• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KEM: «EstLink 2» pārrāvums nav ietekmējis Latvijas elektroapgādes stabilitāti

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 16:15, 12.02.2024


Kopš "EstLink 2" Somijas-Igaunijas starpsavienojuma neplānotā pārtraukuma 26.janvārī situācija Latvijas elektroenerģijas tirgū saglabājusies nemainīga - elektroapgāde ir stabila un droša, informē Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.


Foto: LETA

Pēdējo divu nedēļu laikā Latvijas saldo bijis pozitīvs - Latvija elektroenerģiju eksportējusi vairāk nekā importējusi, izņemot laikā no 3. līdz 5. februārim. Elektroenerģijas ražošanu Latvijā nodrošina gan termoelektrocentrāles (TEC), gan hidroelektrostacijas (HES), gan vēja elektrostacijas (VES).

Lai arī elektroenerģijas cenas kopš 26.janvāra bijušas dinamiskas - novēroti gan samazinājumi, gan arī nelieli kāpumi, elektroenerģijas cenas kopumā tirgū ir stabilas, norāda KEM. Elektroenerģijas cenas līdz pat 4. februārim samazinājās teju visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Piemēram, 4.februārī, vidējā elektroenerģijas cena Latvijā noslīdēja līdz 31,12 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) jeb 3,1 centi/kWh. Savukārt vidēja elektroenerģijas cena biržā Latvijā un Lietuvā laika periodā no 26.janvāra līdz 11.februārim bijusi 84,1 eiro/MWh, kas ir par 1,5% zemāka vidējā cena nekā Igaunijā.

"Kopumā raugoties uz vidējām elektroenerģijas cenām, Baltijas valstu starpā tās ir konkurētspējīgas, kas nodrošina vienlīdz labvēlīgus apstākļus Baltijas valstu ražošanas uzņēmumiem," norāda klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Jau ziņots, ka "EstLink 2" zemūdens kabeļa bojājums tika konstatēts 26.janvāra naktī. Igaunijas elektropārvades tīklu operators "Elering" un Somijas sistēmu operators "Fingrid" uzsāka darbu, lai noteiktu bojājuma vietu, un 28. janvārī tika atrasta iespējamā bojājuma vieta Igaunijas pusē.

Abu valstu operatorkompānijas ir apliecinājušas, ka kabelis bojājuma dēļ nedarbosies vismaz līdz februāra beigām.

"EstLink 2" atslēgums ir samazinājis elektroenerģijas pārvades jaudu starp Somiju un Igauniju par 650 megavatiem (MW).

Otrs Igauniju un Somiju savienojošais elektrokabelis "EstLink 1" strādā ierastajā režīmā.

"Elering" paziņojis, ka līdz šim veiktie apsekojumi neliecina par tīšiem ārējiem "EstLink 2" kabeļa bojājumiem.

Ņemot vērā, ka "EstLink 2" ir sarežģīts un unikāls kabelis un ka tas ir specifisks bojājums, problēmu novēršana esot laikietilpīga un prasa dažādu metožu izmantošanu.

Pirms desmit gadiem atklātā "EstLink 2" kopējais garums ir 170 km, no kuriem 145 km ir zemūdens kabeļi. "EstLink 1" darbību sāka 2006.gadā, bet 2035.gadā Igaunija un Somija plāno pabeigt kabeli "EstLink 3".

Baltijas jūrā oktobrī reizē ar gāzesvadu "Balticconnector" tika bojāts vēl viens elektriskais kabelis starp Igauniju un Somiju. Tiek uzskatīts, ka bojājumu Baltijas jūras dzelmē radīja Ķīnas kuģa enkurs, bet izmeklēšana vēl turpinās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā sarucis tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums

Latvijā šogad augustā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā šā gada jūlijā, bet par 10% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Saeima atteicās ietekmēt elektroenerģijas sadales tarifu (+VIDEO)

Parlamentārieši ierosināja uz pusi samazināt monopolista pakalpojumu izmaksas.

Ekonomika «Sadales tīklam» nodots 5,5 reizes vairāk saules elektroenerģijas

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tīklā šogad pirmajā pusgadā nodotas 59 gigavatstundas (GWh) saules elektroenerģijas, kas ir 5,5 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.

Ekonomika Litgrid vadītājs: Lietuva nevar veikt elektrotīklu desinhronizāciju vienatnē

Lai gan Lietuva no tā dēvētā BRELL elektrības loka, kurā Baltijas valstis ir savienotas ar Krieviju un Baltkrieviju, vēlētos atvienoties jau nākamgad, bet Igaunija uzstāj, ka to iespējams izdarīt tikai 2025.gada sākumā, Lietuva desinhronizāciju vienatnē nevarēs veikt, pirmdien paziņoja Lietuvas pārvades sistēmu operatora "Litgrid" vadītājs Roks Masjulis.