• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: tarifa pieaugums gulsies uz gandrīz visu pārvadātāju pleciem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:58, 27.03.2024


Cīņā par tīru gaisu Eiropas Komisija pastiprina noteikumus.


Pašlaik daži pārvadātāju maršruti ved pa valstīm, kurās aizvien darbojas samaksa par laiku.

Eiropā komerciālais autotransports rada aptuveni trešdaļu transporta nozares piesārņojuma. Lai samazinātu šo rādītāju, no vienas puses, tiek meklēti veidi, kā ierobežot piesārņojošos auto, bet, no otras puses, kā veicināt videi saudzīgāku transportu. Eiropas Komisijas Eirovinjetes direktīva piesārņojuma novērtējumā vairs neņem vērā agrāko sistēmu, kas automašīnas iedalīja grupās pēc noteiktiem parametriem. Tās vietā ir paredzēta kompleksa CO2 emisijas aprēķina shēma.

"Tagad CO2 izmešu klases ir saistītas nevis ar to, ko deklarē ražotājs, bet gan ar EK izveidotu parametru matricu. Tāpat Eirovinjetes direktīvā arī noteikts, ka normas ar katru gadu kļūs stingrākas," stāsta Artūrs Mihejenko, Eiropā vadošās autoceļu eksperts Baltijas valstīs.

Pēc šiem aprēķiniem rezultātā tarifa pieaugums gulsies uz gandrīz visu pārvadātāju pleciem. Pašreizējā vinješu sistēmā ceļu nodeva balstīta uz ceļu izmantošanas ilgumu. Nākamgad tās vietā jānāk elektroniskai sistēmai, kas uzskaitīs nobraukto attālumu. Kad jaunā sistēma sāks darboties, CO2 nodoklis būs jāiekļauj tarifā saskaņā ar ES direktīvu. Tamlīdzīgas izmaiņas gaidāmas arī Baltijā.

Šīs izmaiņas skars visas valstis

Pēc Artūra Mihejenko teiktā, izmaiņas pakāpeniski skars visas valstis, bet īpaši to vidū izceļas Vācija, kas ir galvenais tranzīta ceļš daudziem Eiropas pārvadātājiem, tostarp no Baltijas. Tā būtiski ietekmēs arī valstis, kurās jau ir ieviesta "kilometru" nodeva.

Pašlaik daži pārvadātāju maršruti ved pa valstīm, kurās aizvien darbojas samaksa par laiku. To vidū ir Dānija, Zviedrija, Luksemburga un Nīderlande. Tur šāda situācija izveidojusies vēsturiski. "Šajās valstīs bija vienota sistēma. Ar vienā valstī iegādātu vinjeti varēja braukt cauri arī citām. No administratīvā viedokļa - tas bija ērtāk. Tomēr tā nebūs mūžīgi. Ceļu nodokļi kļūs nozīmīgāki, spēkā pieņemsies arvien pieaugošais spiediens vairāk aplikt ar nodokļiem gaisa piesārņotājus. Tāpēc pārmaiņas agri vai vēlu sasniegs arī šīs valstis," saka specialists.

Bet kā tad ietaupīt?

Ir skaidrs, ka, mainoties autoceļu nodevu aprēķina principam un palielinoties nodokļiem par piesārņojumu (likme tiks noteikta pēc kilometrāžas), pārvadātāju izmaksas pieaugs. Viņiem nāksies optimizēt savu darbību, un aizvien nozīmīgākas kļūs dažādas ekonomijas iespējas.

Tieši tāpēc arvien vairāk pārvadātāju interesējas par modernām sakaru tehnoloģijām un administratīvajām sistēmām, kas ļauj palielināt produktivitāti un samazināt tēriņus. Tāpat viņi meklē veidus, kā automatizēt procesus, kurus līdz šim nodrošināja darbinieki. Tas ļauj cilvēkresursus novirzīt citām funkcijām.

Ievērojamu daļu administratīvā sloga var pārņemt arī mobilitātes pakalpojumu platformas. Kā vienu no spilgtākajiem piemēriem Artūrs Mihejenko min procesu apkopošanu un vienkāršāku administrēšanu.

"Mobilitātes servisa nodrošinātājs neaizstāj pakalpojumu. Tas vienkārši savāc dažādus pakalpojumu avotus vienā punktā, lai uzņēmumiem pašiem vairs nebūtu jāstrādā ar vairākiem piegādātājiem dažādās valstīs. Tas ievērojami samazina administratīvo slogu. Mēs sadarbojamies ar daudziem pakalpojumu sniedzējiem, bet visi jautājumi tiek risināti ar vienu administratoru - tas ir ievērojami ātrāk un vienkāršāk," norāda eksperts.

Vēl viens būtisks aspekts starptautiskajiem pārvadātājiem ir maksājumu garantijas. Tas ir īpaši svarīgi mazākiem uzņēmumiem un tiem, kas paplašina biznesu, maksimāli taupot cilvēkresursus. Maksājumu atlikšana optimizē naudas plūsmu, jo ļauj apmaksāt daudzus pakalpojumus pēc apvienota rēķina.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Lasiet arī

Ekonomika Eksperts prognozē lielu lomu ūdeņradim Latvijas transportā (+VIDEO)

Problēma ir tā, ka ir nepieciešami ļoti specifiski uzglabāšanas apstākļi

Ekonomika Mūsu valstī finansējums auto iegādei ir ierobežots, tirgus ir mazākais (+VIDEO)

Latvija nav sasniegusi 2007. gada pārdošanas līmeni, kas jau noticis Lietuvā un Igaunijā.

Ekonomika Auto asociācija: Latvijas auto tirgus pērn bijis mazākais Baltijas valstīs

Latvijā no 2023.gada janvāra līdz 2023.gada novembrim kopējais reģistrētais jauno automašīnu skaits bija 17 895, kas, salīdzinot ar jauno vieglo automobiļu reģistrāciju starp Baltijas valstīm, ir vismazākais rādītājs, aģentūrai LETA pavēstīja Auto asociācijā.

Sabiedrība Neaizmirstiet: no ceturtdienas ieejas maksa Jūrmalā palielinās (+VIDEO)

Caurlaide konkrētam transportlīdzeklim tiek reģistrēta pēc pieteikuma apstiprināšanas.