• Halina,
  • Ilvars,
  • Lauma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jūrmalas centrā uzbūvēs milzīgu viesnīcu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:15, 03.06.2024


Nekustamā īpašuma pārvaldītājs SIA "M.J. Finance" Turaidas ielā Majoros varēs būvēt līdz 20 metrus augstu viesnīcu, paredz Jūrmalas domes apstiprinātie dokumenti.



Pilsētas dome apstiprināja lokālplānojumu zemesgabalam Turaidas ielā 10/12 un Jūrmalas domes saistošos noteikumus "Par lokālplānojuma zemesgabalam Turaidas ielā 10/12, Jūrmalā, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu". Lokālplānojuma teritorija atrodas Majoros, publiskās apbūves kvartālā starp Kaudzīšu, Jomas, Turaidas un Jūras ielu. Teritorijas atrodas pilsētas centra rajonā, kas atpazīstams kā jauktas apbūves teritorijas ar lielu komercapbūves - viesnīcu, izklaides, tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumu - īpatsvaru.

Pašlaik zemesgabals ir neapbūvēts. Līdz šim teritorija ir izmantota gan autostāvvietu ierīkošanai, gan sezonas atrakciju parku un vasaras sezonas tirdzniecības objektu izvietošanai. Domē informēja, ka zemesgabala īpašnieks, kas plāno viesnīcas būvi, ir "M.J. Finance".

Nekustamā īpašuma īpašnieks teritorijā plāno realizēt publiska rakstura apbūvi - konkurētspējīgu viesnīcu, kas saistīta ar investīciju piesaisti īpašuma attīstībai, tādējādi veicinot kūrorta pakalpojuma pieejamību.

Lokālplānojuma izstrāde veikta saskaņā ar Jūrmalas attīstības stratēģija 2010. - 2030.gadam un Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumu. Lokālplānojumā noteikti detalizēti apbūves nosacījumi viesnīcas būvniecības iecerei: apbūves blīvums ne augstāks kā 60%, maksimālais ēkas augstums - 20 metri, kur pieļaujamais būves augstums līdz 3.stāvam ir 13 metri, apbūve, sākot ar 2.stāvu, veidojama dalītos apjomos. Lokālplānojumā noteikti detalizēti apbūves augstumu un apjomu kārtojuma principi.

Lokālplānojuma publiskās apspriešanas laikā, kas norisinājās no 2023.gada 19.oktobra līdz 2023.gada 17.novembrim, tika organizētas divas publiskās apspriešanas sanāksmes, kurās kopumā piedalījās pieci sabiedrības pārstāvji. Publiskās apspriedes laikā tika saņemts viens iesniegums no juridiskas personas, divi kolektīvi iesniegumi, kā arī pieci fizisku personu iesniegumi. Domē skaidro, ka sabiedrības iebildumi galvenokārt ir saistīti ar paredzamās apbūves augstumu kontekstā ar kvartāla apbūves raksturu un plānojamās zemes vienības atrašanos pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijā.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP), sniedzot savu atzinumu, pašvaldībai esot norādījusi, ka paredzētās būves augstums dominēs kvartālā un ka augstuma palielināšana līdz 20 metriem nebūtu atbalstāma. Taču pārvaldei neesot striktas prasības par būves augstuma parametru, jo tā noteikšana nav pārvaldes kompetences ietvarā un tas jārisina attiecīgā lokālplānojuma izstrādes procesā, norādot uz Jūrmalas pašvaldības kompetenci izstrādāt un apstiprināt teritorijas attīstības plānošanas dokumentus, noteikt apbūves parametrus, tostarp apbūves augstumu un stāvu skaitu.

Vienlaikus NKMP esot norādījusi, ka tā izprot nepieciešamību attīstīt Jūrmalas kā kūrortpilsētas ekonomisko potenciālu ar jaunu viesnīcu celtniecību, atzīmējot arī to, ka Jūrmalas pievilcība un vērtība ir tās mazstāvu apbūves dominēšana un vēsturiskās arhitektūras stilistiskā daudzveidība. Pārvaldē pauda, ka ir svarīgi atrast lokālplānojuma risinājumus, kas iekļaujas konkrētajā kultūrvēsturiskajā vidē.

Pašvaldība skaidro, ka būvniecība jāveic atbilstīgi to regulējošiem normatīvajiem aktiem. Būvprojektu īpašnieks var īstenot tikai pēc tam, kad visas atbildīgās institūcijas, tostarp NKMP, būs sniegušas pozitīvu atzinumu.

"M.J.Finance" īpašniece ir Jeļena Sagateljana, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 142 460 eiro, bet zaudējumi - 11 579 eiro.

Sagateljanai pieder arī lielākā daļa kapitāldaļu uzņēmumā SIA "Marno J", kas pārvalda vairākus tirdzniecības centrus un viesnīcu. Viņa ir arī patiesais labuma guvējs vēl virknē uzņēmumu.

Jau ziņots, ka iecerētās viesnīcas atrašanās vieta ir netālu no Dzintaru koncertzāles, pretī Dzintaru prospekta sākumam un restorānam "Jūra".

Pašlaik zemesgabals ir neapbūvēts, teritorija ir vizuāli degradēta, kā arī neefektīvi izmantota pilsētas apbūves teritorija, skaidro pašvaldībā.

Vēsturiski zemesgabals ir bijis apbūvēts. Vēsturiskā būvlaide sakritusi ar zemesgabala robežu gar Turaidas ielu. Gruntsgabala apbūve veidojusies 20 gadsimta sākumā. Teritorijā ir atradušās vairākas ēkas - veikals, kafejnīcas "Mežābele" tirdzniecības kiosks "Lilija", "zig-zag" kiosku komplekss, veikals ar administratīvām telpām, dzīvojamās ēkas un noliktava.

Dažādos laika periodos vēsturiskās ēkas savienotas ar vienstāvu piebūvēm, veidojot vienlaidus tirdzniecības apbūvi gar Turaidas ielu. Esošā apbūve nojaukta 2004.gadā. Pēc tam teritorija ir izmantota gan autostāvvietu ierīkošanai, gan sezonas atrakciju parku un vasaras sezonu tirdzniecības objektu izvietošanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas saulainākajā vietā Nicā uzcelta elektrostacija 1000 klientiem (+VIDEO)

Mājsaimniecības varēs paļauties uz uzticamu gaismas un siltuma avotu.

Ekonomika Latvijas uzņēmēji koncentrējas uz gudras biomasas ražošanu (+VIDEO)

ES investīcijas palīdzēs paplašināt ienesīgo nozari.

Ekonomika EM: Reālo ienākumu kāpums atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju

Reālo ienākumu kāpums un cenu stabilizēšanās atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

Ekonomika SEB banka apstrīd hipotekārā kredīta ņēmēju atbalsta nodevu

Satversmes tiesa (ST) pēc "SEB bankas" pieteikuma ir ierosinājusi lietu un vērtēs, vai pamatlikumam atbilst pērn Latvijā ieviestā hipotekārā kredīta ņēmēju atbalsta nodeva, informēja tiesā.

Lasiet arī

Kultūra Jūrmala ir sagatavojusi plašu piedāvājumu uz Muzeju nakti (+VIDEO)

Nākamsestdien ieeja visās ikoniskajās vietās būs bez maksas.

Interesanti fakti Jūrmalas kūrorta oficiālais statuss pagarināts vēl uz diviem gadiem

Kūrorta statuss Jūrmalas pilsētas administratīvajai teritorijai, izņemot Vārnukrogu, Priedaini un Bražciemu, sākotnēji tika piešķirts 2013.gadā.

Sabiedrība Jūrmalā tiek pārdota vēsturiskā Majoru muiža (+VIDEO)

Šeit atradās Baltijas baronu vasaras rezidence.

Sabiedrība Jūrmalā sāk Dzintaru dzelzceļa pārvada pārbūvi

Šodien Jūrmalā sāks Dzintaru dzelzceļa pārvada pārbūvi, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Zane Leite.