• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir sintezēts mākslīgais zirnekļa zīds cilvēka orgāniem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:51, 08.06.2024


Trīsdimensiju printeris varēs izdrukāt ķermeņa daļas, kuras transplantācijas laikā netiks atgrūstas.


Šis materiāls ir ļoti noderīgs cilvēkiem.

Latvijas biomedicīnas jaunuzņēmums izstrādājis inovatīvu biomateriālu – mākslīgo zirnekļa zīdu. To plānots izmantot dažādām medicīnas vajadzībām, tajā skaitā mākslīgo orgānu izveidē. Jau nākamgad izstrādāto šūnas saistošo membrānu, kas izmantojama orgānu uz čipa ražošanai, pašmāju jaunuzņēmums plāno eksportēt uz Igauniju, Somiju un Lielbritāniju.

Mākslīgais zirnekļa zīds ir viegls, izturīgs un elastīgs, tādēļ to iespējams lietot dažādās nozarēs, sākot no aizsardzības līdz medicīnai. No Latvijas Organiskās Sintēzes institūtā izstrādātās tehnoloģijas ir radījis mākslīgo zirnekļu zīdu biomimētiskā veidā, atdarinot procesu, kā tas notiek dabā. Materiālam piemīt ne tikai iepriekš minētās īpašības, bet arī biosaderība ar cilvēka organismu.

1/3 no globālās nāves gadījumiem ir sirds un asinsvadu nāves gadījumi. Lai glābtu cilvēku dzīvības, katru gadu tiek veikti vairāk nekā 300 tūkstoši sirds vārstuļu nomaiņas operāciju. Tiek prognozēts, ka dažu gadu laikā šis skaits pieaugs līdz 500 tūkstošiem. Katru gadu vidēji ir pieejami 6000 orgānu transplantāciju, bet 100 tūkstoši cilvēku jau gaida orgānu transplantāciju, un ik pēc 10 minūtēm kāds tiek pievienots gaidīšanas sarakstam. Diemžēl katru dienu gaidot mirst 22 cilvēki, taču pat tad, kad pacients beidzot saņem orgānu, joprojām pastāv liela atgrūšanas iespēja autoimūnas reakcijas dēļ.

Uzņēmuma pirmais eksporta produkts ir membrāna orgāniem uz čipa. Par tā pielāgošanu individuālām prasībām jau tiek strādāts ar sadarbības partneriem Somijā, Igaunijā un Lielbritānijā. “Mūsu ražotais zirnekļa zīds, izmantots cilvēka organismā, neizraisīs atgrūšanas procesus, tādēļ tas ir piemērots mākslīgo orgānu radīšanai 3D bioprinteros. Tas arī ir mūsu ambiciozākais mērķis. Pirmais, pie kā mēs šobrīd strādājam, ir sirds vārstulis. Protams, līdz tam vēl ilgs ceļš ejams – trīs līdz pieci gadi,” vietnei labsoflatvia.lv stāsta firmas izpilddirektore Jekaterina Romanova.

Mākslīgais zirnekļa zīds ir biosaderīgs materiāls ar augstu šūnu piesaistes spēju, tāpēc īpaši piemērots tādas membrānas izveidei, kas nodrošinās jaunu un komplicētāku orgānu uz čipa izveidošanu. Orgāni uz čipa ir miniatūrs orgānu modelis ārpus cilvēka ķermeņa. Tie neaizstāj īstu orgānu, bet kalpo kā testa modelis, un tos izmanto farmācijas un kosmētikas nozarēs, lai paātrinātu pētniecību un samazinātu dzīvnieku modeļu izmantošanu šajā procesā.

Statistikas dati liecina, ka orgānu uz čipa tirgus strauji attīstās, un tiek prognozēts, ka līdz 2031. gadam tas sasniegs 1,6 miljardus ASV dolārus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Rīgā notiks Latvijas FinTech forums

Šodien Rīgā notiks otrais Latvijas "FinTech" forums, kas pulcēs Latvijas un Eiropas valstu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu vadītājus, finanšu un tehnoloģiju profesionāļus, investorus un amatpersonas, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Sabiedrība Skolēnus un studentus aicina pieteikties ikgadējam LATA atvērto datu hakatonam

Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) aicina Latvijas skolēnus un studentus pieteikties ikgadējam asociācijas rīkotajam hakatonam un ideju ģeneratoram, informēja pasākuma organizatori.

Ekonomika Inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai MVU būs 52,5 miljoni eiro no ES fondiem

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) iesniegt projektu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai, lai nodrošinātu finansējuma pieejamību biznesa ideju īstenošanai un uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā, informēja CFLA pārstāvji.

Pasaule Pētījums: Ik gadu pasaulē tiek uzņemti vairāk nekā 1,4 triljoni fotogrāfiju

Aizvadītajā nedēļā mobilo tehnoloģiju izstādē MWC 2023 Barselonā tika prezentēts jauns pētījums "XMAGE Trend Report", kurā izceltas un apkopotas galvenās tendences un secinājumi par fotogrāfiju uzņemšanu ar viedtālruni.