• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētījums: Latvijas bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:40, 20.06.2024


Latvijā samazinoties konkurencei banku sektorā, ir sarukusi banku riska apetīte, ceturtdien Ekonomistu apvienības rīkotajā konferencē par banku sektora konkurētspēju sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte dekāns Jānis Priede, iepazīstinot ar Ekonomistu apvienības un LU pētījumu par banku sektora transformācijas Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļeiropā ietekmi uz konkurenci Baltijas valstīs un Latvijas banku sektora situāciju.



Pētījumā secināts, ka ir liela atšķirība starp banku konkurenci Latvijā un Ziemeļvalstīs, jo Latvijā piecu lielāko banku īpatsvars kopējos banku aktīvos pārsniedz 80%, kamēr Ziemeļvalstīs tas nepārsniedz 20%.

Priede norādīja, ka tirgus konkurence pēc veiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" strauji pieaugusi. Pētījumā secināts, ka mājsaimniecību un uzņēmumu aizņemšanās izmaksas ir lielākas nekā vidēji eirozonā, lai gan procentu likmes ir līdzīgas. Savukārt aizdevumu līmenis privātajā sektorā ir zemākais reģionā.

Tāpat pētījumā secināts, ka banku kapitāla rādītāji ir labi, taču bankas Latvijā piekopj konservatīvu kreditēšanas politiku.

Priede sacīja, ka par zemāku konkurenci banku sektorā liecina arī pētījumā analizētie banku klientu mobilitātes rādītāji - Latvijā pēdējo piecu gadu laikā finanšu pakalpojumu sniedzēju mainījuši 25% banku klientu, kamēr Zviedrijā to darījuši 35%, bet ES vidēji - 29%.

Starp hipotekāro kredītu ņēmējiem pēdējo piecu gadu laikā banku mainījuši 0,8% Latvijā, kamēr Zviedrijā to darījuši 7,3%, Dānijā - 6,1%, bet ES vidēji - 2,6%.

Pētījumā, veicot finanšu sektora, regulatora un valsts sektora ekspertu aptaujas, secināts, ka lielie banku sektora izaicinājumi nākamajā desmitgadē būs regulatorā vide, digitalizācija un kiberdrošība, kā arī klimata un vides, sociālie un pārvaldības (ESG) jautājumi. Latvijā pie izaicinājumiem pievienojas arī demogrāfija, finanšu pratība un uzkrājumu veidošanas kultūra, kā arī ģeopolitiskie riski.

Banku skaits Latvijā sarūk, jo patlaban piedāvājums labāk atbilst pieprasījumam, ir pastiprināts regulējums, kas ir arī finanšu sektora "kapitālā remonta" sekas. Priede skaidroja, ka novērota arī banku uzvedības modeļa maiņa - pārspīlēta piesardzība un bailes no iespējamā soda. "Bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt. Banku skaits ir mazāks, attiecīgi arī riska apetīte ir mazāka," teica Priede.

Pētījumā aptaujātie eksperti secinājuši, ka patlaban universālo banku skaits Latvijā ir optimāls, bet mazās un vidējās bankas papildina ekosistēmu. Tāpat aptaujāto ekspertu ieskatā, augot ekonomikai, būs vieta jaunām bankām, kā arī ir jāveicina vietējo nišas banku izaugsme.

Priede skaidroja, ka pētījumā eksperti apskatījuši vairākus iespējamus scenārijus. Piemēram, gadījumā, ja kāds investors iegādājas esošu banku un turpina līdzšinējo stratēģiju, būtiskas izmaiņas banku sektorā nav gaidāmas. Savukārt, ja ambiciozs investors nopērk esošu banku un sāk aktīvu konkurenci ar citām bankām, varētu būt īstermiņa aktivitātes uzplaiksnījums banku sektorā, taču ilgtermiņā nekādas būtiskas izmaiņas nebūtu vērojamas.

Pētījumā aptaujāto ekspertu ieskatā ir maz ticams, ka ambiciozs investors Latvijā varētu nodibināt jaunu banku un sākt aktīvu konkurenci. Tāpat maz ticama ir arī valsts bankas dibināšana.

Priede informēja, ka pētījumā eksperti uzskata par vēlamu valsts dalību risku pārdalē, piemēram, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" lielāku iesaisti kreditēšanā reģionos. Tāpat valstij būtiskāk jāveicina ēnu ekonomikas apkarošana.

Savukārt no regulatora puses būtu nepieciešama risku diversificēta pieeja, no uzņēmēju puses - biznesa attīstības ambīcijas un biznesa plānu kvalitāte, bet no mājsaimniecību puses - finanšu pratība, informēja Priede.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Ekonomika Reirs: Kamēr vadīšu budžeta komisiju, PVN netiks celts

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vadīšot Jānis Reirs (JV), tikmēr pievienotās vērtības nodoklis (PVN) netikšot celts.

Ekonomika Daugavpils Universitātē notiek konference par ekonomikas attīstību (+VIDEO)

Programmas ietvaros tiks aplūkoti jautājumi par uzņēmumu un zinātnes sektoru savstarpējo sadarbību.

Ekonomika Kritums nekustamo īpašumu tirgū turpinās

Nemainīgs tirgus ietekmējošs faktors ir ģeopolitiskā situācija - Ukrainas kara ietekme uz reģiona drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi samazina potenciālo pircēju un investoru optimismu par nekustamā īpašuma tirgus perspektīvām.

Lasiet arī

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Ekonomika Latvijas banku peļņa pērn teju divkāršojusies

Latvijas banku sektors pērn strādāja ar peļņu 622,215 miljonu eiro apmērā, kas ir teju divas reizes vairāk nekā banku peļņa 2022.gadā, liecina Latvijas Bankas publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: No Baltijas valstīm nenotiek kapitāla bēgšana

Patlaban no Baltijas valstīm nenotiek tā saucamā kapitāla bēgšana, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Sabiedrība Asociācija: Finanšu nozare gatava vairāk ieguldīt aizsardzības nozarē

Komercbankas ir gatavas plašāk finansēt militārās nozares uzņēmumus, kas attīsta un stiprina valsts aizsardzības spējas, aģentūru LETA informēja Finanšu nozares asociācijas (FNA) valdes loceklis Jānis Brazovskis.