• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija un Lielbritānija izsludinājušas konkursu par dronu piegādi Ukrainai

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:42, 05.06.2024


Dronu koalīcijas vārdā Lielbritānija un Latvija ir izsludinājušas 352 000 eiro konkursu pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparātu piegādei Ukrainai, liecina informācija Aizsardzības ministrijas mājaslapā.


Foto: LETA

Konkursā plānots nodrošināt līdz 15 FPV bezpilota lidaparātu pakotnes, kurās ietilpst 20 dronu katrā. Bezpilota lidaparātiem ir jābūt spējīgiem pārvadāt dažāda smaguma kravas atkarībā no propelleru izmēra.

Pieteikties konkursā uzņēmumi var līdz 2024.gada 1.jūlijam. Konkursā var piedalīties jebkuras Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalsts uzņēmējs.

Saņemtos pieteikumus izvērtēs kompetenti dronu koalīcijas eksperti.

Sistēmas būs jāsagatavo un jānogādā testēšanai trīs nedēļu laikā pēc līguma noslēgšanas.

Pretendentiem pirms produktu piedāvāšanas būs jānodrošina, ka viņu sistēmas atbilst visiem kvalifikācijas kritērijiem. Piedāvāto sistēmu testēšana un izvērtēšana notiks trīs mēnešu laikā, pēc kuras ražotāji varēs saņemt papildu prasības liela mēroga ražošanai.

Bezpilota lidaparātu piegādātāji, kuri kvalificēsies iepirkuma kritērijiem, saņems pasūtījumus bezpilota lidaparātu piegādei Ukrainai. Pozitīvu atsauksmju gadījumā būs iespēja īstenot arī lielākas FPV bezpilota lidaparātu piegādes.

Plānots, ka papildu FPV konkursi notiks visa 2024.gada garumā, pamatojoties uz pirmajā konkursā gūto pieredzi.

Konkursa mērķis ir veicināt Rietumvalstu spēju masveidā ražot dronus par pieņemamu cenu, tādējādi stiprinot vietējo industriju.

Iepriekš Gaisa spēku Mācību centra komandieris majors Modris Kairišs intervijā žurnālam "Klubs" pauda, ka dronu koalīcijas idejā no Latvijas puses ir iesaistījušās vairāk nekā desmit kompānijas. "Domāju, ka vismaz viena dronu ražotāju zvaigzne mums ir dzimusi. Jādod pāris mēnešus ieskrieties, tad dzirdēsim atsauksmes," viņš sacīja.

Tāpat viņš atzīmē, ka projektā iesaistījies lielāks skaits ražotāju, nekā tika gaidīts, un tas bijis pārsteigums. "Bijām domājuši, būs trīs, četri, kas jau daudzmaz zināmi. Vairākas kompānijas, kas iesniegušas pieteikumus, ražo citus produktus, bet tām ir telpas, inženieri, cilvēkjauda. Droni, ko prasām, nav nekāds "Hi-Tech", šīs tehnoloģijas ir zināmas un vienkāršas ražošanā," intervijā "Klubam" teicis Kairišs.

Tāpat ziņots, ka ceturtdien, 6.jūnijā, Sēlijas poligonā tiks atklāts dronu testēšanas poligons.

2024.gada 14.februārī tika parakstīta vienošanās par dronu koalīcijas izveidi. Koalīcija ir Latvijas iniciēta un tiek vadīta kopā ar Lielbritāniju. Koalīcijā ietilpst arī Austrālija, Dānija, Igaunija, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Ukraina, Vācija un Zviedrija.

Dronu koalīcijas mērķis ir īstenot mērķtiecīgas dronu piegādes Ukrainai, tādējādi panākot Ukrainas pārākumu bezpilota lidaparātu spēju jomā, veicināt drošu dronu komponenšu piegāžu ķēžu izveidi Rietumvalstīs, attīstīt Rietumvalstu dronu sistēmu ražošanu un attīstīt sabiedroto dronu spējas.

Dronu koalīcijā līdz šim piesaistīts finansējums 500 miljonu eiro apmērā dronu iegādei Ukrainas atbalstam, iepriekš informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā. Latvijas valdība aprīļa vidū nolēma nosūtīt pirmo dronu partiju šīs iniciatīvas ietvaros.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aktīvākie reģioni mājokļu tirgū šogad varētu būt Pierīga, Liepāja un Jelgava

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad turpinās samazināt procentu likmes, darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem reģionos, visticamāk, pieaugs, un aktīvākie mājokļu tirgi šogad varētu būt Pierīgā, Liepājā un Jelgavā, informē bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Ekonomika NVA: uzņēmēji varēs vieglāk pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Konsultācijas laikā informē par invaliditātes grupām, veidiem un nodarbināšanas specifiku.

Ekonomika Latvijā ir vienkāršota kadastrālo mērījumu kārtība: ko darīt saimniekiem (VIDEO)

Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku.

Ekonomika ES fondu projektu ieviešana nu jau kavējas katastrofāli

Valsts kavējas ar Eiropas Savienības (ES) fondu projektu ieviešanu un nu jau var teikt, ka katastrofāli kavējas, intervijā aģentūrai LETA atzina informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu izstrādātāja "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Lasiet arī

Pasaule ISW: krievu militārie blogeri sūrojas par ukraiņu dronu pārākumu frontē

Krievijas militārie blogeri tīmeklī sūrojas, ka ukraiņiem frontē ir vairāk dronu un labākas radioelektroniskās cīņas iespējas, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā.

Sabiedrība Trešdien Sēlijas poligonā atklās dronu testēšanas poligonu

Trešdien, 5.jūnijā, Sēlijas poligonā tiks atklāts dronu testēšanas poligons, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Dronu koalīcijas programmā Latvijā dzimusi jauna dronu ražotāja zvaigzne

Dronu koalīcijas programmā Latvijā ir dzimusi jauna dronu ražotāja zvaigzne, intervijā žurnālam "Klubs" paudis Gaisa spēku Mācību centra komandieris majors Modris Kairišs.

Sabiedrība Baltijas valstis drošības pasākumiem arvien vairāk izmanto dronus (+VIDEO)

Kameras, kas fiksējušas aizdomīgu kustību kādā apsargājamā teritorijā, sūta signālu uz centru.