• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Smiltenes novada pašvaldība aicina uzņēmējus uz sadarbību (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:05, 01.04.2024


Konkursā var piedalīties kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu projekti.


Šodien Smiltene kļuvusi par skaistu, sakoptu, tīru, zaļu, latvisku, omulīgu mazpilsētu un Smiltenes novada centru Latvijas Ziemeļvidzemes daļā.

Smiltenes novada pašvaldība izsludina 1. kārtu līdzfinansēšanas konkursam kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu īstenošanai Smiltenes novadā.

Konkursa mērķis ir atbalstīt aktivitātes, ko organizē pēc iedzīvotāju vai radošo organizāciju iniciatīvas, kas izglīto sabiedrību, bagātina Smiltenes novada kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Smiltenes novada kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jaunu kultūras tradīciju radīšanā, novada vārda un tēla popularizēšanā.

Konkursā var piedalīties kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu projekti, kuru realizācija notiek Smiltenes novadā un kuru rezultāti ir sabiedriski nozīmīgs ieguvums novadam. Pašvaldības atbalstītās aktivitātes un pasākumi jāīsteno gada laikā no līguma parakstīšanas brīža.

Konkursa nolikums paredz atbalstu šādās jomās: koncerti un festivāli; teātra, kino un deju izrādes; izstādes, mākslas plenēri; izglītojošas un inovatīvas ekspozīcijas valsts un vietējas nozīmes kultūrvēstures objektos, publiskajās teritorijās; novada kultūrvēsturiskā mantojuma objektu izpēte, to kultūrvēsturiskās vērtības saglabāšana; novada ievērojamo personību dzīves un darba gaitu izpēte, piemiņas vietu apzināšana, saglabāšana Smiltenes novada teritorijā; kultūrmantojuma digitalizācija; radošās darbnīcas; kultūrizglītojošas programmas un lekcijas; literārie pasākumi; kultūrvēsturisku izdevumu un grāmatu izdošana; novada (tai skaitā cilvēku, kolektīvu, uzņēmumu) reprezentējošu video filmu uzņemšana; audio vai videoierakstu veikšana; gadskārtu svētku un latvisko tradīciju popularizēšanas pasākumi.

Konkursā var piedalīties Smiltenes novadā reģistrētas juridiskas vai deklarētas fiziskas personas, kas reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji vai, kas projekta apstiprināšanas gadījumā reģistrēsies kā saimnieciskās darbības veicēji vai komersanti. Viena projekta īstenošanai var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu līdz 2000 euro, ne vairāk kā 90% no kopējām pasākuma izmaksām.

Vārds „Smiltene” cēlies no latgaļu cilts vārda „smiltesele”, kas pirmo reizi vēstures avotos minēta 1427. gadā kā tirgotāju un amatnieku apmetne, taču tās pirmssākumi meklējami jau 7.-8. gadsimtā. Tas liecina par Smilteni kā senas un bagātas vēstures pilsētu.

Gadsimtu garumā pilsēta piedzīvojusi gan veiksmes, gan neveiksmes. Dažādi karaspēki no 17.—18. gs. pilsētu vairākas reizes nopostīja, bet pateicoties vietējo iedzīvotāju neatlaidībai celt sagruvušās ēkas no jauna, arī pilsēta atdzima katru reizi no jauna.

Ir vispārzināma patiesība, ka pilsētas un novada vēsturi, attīstību un kultūrvēsturi nosaka tur dzīvojošās personības. Gadsimtu mijā (19.-20.gs.) Ziemeļlatvijas mazpilsētā Smiltenē dzīvoja vīrs, kura darbības vērienam pilsētas un tuvākās apkaimes mērogā līdzīgu grūti atrast. Pateicoties šim cilvēkam, kas tolaik bija Smiltenes muižas īpašnieks, sākās straujš pilsētas uzplaukums – tapa slimnīca, pirmā HES Baltijā, nabagu patversme, kokzāģētava, šaursliežu dzelzceļš un vēl daudz kas cits. Šis cilvēks bija firsts Pauls Līvens.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī