• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimā vērtēs ieceri par papildu nodokļa uzlikšanu sadarbībai ar Krieviju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:28, 01.02.2024


Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās iedzīvotāju iniciatīvu par papildu nodokļa uzlikšanu tiem darījumiem, kuros uzņēmēji turpina sadarbību ar Krieviju.



Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā iniciatīvas autori fonds "Uzņēmēji mieram" pārstāvis Jānis Taukačs pauda, ka kolektīvā iesnieguma mērķis ir panākt izmaiņas likumdošanā, lai visiem maksājumiem uz "melnā saraksta" jeb sankcijām pakļautajām jurisdikcijām, ieskaitot Krieviju, tiktu piemērots 90% ieturējuma nodoklis.

Atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumam patlaban ar uzņēmumu ienākuma nodokli Latvijā apliek maksājumus juridiskām personām nerezidentiem, ja tiem nav pastāvīgā pārstāvniecība Latvijā, piemērojot nodokļa likmes vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem 20% apmērā, atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanu 3%, izmaksas personām zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās - 20%, savukārt atlīdzībai par Latvijā esoša nekustamā īpašuma izīrēšanu vai iznomāšanu nerezidentiem piemērota 5% apmērā no atlīdzības summas.

Iniciatīva ietver priekšlikumus aizliegt pilnvarot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekus vienpersoniski nepiemērot ieturējuma nodokli Krievijas uzņēmumiem, kā arī VID katru mēnesi publiskot summas, par kurām nav piemērots ieturējuma nodoklis agresorvalsts uzņēmumiem.

Tāpat fonda pārstāvji aicina Ekonomikas ministriju (EM) publiskot sarakstu ar uzņēmējiem, kuri turpina sadarbību ar Krieviju.

Iniciatīvas autoru ieskatā, Latvijas uzņēmumiem jābūt pienākumam pārbaudīt maksājumu saņēmēju patiesā labuma guvējus, lai nepieļautu saņemto līdzekļu nonākšanu Krievijas budžetā.

EM parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis sacīja, kopumā iniciatīvas mērķis ir atbalstāms, bet jautājums esot par "melno sarakstu", jo tajā ir arī ASV aizjūras teritorijas, un tas būtu jāvērtē Ārlietu ministrijai (ĀM). Savukārt Finanšu ministrija ir valsts pārvaldes atbildīgā iestāde par nodokļu politikas piemērošanu un izstrādi.

Miezains norādīja, ka koalīcijas lēmums par Krievijas un Baltkrievijas graudu importa aizliegumu parādot virzību, ka saraujam ekonomiskās saites ar agresorvalstīm. Vienlaikus EM pārstāvis pauda vilšanos par to, ka divi kara gadi nav bijuši pietiekami motivējoši, lai uzņēmēji izvēlētos aiziet no Krievijas tirgus.

Parlamentārais sekretārs informēja deputātus, ka nākamnedēļ plānots publicēt sarakstu ar uzņēmējiem, kuri turpina sadarbību ar Krieviju.

ĀM Juridiskā direkcijas vadītāja Sanita Pēkale pauda atbilstu iniciatīvai, uzsverot, ka ministrija atbalsta iniciatīvas, kas vērstas uz Latvijas uzņēmēju mudināšanu dažādot tirgu. Reizē arī ĀM ir mudinājusi jau pirms Krimas aneksijas 2014.gadā pārskatīt sadarbības tirgus, un jo īpaši kopš 2022.gada februāra. ĀM ieskatā, jebkura sadarbība ar Krievijas uzņēmējiem veicina lielus sankciju riskus, īpaši sankciju apiešanas riskus.

VID pārstāve komisijā sacīja, ka likumdošanas izmaiņas būtu pietiekamas, lai liegtu izsniegt atļaujas neieturēt nodokli maksājumiem uz Krieviju, bet tas nenozīmējot, ka netiks veikti maksājumi uz Krieviju.

Deputāts Edmunds Jurēvics (JV) pauda, ka "absolūtais vairākums" uzņēmēju esot izdarījuši pareizu morālu izvēli, nesadarbojoties ar Krieviju un sniedzot atbalstu Ukrainai. Tāpat esot būtiski, ka iniciatīvu virza Latvijas uzņēmēji, teica politiķis.

Savukārt deputāts Edvins Labanovskis (P) uzskata, ka ir pagājuši divi gadi kopš kara sākuma un ir bijis dots uzņēmējiem pietiekami ilgs pārejas periods, lai pielāgotos situācijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Krievija uz Kurskas apgabalu pārsviedusi 5000 karavīru

Krievijas armija pārsviedusi aptuveni 5000 karavīru uz Ukrainas uzbrukuma zonu Kurskas apgabalā, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz avotu.

Pasaule Krievijā ASV dubultpilsonei piespriež 12 gadus cietumā par valsts nodevību

Krievijā tiesa ceturtdien piespriedusi 12 gadu cietumsodu ASV un Krievijas dubultpilsonei Ksenijai Kareļinai, kura par ziedojumu Ukrainas atbalsta organizācijai tika apsūdzēta "valsts nodevībā".

Pasaule Ņemcova slepkava atbrīvots no cietuma un karo Ukrainā

Par Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavību notiesātais Tamerlans Eskerhanovs atbrīvots no cietuma un nosūtīts uz fronti Ukrainā, sestdien pavēstījis Krievijas propagandas rupors TASS.

Pasaule Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis

Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis, un uz izkārtne blakus durvīm atstāti sarkani plaukstu nospiedumi.