latvijas Klimata neitralitātes klasteris" vadītājs Armands Gūtmanis.

Konferences referenti uzsvēra, ka ilgtspējīgas būvniecības principu ieviešanu nosaka, pirmkārt, rinda Eiropas Savienības regulējumu, tai skaitā Energoefektivitātes direktīva (EED), jaunā Būvizstrādājumu regula (CPR), Ēku energosnieguma direktīva (EPBD), Emisiju tirdzniecības sistēmas paplašināšana (ETS2), Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīva (CSRD), citi ES regulējumi.

Uz otro motivāciju norādīja Latvijas Bankas eksperte Baiba Brusbārde skaidrojot to, ka Latvijas Bankai būvniecības ilgtspējas jautājumi ir stratēģiski svarīgi, jo komercbanku finansētajiem nekustamo īpašumu projektiem ir jāatbilst klimata politikas prasībām. B.Brusbārde atgādināja arī tiesu spriedumus citās valstīs, kuri bijuši par labu iedzīvotājiem, kas tiesas ceļā prasījuši ieviest stingrāku klimata politiku kā cilvēktiesības. To var uzskatīt par trešo motivāciju ilgtspējas ieviešanai būvniecībā.

Ceturtā motivācija ir eksports. Ziemeļvalstis, kas ir Latvijas būvnieku un būvmateriālu lielākais eksporta tirgus, pat paātrina pāreju uz nulles izmešu ekonomiku, neraugoties uz neizbēgamo izmaksu kāpumu.

Bez ilgtspējas un emisiju apliecinājumiem šis tirgus kļūst nepieejams, uzsvēra B.Brusbārde. Konferences referenti bija vienisprātis, ka Latvijā virzība uz ilgtspējīgu būvniecību sākusies, un konstruktīva valsts institūciju, pašvaldību, privātā biznesa sadarbība un koordinācija ir atslēga panākumiem.

Uz ilgtspējīgas būvniecības attīstībai būtisku problēmu – šobrīd salīdzinoši nelielu Latvijas pašvaldību un valsts pasūtījumu apjomu – norādīja Latvijas Bankas ekonomiste Baiba Brusbārde, atgādinot, ka regulējuma izmaiņas šobrīd prasa zaļo publisko iepirkumu (ZPI) valsts sektora un rūpniecības ēkām. Taču 2022. gadā, publiskajiem iepirkumiem veidojot 12% no Latvijas Iekšzemes kopproduka (IKP), ZPI būvniecības jomā veidoja vien desmito daļu (394 miljoni eiro).

Ekonomikas ministrijas Būvniecības politikas departamenta direktore Olga Feldmane paskaidroja, ka ministrijas speciālisti pilnveido normatīvos aktus, ierosina ieviest nodokļu atvieglojumus, kā arī speciālas garantijas un citus valsts atbalsta instrumentus. Tie tiks prezentēti nākamā gada sākumā. O.Feldmane piekrita tam, ka valstij būtu jārāda piemērs privātajam sektoram, iepirkumu dokumentācijās iekļaujot prasības par ilgtspējīgu būvniecību. Nozares eksperti aicināja veidot raitāku valsts pārvaldes darbu nepieciešamo regulējumu, būvnormatīvu un ES fondu instrumentu izstrādē un ieviešanā.

Latvijas būvmateriālu ražotāju asociācijas vadītājs Leonīds Jākobsons izklāstīja rindu priekšlikumu, kas stimulētu ieviest ilgtspējīgas būvniecības principus. To skaitā ir gan grūtāk risināmas problēmas kā augstās enerģijas cenas, gan vienkāršāki risinājumi, kā piemēram dabas resursu nodokļu atlaide uzņēmumiem par to, ja tie vairāk iegulda līdzekļus savas produkcijas iesaiņojuma pārstrādē un atkārtotā izmantošanā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Ekonomika Reirs: Kamēr vadīšu budžeta komisiju, PVN netiks celts

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vadīšot Jānis Reirs (JV), tikmēr pievienotās vērtības nodoklis (PVN) netikšot celts.

Ekonomika Daugavpils Universitātē notiek konference par ekonomikas attīstību (+VIDEO)

Programmas ietvaros tiks aplūkoti jautājumi par uzņēmumu un zinātnes sektoru savstarpējo sadarbību.

Ekonomika Kritums nekustamo īpašumu tirgū turpinās

Nemainīgs tirgus ietekmējošs faktors ir ģeopolitiskā situācija - Ukrainas kara ietekme uz reģiona drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi samazina potenciālo pircēju un investoru optimismu par nekustamā īpašuma tirgus perspektīvām.

Lasiet arī

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Ekonomika Latvijas Banka: būvniecības izaugsmes perspektīvas ir diezgan pozitīvas

Būvniecības nozares izaugsmes perspektīvas vidējā termiņā ir diezgan pozitīvas, teikts Latvijas Bankas publicētajā jaunākajā makroekonomisko prognožu pārskatā.

Ekonomika Latvijas būvnieki izstrādājuši bezatkritumu plānu (+VIDEO)

Nepieciešams noteikt garāku uzglabāšanas termiņu no būvgružiem iegūtām otrreizējām izejvielām.

Ekonomika EM: Latvijas būvniecības nozarē ienāks ievērojamas investīcijas (+VIDEO)

Sektors ir piedzīvojusi virkni satricinājumu pēdējo gadu laikā, pauž V.Valainis.