• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietotas prēces un lēta pārtika: Latvijā ir slikti patēriņa paradumi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:47, 18.04.2024


Palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus.


Pat "second hand" var izskatīties skaisti.

Aptuveni 22% cilvēku Latvijā priekšroku dod lietotām precēm. Interesanti, ka šajā kategorijā vērojams vīriešu pārsvars - lietotas preces iegādājas 26% vīriešu un 19% sieviešu. Savukārt 36% aptaujas respondentu atbildēja, ka samazina elektroenerģijas, gāzes un citu resursu patēriņu. 2022.gadā to atzīmēja 34% iedzīvotāju.

Pārtikas atkritumu apjoma samazināšana ir ne tikai viens no ilgtspējas, bet arī finanšu plānošanas stūrakmeņiem. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji šai rīcībai nepievērš pietiekami lielu vērību. 2023.gadā 26% aptaujāto atbildēja, ka cenšas izmest mazāk ēdiena, savukārt 2022.gadā uz šo jautājumu pozitīvi atbildēja 31% respondentu. Vislielākais iesaistes kritums vērojams 16 - 19 gadus vecu jauniešu vidū. 2022.gada pārtikas apjomu samazināšana bija daļa no ikdienas 39% jauniešu, bet 2023.gadā - tikai 26%.

"Apzinīga un atbildīga pārtikas lietošana ir ne tikai rūpes var vidi vai savu maciņu, bet vienlaikus arī cieņa pret visiem, kuri to audzē un ražo. Ilgtspējīga un atbildīga patēriņa principi galvenokārt veidojas ģimenē. Lielākā daļa no mums atceras savu vecvecāku un vecāku mājas, kur ar ēdienu nerīkojās izšķērdīgi, bet priekšmeti tika salaboti, nevis izsviesti. Šie ieradumi ir pamatvērtības, ko sabiedrībā būtu jānodod no paaudzes paaudzē. Tādēļ aicinām ģimenes savlaicīgi kopā izplānot visas nedēļas ēdienkarti, lai iegādātos tikai nepieciešamos produktus," uzsver eksperte Sanita Glovecka.

Par 14% palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus. Savukārt par 9% samazinājies to cilvēku skaits, kuri, izvēloties pārtikas produktus, pastiprinātu uzmanību pievērš to sastāvam un izcelsmei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī