• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


OECD publiskos ieteikumus Latgales ekonomiskās attīstības sekmēšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:40, 30.05.2024


Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pēc vizītes Latgalē rudenī plāno publiskot ieteikumus reģiona ekonomiskās attīstības sekmēšanai, pastāstīja Balvu novada domes un Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).


Foto: LETA

OECD eksperti šonedēļ viesojas Latgalē, tiekoties ar pašvaldību vadītājiem, izglītības jomas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, uzņēmējiem. "Viņi cenšas saprast, kas ir tas, kas varētu straujāk un efektīvāk sekmēt reģiona ekonomisko attīstību," skaidroja Maksimovs.

Plānots, ka rudenī OECD varētu nākt klajā ar savām rekomendācijām par reģiona attīstību.

Pēc politiķa paustā, vietējie mēģina piesaistīt Eiropas uzmanību reģionam, tāpēc 10.jūnijā Latgalē uz vairākām dienām ieradīsies arī Eiropas Komisijas (EK) Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorāta pārstāvji. Maksimovs stāstīja, ka OECD ekspertu uzdevums ir rekomendāciju apkopošana, savukārt ar EK pārstāvjiem plānots runāt par finansējumu.

Latgales pašvaldības vadītājs uzver, ka pierobežas pašvaldībām, īpaši tām, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, ir specifiskas vajadzības. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka OECD ekspertiem rādīta reāla situācija un apstākļi, vienlaikus akcentējot, ka vietējie nesēž bezdarbībā un negaida laimes lāci.

OECD apmeklējuši arī Latvijas pierobežu, lai iepazītos ar žoga izbūvi uz robežas. Maksimovs stāstīja, ka vietējo pašvaldību vadītāji atzinīgi novērtējuši, ka "beidzot arī kāds no Eiropas atbraucis paskatīties, kā mēs dzīvojam". Izrunāti arī citi aspekti saistībā ar aizsardzību un drošību, pārrunāta arī vietējo uzņēmumu iesaiste aizsardzības infrastruktūras un aprīkojuma izbūvē.

Ņemot vērā, ka reģionā plaši attīstīta lauksaimniecība, uzmanība tikšanās laikā pievērsta arī šai jomai, nonākot pie secinājuma, ka zinātnei lauksaimniecības jomā līdz šim piešķirts pārāk mazs finansējums, tāpēc lauksaimniekiem savā darbā jāpaļaujas nevis uz pētījumiem, bet pašu pieredzi un eksperimentiem.

Pēc Maksimova paustā, no uzņēmējiem ir izskanējis aicinājums ne tikai "iedot makšķeri", bet arī netraucēt attīstīties un darboties.

Tikšanās laikā pozitīvi esot novērtēti Latgales speciālās ekonomiskās zonas radītāji. Taču, neskatoties uz tiem, reģions tik un tā atpaliek attīstībā, komentēja Balvu novada domes priekšsēdētājs. "Ejam pareizajā virzienā, bet nepareizajā tempā," secina Maksimovs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika FM: tirdzniecības konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks (+VIDEO)

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu.

Ekonomika «Coface» šogad Latvijā sagaida IKP pieaugumu par 1,8%

Risku pārvaldības kompānija "Coface" šogad Latvijā un Lietuvā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par 1,8%, savukārt Igaunijai otro gadu pēc kārtas tiek prognozēta recesija, sagaidot IKP kritumu par 0,2%, informē "Coface" pārstāvji, atsaucoties uz "Coface" ekspertu novērtējumu jaunākajā risku barometra pētījumā.

Ekonomika Aktīvākie reģioni mājokļu tirgū šogad varētu būt Pierīga, Liepāja un Jelgava

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad turpinās samazināt procentu likmes, darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem reģionos, visticamāk, pieaugs, un aktīvākie mājokļu tirgi šogad varētu būt Pierīgā, Liepājā un Jelgavā, informē bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Ekonomika NVA: uzņēmēji varēs vieglāk pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Konsultācijas laikā informē par invaliditātes grupām, veidiem un nodarbināšanas specifiku.

Lasiet arī