• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Purgaile: Naudas atmazgāšanas riski caur Latviju uzskatāmi par minimāliem

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 08:43, 24.05.2024


Riski, kas Latvijā bija pirms vairākiem gadiem un bija saistīti ar lieliem nerezidentu noguldījumiem un transakcijām caur Latviju, ir maksimāli mazināti un šobrīd ir uzskatāmi par minimāliem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas viceprezidente Santa Purgaile.


Foto: LETA

Pašlaik Latvijas finanšu sistēmas galvenais fokuss ir sankciju piemērošana Krievijai un Baltkrievijai un ar to saistītās finanšu plūsmas, skaidroja Pirgaile, norādot, ka finanšu sektors iekšējās kontroles sistēmās ir ieviesis sankciju uzraudzības un kontrolēšanas mehānismus, un atbildīgajām iestādēm tiek ziņots par potenciāliem sankciju apiešanas mēģinājumiem.

Purgailes ieskatā finanšu sektors ar šo pašu lielāko risku tiek galā ļoti labi.

Jautāta, kāda veida sankciju apiešanas mēģinājumi pārsvarā ir redzami finanšu sektorā, Purgaile skaidroja, ka galvenais ir naudas un maksājumu plūsma uz paaugstināta riska jurisdikcijām, kas savā ziņā ir uzskatāmas par tādām kā Krievijas satelītvalstīm un uz kurām notiek arī paaugstināta aktivitāte preču plūsmās.

"Te mēs varam runāt par Turciju, Uzbekistānu, Kazahstānu, Tadžikistānu. Ir ļoti skrupulozi jāvērtē, vai tiešām nauda tiek pārskaitīta reālam uzņēmējam tajā valstī vai arī tur, iespējams, ir izveidots kāds mehānisms, lai apietu sankcijas," teica Purgaile.

Viņa norādīja, ka no šā gada aprīļa visu sankciju koordinēšanu pārrauga Finanšu izlūkošanas dienests, kas arī saņem ziņojumus no bankām. Tālāk jau tos izmeklē tiesībsargājošās institūcijas. Latvijas Banka kā uzraugs no šīm iestādēm saņem atsauksmes, ka finanšu sektors savu funkciju pilda labi.

Jautāta, cik pašlaik Latvijas bankās sankciju dēļ ir iesaldēti aktīvi, un vai to apjoms mainās, Purgaile sacīja, ka šis apjoms ir diezgan nemainīgs, un pēdējie dati marta beigās liecina, ka iesaldēti ir aptuveni 74 miljoni eiro. Šī summa īpaši nav mainījusies jau kopš kara pirmā gada. Tas pats attiecas uz personām - tās ir sešas fiziskas personas, kuras ir pakļautas sankcijām, un 35 juridiskas personas, kas sankcijām ir pakļautas netieši īpašumtiesību dēļ. Tas ir nemainīgs lielums jau divus gadus.

Savukārt jautāta, ko iesākt ar iesaldētajiem aktīviem, un kāds par to ir Latvijas Bankas kā eirozonas saimes dalībnieces viedoklis, Purgaile sacīja, ka ir jāsāk kaut vai ar minimālo, un ienākumus no šiem aktīviem - pārsvarā tie ir procentu ienākumi - nekavējoties ir jānovirza Ukrainas atbalstam. Bet kopumā Eiropai ir jāatrod mehānisms, kā visus iesaldētos aktīvus nodot Ukrainai vai izmantot Ukrainas vajadzībām. Tas ir likumdevēja un tiesībsargājošo institūciju kopdarbs, kā to atrisināt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Ekonomika Reirs: Kamēr vadīšu budžeta komisiju, PVN netiks celts

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vadīšot Jānis Reirs (JV), tikmēr pievienotās vērtības nodoklis (PVN) netikšot celts.

Ekonomika Daugavpils Universitātē notiek konference par ekonomikas attīstību (+VIDEO)

Programmas ietvaros tiks aplūkoti jautājumi par uzņēmumu un zinātnes sektoru savstarpējo sadarbību.

Ekonomika Kritums nekustamo īpašumu tirgū turpinās

Nemainīgs tirgus ietekmējošs faktors ir ģeopolitiskā situācija - Ukrainas kara ietekme uz reģiona drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi samazina potenciālo pircēju un investoru optimismu par nekustamā īpašuma tirgus perspektīvām.

Lasiet arī

Sabiedrība "Swedbank" tur aizdomās par naudas atmazgāšanu 2014.-2016.gadā

Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas izmeklētājs informējis Igaunijas "Swedbank", ka banka tiek turēta aizdomās par naudas atmazgāšanu laika posmā no 2014.līdz 2016.gadam, paziņojusi Igaunijas "Swedbank" mātesbanka Zviedrijas "Swedbank".

Ekonomika Igaunijas "Swedbank" noteikts aizdomās turētā statuss naudas atmazgāšanas lietā

Igaunijas "Swedbank" noteikts aizdomās turētā statuss izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu, paziņojusi Igaunijas "Swedbank" mātesbanka Zviedrijas "Swedbank".

Ekonomika Cīņai pret naudas atmazgāšanu pieņems darbā desmitiem darbinieku

Tiesībsargājošās iestādes tuvākajos gados plāno pieņemt darbā desmitiem darbinieku, lai nodrošinātu sekmīgāku Latvijas cīņu pret naudas atmazgāšanu.