• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavas HES tiek nomainīti hidroagregāti, palielinot jaudu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:15, 23.02.2024


Ziemas un pavasara palu laika pietece ir atstājusi vislielāko ietekmi uz rezultātiem visa gada garumā.


Rīgas hidroelektrostacijas turbīnu zālē.

Vēl efektīvāk izmantot Daugavas pieteci ļauj jau paveiktie Daugavas HES rekonstrukcijas programmas darbi. Nomainot novecojušās hidroagregātu komplektējošās daļas, tiek paaugstināts Daugavas HES lietderības koeficients un pēc iespējas arī jauda, kas ļauj saražot vairāk elektroenerģijas ar to pašu ūdens daudzumu, pauž AS "Latvenergo".

Efektīvāka ūdens resursu izmantošana samazina arī Latvenergo koncerna ietekmi uz klimata pārmaiņām. Vienlaikus hidroagregātu rekonstrukcijas un investīcijas hidrotehnisko būvju atjaunošanas darbos ir stiprinājušas Daugavas hidroelektrostaciju kā kritiskās infrastruktūras objektu drošumu, kas ir būtiska pirms plānotās atvienošanās no BRELL loka 2025.gada februārī. Daugavas HES ir ne tikai būtisks Latvijas ražojošo jaudu aktīvs, bet arī neatņemama sastāvdaļa energosistēmas stabilitātes un balansēšanas nodrošināšanai, kā arī elektroenerģijas sistēmas darbības atjaunošanai tās pilnīgas nodzišanas gadījumā.

2023.gada darbības rādītāji apstiprina HES sezonālo ražošanas dabu - lai arī Daugavas HES ir Latvijas enerģētikas mugurkauls, tomēr visu Latvijas patēriņu pilnībā tās var nosegt tikai daudzūdens periodos.

Pagājušais gads bijis Daugavas HES zīmē - Latvenergo koncerns hidroelektrostacijās saražojis lielāko elektroenerģijas daudzumu kopš 2017.gada jeb 3,7 TWh. Tā ir arī otra lielākā elektroenerģijas izstrāde pēdējo 25 gadu laikā. Daugavas HES izstrāde 2023.gadā bija par 39% lielāka nekā 2022.gadā. Ziemas un pavasara palu laika pietece pirmajā pusgadā ir atstājusi vislielāko ietekmi uz Latvenergo koncerna rezultātiem visa gada garumā. Vienlaikus hidroagregātu rekonstrukcijas un investīcijas hidrotehnisko būvju atjaunošanas darbos ir stiprinājušas Daugavas hidroelektrostaciju kā kritiskās infrastruktūras objektu drošumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Latvenergo: patlaban HES darbība nav apdraudēta

Neskatoties uz ledus gājumu Daugavā un plūdiem Jēkabpilī, patlaban hidroelektrostaciju (HES) darbība nav apdraudēta, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes apliecināja AS "Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele.

Sabiedrība No šodienas būs satiksmes ierobežojumi Pļaviņu HES tunelī

No šodienas būs satiksmes ierobežojumi Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) tunelī, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ekonomika «Latvenergo» šogad attīstībā plāno investēt vairāk nekā 200 miljonus eiro

AS "Latvenergo" šajā gadā uzņēmuma attīstībā plāno investēt vairāk nekā 200 miljonus eiro, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Ekonomika Elektrum Lietuva par 30 miljoniem eiro būvēs savu pirmo vēja parku Lietuvā

Latvijas valstij piederošās enerģētikas grupas "Latvenergo" uzņēmums Lietuvā "Elektrum Lietuva" sāk sava pirmā vēja parka izveidi, Akmenes rajonā, Lietuvas ziemeļos, īstenotajā projektā ieguldot ap 30 miljoniem eiro.