• Antoņina,
  • Ņina,
  • Ninona,
  • Oksana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ATD: Komercpārvadājumu tālāko attīstību ir diezgan grūti paredzēt

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:25, 03.06.2024


Latvijā komercpārvadājumu tālāko attīstību ir diezgan grūti paredzēt, jo tā ir atkarīga no pašu pārvadātāju intereses, intervijā aģentūrai LETA sacīja Autotransporta direkcijas (ATD) valdes priekšsēdētājs Dins Merirands.


Foto: LETA

Atsaucoties uz pārvadātājiem, kuri ir sākuši komercpārvadājumus, pausto, Merirands norādīja, ka klientu atsaucība ir labāka, nekā bija plānots, kas varētu iedrošināt arī citus pārvadātājus pievērsties komercreisiem.

"Pirms kāda laika direkcija veica arī pārvadātāju aptauju, un tur bija vēl diezgan daudz virzienu, kuros pārvadātāji redz potenciālu darbībai uz komerciāliem pamatiem," sacīja Merirands.

Tostarp viņš skaidroja, ka pārvadātājiem ir interese par garākiem maršrutiem Vidzemē, kā arī interese ir par reisiem ne tikai uz Rīgu, bet arī par reģionālas nozīmes pilsētu savienošanu.

Merirands minēja, ka pandēmija bija galvenais iemesls, kāpēc neizdevās faktiski visi komercreisi, kuri toreiz tika sākti, jo būtiski samazinājās pasažieru skaits, kā arī bija būtiski ierobežojumi pašos transporta līdzekļos.

"Viena atziņa, ko mēs no tā laika esam guvuši un ko šobrīd ar grozījumiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā ir plānots labot, ir kompensācijas par pasažieriem, kuriem ir braukšanas maksas atvieglojumi," pauda Merirands, piebilstot, ka pašreizējais regulējums nosaka, ka komercreisos tie ir pašu pārvadātāju izdevumi.

"Garajos maršrutos tas nebija tik izteikti, bet it īpaši īsajos komercmaršrutos Pierīgā pārvadātāji sūdzējās, ka pasažieru, kuriem pienākas braukšanas maksas atvieglojumi, skaits tomēr ir ievērojams un tas izjauc aplēses par komercreisu ekonomisko pamatotību," norādīja ATD vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka patlaban gan Satiksmes ministrijā, gan Saeimā ir viedoklis, ka valsts šīs izmaksas pārvadātājiem varētu kompensēt, papildinot, ka Saeimā par šiem grozījumiem likumā varētu lemt rudens sesijā.

Runājot par komerciālo reisu attiecību pret valsts dotētajiem reisiem, Merirands norādīja, ja tiek atrisināts jautājums par pasažieru, kuriem pienākas braukšanas maksas atvieglojumi, pārvadāšanu komercreisos, tad faktiski pazūd arī nepieciešamība paralēli nodrošināt dotēto maršrutu, par ko iepriekš bija diskusijas, jo bija variants, ka komercreisos braukšanas maksas atvieglojumi netiek piemēroti.

"Tas gan ir mans minējums, bet visdrīzāk tur, kur ir arī dotētie reisi, nevajadzētu nolaisties zem līmeņa, kur to ir mazāk par trešdaļu, jo mums vienmēr ir jāpatur prātā, ka komercpārvadājumu veicējs kaut kādu iemeslu dēļ savu darbību var pārtraukt un tad radīsies nepieciešamība steidzamā kārtā ielikt atpakaļ noteiktu dotēto reisu skaitu," pauda Merirands.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Ieviesīs izmaiņas 15., 21. autobusa un 35. trolejbusa maršruta kustībā

Noslēdzoties Hipokrāta un Malienas ielas krustojuma pārbūves darbu posmam, no šodienas tiks atjaunota 15. un 21. autobusa maršruta kustība pa Malienas ielu, kā arī uz laiku tiks veiktas izmaiņas 35. trolejbusa maršruta kustībā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Rīgas satiksme".

Sabiedrība Pirmajā mācību gada dienā Rīgā sabiedriskais transports būs bez maksas

Pirmajā mācību gada dienā Rīgas sabiedriskais transports būs bez maksas, vienlaikus pašvaldība aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem, informē Rīgas pašvaldība.

Sabiedrība Latvijā plāno izveidot pašvaldībās 25 sabiedriskā transporta savienojuma punktus

Satiksmes ministrija (SM) sagatavojusi un nodevusi saskaņošanai regulējumu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piesaistei 88,7 miljonu eiro apmērā 25 sabiedriskā transporta savienojuma punktu izveidei pašvaldībās, informē SM pārstāvji.

Sabiedrība Rudenī Rīgā plāno sākt būvēt deviņus mobilitātes punktus pie dzelzceļa stacijām

Rudenī Rīgā plānots sākt būvēt deviņus mobilitātes punktus pie dzelzceļa stacijām, šodien preses konferencē informēja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).