• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas darba tirgū iezīmējušās negatīvas tendences (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:12, 29.05.2024


Bezdarba līmenis valstī bija par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā.


Latvijas reģionos darbu atrast ir grūtāk nekā galvaspilsētā.

2024.gada 1. ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā bija 7,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma rezultāti. Kopš 2023.gada 3. ceturkšņa Latvijā vērojams bezdarba līmeņa pieaugums. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, bezdarba līmenis ir palielinājies par 0,4 procentpunktiem, gada laikā - par 0,8 procentpunktiem.

Šī gada 1. ceturksnī bija 68,7 tūkstoši bezdarbnieku vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir par 8,9 tūkstošiem vairāk nekā pirms gada un par 4,5 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

2023.gada 4. ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā (6,8%) bija par 0,7 procentpunktiem augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (6,1%). Šī gada 1. ceturksnī Latvijā bezdarba līmenis bija zemāks nekā Igaunijā (7,8%) un Lietuvā (8,2%).

Palielinājies ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars bezdarbnieku skaitā

2024.gada 1. ceturksnī nedaudz vairāk kā puse jeb 36,7 tūkstoši bezdarbnieku bija bez darba līdz 5 mēnešiem. Tas ir par 2,8 tūkstošiem vairāk nekā pirms gada un par 2,5 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. 11,2 tūkstoši bija bez darba 6-11 mēnešus. Šo personu skaits, salīdzinot ar pagājušā gada 1. ceturksni, ir palielinājies par 2,4 tūkstošiem, bet salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni - samazinājies par 1,1 tūkstoti.

1. ceturksnī bija 20,5 tūkstoši ilgstošo bezdarbnieku - par 3,4 tūkstošiem vairāk nekā pirms gada un par 3,5 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars bezdarbnieku skaitā bija 30,0% - par 1,5 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada un par 3,2 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Ceturkšņa laikā par desmito daļu samazinājies jauniešu bezdarbnieku skaits

2024.gada 1. ceturksnī no visiem bezdarbniekiem 11,4% bija jaunieši (15-24 gadi). To īpatsvars gada laikā samazinājies par 3,0 procentpunktiem, bet, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni - par 2,1 procentpunktu.

Jauniešu bezdarba līmenis 1. ceturksnī bija 11,9%, kas ir par 1,5 procentpunktiem zemāks nekā pirms gada un par 1,8 procentpunktiem zemāks nekā iepriekšējā ceturksnī. Gada laikā jauniešu bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 0,8 tūkstošiem jeb 9,3%, bet, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni - par 0,9 tūkstošiem jeb 10,3%.

35,1% no visiem jauniešiem bija ekonomiski aktīvi, t.i. bija nodarbināti vai aktīvi meklēja darbu (bezdarbnieki), bet 64,9% jauniešu bija ekonomiski neaktīvi - pārsvarā vēl mācījās un darbu nemeklēja.

Samazinājies ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaits

2024.gada 1. ceturksnī gandrīz trešdaļa (31,1%) jeb 427,3 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem bija ekonomiski neaktīvi, t.i. nebija nodarbināti un aktīvi nemeklēja darbu. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 3,1 tūkstoti jeb 0,7%, bet gada laikā - par 14,2 tūkstošiem jeb 3,2%.

4,3 tūkstoši jeb 1,0% ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju bija zaudējuši cerību atrast darbu (2023.gada 1. ceturksnī - 0,7%).

2024.gada 1. ceturksnī darbaspēka apsekojumā par ekonomisko aktivitāti piedalījās 5,2 tūkstoši mājsaimniecību, kurās aptaujāja 8,7 tūkstošus iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 89 gadiem, tai skaitā vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem - 4,5 tūkstoši mājsaimniecību, kurās aptaujāja 7,5 tūkstošus iedzīvotāju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.

Sabiedrība Aptauja: darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs (+VIDEO)

Tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju, lai dotos strādāt uz ārzemem.

Ekonomika Sievietēm vidējā darba samaksa Latvijā par 17,1% mazāka nekā vīriešiem

Sievietēm vidējā bruto darba samaksa stundā 2022.gadā Latvijā bija par 17,1% mazāka nekā vīriešiem, ziņo Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz informatīvo apskatu "Dzimumu līdztiesība".