• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Samsung Electronics» darbinieki Dienvidkorejā rīko pirmo streiku

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:54, 07.06.2024


Dienvidkorejas tehnoloģiju giganta "Samsung Electronics" darbinieki piektdien sarīkojuši pirmo streiku šajā uzņēmumā, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja arodbiedrības vadītājs.


x.com/FINTAK_Official
Foto: twitter

"Samsung Electronics" ir viens no pasaulē lielākajiem viedtālruņu ražotājiem, kā arī ražo atmiņas mikroshēmas, kuras izmanto ģeneratīvajam mākslīgajam intelektam. Uzņēmuma vadība kopš janvāra risina sarunas ar arodbiedrību par algām, taču abām pusēm nav izdevies mazināt domstarpības.

"Šodien notiek pirmais streiks "Samsung Electronics", izmantojot apmaksātu atvaļinājumu, un saprotams, ka tajā piedalās daudzi darbinieki," paziņoja Nacionālās "Samsung Electronics" arodbiedrības vadītājs. Viņš sacīja, ka ir grūti nosaukt precīzu streikojošo darbinieku skaitu, bet, aplūkojot darbavietu apmeklējumu, redzama ievērojama atšķirība no ierastā.

"Samsung Electronics" paziņoja, ka "cītīgi iesaistījies sarunās ar arodbiedrību un turpinās to darīt". Uzņēmums apgalvoja, ka streiks neietekmē ražošanu.

Aptuveni desmit darbinieki sarīkoja protesta akciju pie "Samsung Electronics" galvenā biroja Seulā, skandējot: "Cieniet darbu! Mēs nevēlamies 6,5% paaugstinājumu vai 200% prēmiju!".

Streiko galvenokārt biroju darbinieki, nevis ražošanas līniju strādnieki. Turklāt streikot paredzēts tikai vienu dienu, kas iekrīt pa vidu starp oficiālo Dienvidkorejas brīvdienu un nedēļas nogali. Tas savukārt nozīmē, ka uzņēmums, visticamāk, jau laikus koriģējis paredzamo darbinieku skaitu.

Lai gan streiks būtiski neietekmēs ražošanu, tam ir vēsturiska nozīme, ņemot vērā, ka "Samsung Electronics" gandrīz 50 gadus izvairījās no darbinieku apvienošanās arodbiedrībā, vienlaikus kļūstot par pasaulē lielāko viedtālruņu un pusvadītāju ražotāju.

Dienvidkorejas daudznozaru koncerna "Samsung" dibinātājs Ļi Bjunčuļs, kurš nomira 1987.gadā, stingri iebilda pret arodbiedrībām, sakot, ka nekad nepieļaus to veidošanos, kamēr vien būs dzīvs.

Taču 2010.gadu beigās organizatori izmantoja iespēju, ko radīja kreisi orientētā prezidenta Muna Džēina valdība un skandāls saistībā ar toreizējā "Samsung Electronics" uzraudzības padomes priekšsēdētāja vietnieka Ļi Džējona kukuļdošanas lietu, un nodibināja arodbiedrību.

Nacionālā "Samsung Electronics" arodbiedrībā ir aptuveni 28 000 biedru jeb vairāk nekā piektā daļa no kopējā uzņēmuma darbaspēka.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Pasaule Dienvidkorejā aizliedz suņa gaļas tirdzniecību

Dienvidkorejas parlaments otrdien aizliedzis audzēt, pārdot un slaktēt suņus, lai viņu gaļu izmantotu pārtikā.

Pasaule Dienvidkorejā sadurts opozīcijas partijas līderis

Dienvidkorejā opozīcijas partijas līderis Lī Džēmjuns, kurš 2022.gada prezidenta vēlēšanās zaudēja Junam Sukjolam, otrdien sadurts kaklā.

Pasaule Dienvidkorejā avarējis amerikāņu F-16

Dienvidkorejā pirmdien mācību lidojuma gaitā avarējis ASV reaktīvais iznīcinātājs F-16, pavēstīja Savienoto Valstu armija, norādot, ka avarējušās lidmašīnas pilots izglābts.

Pasaule Dienvidkoreja apsūdz Ziemeļkoreju par līdzdalību Krievijas iebrukumā

Ziemeļkoreja piedalās Krievijas iebrukumā Ukrainā, paziņoja Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols, aicinot pastiprināt aizsardzību pret turpmāku Phenjanas provokāciju novēršanu.