Ministri vēlas vienkāršot zemes nomas politiku

Ekonomika
LETA 19:45, 02.04.2024 0

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) otrdien valdības sēdē diskutēja par nepieciešamību pārskatīt publiskas personas zemes nomas politiku ar mērķi vienkāršot to.

 
Foto: LETA

Saruna izvērsās pēc tam, kad Ministru kabinets pieņēma kārtību, kādā publiska persona īsteno zemes likumiskās lietošanas attiecības. Lai gan grozījumi Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumos tika pieņemti, ministri pauda pārliecību, ka valdībai būtu jādomā par politikas pārskatīšanu kopumā.

Ašeradens sacīja, ka ir pietiekami daudz zemesgabalu, kas investoriem tiek izīrēti uz ilgu periodu, bet viņiem ir grūti izprast šādu nomu uz 40-50 gadiem. Tāpat investoriem ir svarīga likviditāte. Ašeradens pauda uzskata, ka nomas politikai vajadzētu paredzēt iespēju investoriem kļūt arī par zemes īpašniekiem.

Valainis piekrita finanšu ministram, sakot, ka arī viņš saredz problēmu, sevišķi situācijās, ja investori pārstāv paaudzēs nodotus uzņēmumus.

Valainis skaidroja, ka savulaik "neveiksmīgas likumu konstrukcijas radīja dalītus īpašumus", ko vēlāk centās risināt ar zemes nomu, taču tas visu padarījis pārāk sarežģītu.

"Mums jāmēģina iet no šī ārā, atgriežoties pie normālām īpašuma struktūrām, bez sarežģītām shēmām, kādas šeit ir radītas," sacīja Valainis.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Kultūra Zemes stunda 2023. Vērienīgākais vienotības brīdis Zemei

Pasaules Dabas Fonds jau šo sestdien, 25.martā, pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un veltot stundu Zemei. Kā katru gadu visā pasaulē vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot ar vidi saistītus jautājumus un pievēršot uzmanību dabas daudzveidības izzušanai un klimata pārmaiņu radītajiem draudiem, indormē asaules Dabas Fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.