EM: pēdējos mēnešos ekonomikā ir krituma negatīvā ietekme (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:14, 02.03.2024 0

Depopulācija valstī ietekmē arī bezdarba samazināšanos.

 

Tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā kopumā samazinājies par 0,2% jeb diviem tūkstošiem līdz 884,2 tūkstošiem, ziņoja Finanšu ministrija. Ceturtajā ceturksnī nodarbināto skaits bijis par 1,4% jeb 12,9 tūkstošiem mazāks nekā 2022. gada attiecīgajā ceturksnī.

Tomēr kopumā situāciju darba tirgū, neskatoties uz nelielo pasliktinājumu un bezdarba pieaugumu pēdējos mēnešos, turpina noteikt darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās demogrāfisko procesu rezultātā. Līdz ar to 2024. gadā kopumā bezdarbs varētu saglabāties pagājušā gada līmenī, bet pēc tam līdz ar straujāku ekonomikas izaugsmi, atjaunojoties spēcīgākam pieprasījumam ārējos tirgos un augot iedzīvotāju patēriņam Latvijā, bezdarbs turpinātu samazināties.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas februāra sākumā aktualizētajām makroekonomisko rādītāju prognozēm 2025. gadā bezdarba līmenis varētu noslīdēt līdz 6,0%, bet nākamajos gados pietuvoties 5% rādītājam. Nodarbināto skaitu būtiskāk ietekmēs iedzīvotāju skaita samazināšanās, un tas nākamajos gados prognozējams kā stabils ar nelielu 0,3% ikgadēju samazinājumu laikā no 2026. gada.

Pēdējos mēnešos ekonomikas krituma negatīvā ietekme darba tirgū ir sākusi atspoguļoties, lai arī ar ļoti lielu laika nobīdi, un ceturtajā ceturksnī bezdarbs ir palielinājies līdz 6,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, salīdzinot ar 6,5% trešajā ceturksnī.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomists: zema inflācija valstī veicina mazumtirdzniecību (+VIDEO)

Eirozonas ekonomika 3. ceturksnī nav spējusi uzturēt gada pirmajā pusē uzņemto izaugsmes tempu.

Ekonomika Latvija kļūs par Starptautiskās enerģētikas aģentūras dalībvalsti

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā.

Ekonomika Ārvalstu uzņēmumi interesējas par iespēju licencēt kriptoaktīvu uzņēmumus

Pulcējot vairāk nekā 100 uzņēmumu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm, noslēdzies Latvijas Bankas organizētais vebinārs kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kuri izvērtē iespēju Latvijā saņemt MiCA licenci dalībai Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Ekonomika Forumā Rīgā tiks runāts par 5G ekonomiku (+VIDEO)

Laikā, kad tehnoloģiju attīstība vairāk līdzinās lēcieniem, nevis vienmērīgam plūdumam, ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem.

Lasiet arī