• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uzņēmumu reģistrs norāda uz iespējām samazināt šķēršļus uzņēmējdarbībai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:19, 31.05.2024


Ļoti retos gadījumos klienti izvēlas "cīnīties" tiesā par VID atzinuma pamatojumu.


Biroja darbs Latvijā nebūt nav viegls, īpaši mazajiem uzņēmumiem.

Uzņēmumu reģistrs (UR) identificējis pirmo smagnējo birokrātisko šķērsli UR darbības regulējumā. Ar Tieslietu ministrijas spēcīgu atbalstu birokrātijas mazināšanai un vienprātību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par sadarbību ātrai un efektīvai uzņēmēju apkalpošanai, UR piedāvā turpināt nodot informāciju VID par gadījumiem ar potenciāliem nodokļu riskiem to efektīvai pārvaldībai, bet aicina atteikties no šo gadījumu ietekmes uz UR reģistrācijas procesiem.

Piedāvājums izriet no izvērtējuma par iespējami smagnējiem birokrātiskiem šķēršļiem UR darbībā, kas būtiski ietekmē godprātīgos nodokļu maksātājus.

Situācijas izvērtējumu veic pirms nepilniem diviem mēnešiem amatā apstiprinātā Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Laima Letiņa kopā ar UR komandu. Tā mērķis ir identificēt smagnējos birokrātiskos šķēršļus regulējumā, lai kopā ar valdību un Saeimu varētu pārskatīt regulējumu (likumus) valsts konkurētspējas stiprināšanai.

"Izvērtējot situāciju, esam identificējuši pirmo, ik gadu vairāk nekā 2200 uzņēmumus ietekmējošu, procesu, kas būtiskāk ierobežo godprātīgos nodokļu maksātājus nekā negodprātīgos, uz kuriem regulējums ir vērsts," stāsta Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Laima Letiņa.

Situācijas pirmsākumi meklējami 2020.gada rudenī, kad Saeima, ar mērķi novērst fiktīvo komersantu dibināšanu, kā arī izmaiņu veikšanu UR reģistros ar nolūku izvairīties no nodokļu maksāšanas, lēma attiecībā uz nodokļu risku identificēšanu uzņēmumu reģistrācijas procesā grozīt likumu "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" 4.16 pantā un citos saistītajos pantos.

Regulējums nosaka, ka, piemēram, ja uzņēmuma pieteiktais valdes loceklis jau ir valdes loceklis vairākos citos uzņēmumos vai arī uzņēmuma juridiskajā adresē jau reģistrēti citi uzņēmumi - UR reģistrācijai pieteiktā informācija jānosūta VID atzinuma sniegšanai un reģistrācija jāatliek, standarta trīs darba dienas lēmuma pieņemšanai pagarinot par papildu 10 darba dienām. Saprotams, ka minētās situācijas var būt arī normālai uzņēmējdarbībai raksturīgas un, ka papildu 10 darba dienas atstāj vērā ņemamu ietekmi uz uzņēmējdarbības ātrumu.

Dati par šo regulējuma normu - no UR puses VID nosūtītie pieteikumi ar mērķi atklāt nodokļu riskus - liecina par neefektivitāti un nesamērīgu godprātīgo uzņēmēju ierobežošanu. Tikai retos gadījumos VID konstatē nodokļu riskus (2022.gadā 13% no visiem gadījumiem; 2023.gadā - 10%; 2024.gadā līdz aprīļa beigām - 4%). Secināms, ka 87-96% pārējie UR klienti, kas iekļuva pārbaudē, bija spiesti gaidīt pieteikto ziņu reģistrāciju, būtiski ietekmējot šo klientu darbību. Arī gadījumos, kuros ātrums bijis īpaši svarīgs - samaksāta trīskāršā valsts nodeva, cerot uz attiecīgu ierakstu veikšanu vienas darba dienas laikā, vēlamā reģistrācija tomēr jāgaida vairāk nekā pēc nedēļas.

Visticamāk, negodprātīgākie ierobežojumus arī "testē": secinot, kuros gadījumos būs VID pārbaude, vienkārši atrod citu valdes locekli vai adresi, ko pieteikt reģistrācijai. Rezultātā VID pēc būtības zaudē informāciju par uzņēmumiem ar potenciāli augstākiem nodokļu krāpšanas vai citu pārkāpumu riskiem.

Norādāms, ka ļoti retos gadījumos klienti izvēlas "cīnīties" tiesā par VID atzinuma pamatojumu, jo tas ir samērā smagnējs process un panākt labvēlīgas sekas iespējams arī ārpus tiesas procesa. Savukārt, tie, kas to izvēlas darīt, galvenokārt uzvar - no šobrīd pieciem spriedumiem, kas stājušies spēkā un ir saistīti ar VID atzinuma izvērtēšanu, tikai vienā lietā tiesa piekrita, ka VID atzinums ir pamatots.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VVD: Atkritumu poligonos joprojām apglabā ap pusi no atkritumiem

Atkritumu poligonos joprojām apglabā 47,8% no pieņemtajiem atkritumiem, liecina Valsts vides dienests (VVD) atkritumu poligonu pārbaužu rezultāti.

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Ekonomika Āgenskalna tirgus atbalsta mazos uzņēmējus (+VIDEO)

Tirgotāji būs padomājuši par ikviena kārumnieka vēlmēm.

Ekonomika Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti

Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti, pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Lasiet arī

Ekonomika OECD iesaka Latvijai uzlabot nodokļu sistēmu

Latvijai ir jāuzlabo fiskālā politika, jāreformē nodokļu sistēma, jāuzlabo publiskā sektora spējas un jāpiesaista investīcijas, lai veicinātu izaugsmi, jaunākajā ekonomikas pārskatā par Latviju secinājusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Sabiedrība KM: ir jāizvērtē iespēju ievest digitālo pakalpojumu nodokli (+VIDEO)

Līdz 2027. g. budžeta finansējums masu medijiem pieaugs līdz 24 miljoniem eiro.

Sabiedrība VID: automātiskas nodokļu pārmaksas saņemšanai jāveic grozījumi likumos

Lai cilvēki automātiski saņemtu pārmaksāto nodokļu atmaksu, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jāveic grozījumi normatīvos, paredzot informācijas par izdevumiem medicīnai un izglītībai automātisku nodošanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID), skaidro VID pārstāvji.

Ekonomika Saeima atteikusies palielināt attaisnoto izdevumu slieksni

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu palielināt gada ienākumu deklarācijā iekļaujamo attaisnoto izdevumu limitu no esošajiem 600 eiro līdz 1000 eiro, vienlaikus pie šī jautājuma darbs tiks turpināts.