• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EM: ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 23:47, 29.01.2024


Būtiski nepasliktinoties norisēm ārējā vidē, paredzams, ka ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle.



Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) iekšzemes kopprodukta (IKP) ātro novērtējumu, pagājušā gada ceturtajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts (IKP) bija par 0,5% mazāks nekā 2022.gada ceturtajā ceturksnī.

Pēc CSP provizoriskām aplēsēm, IKP ietekmēja pieaugums ražojošajās nozarēs par 3,6%, kā arī samazinājums pakalpojumu nozarēs par 0,7% un produktu nodokļu ievākumā - par 9,2%) Kopumā pagājušajā gadā IKP saruka par 0,6%.

Vienlaikus Zīle atzīmē arī pozitīvu tendenci - pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2023.gada trešo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem IKP palielinājās par 0,4%, kas liecina, ka ekonomiskā aktivitāte, lai arī mērenos tempos, tomēr palielinās. Detalizēti dati par aizvadītā gada pēdējo ceturksni būs pieejami pēc mēneša.

Jau iepriekš ekonomiskās attīstības tendences rādīja, ka 2023.gadā IKP saglabāsies tuvu 2022.gada līmenim. Nelabvēlīga situācija ārējā vidē un vājais pieprasījums ietekmēja Latvijas eksporta rādītājus. Augstā inflācija negatīvi ietekmēja mājsaimniecību patēriņu un iedzīvotāju reālos ienākumus. Ģeopolitiskā situācija reģionā un vājā kreditēšana kavēja straujāku investīciju kāpumu.

Paredzams, ka šogad situācija Latvijas ekonomikā uzlabosies. Starptautiskās institūcijas prognozē, ka Latvijas lielākajos eksporta tirgos 2024.gadā ekonomika augs, kas pozitīvi ietekmēs mūsu eksporta iespējas. Reālajai algai atsākot pieaugt, sagaidāms, ka palielināsies arī privātais patēriņš. Savukārt, ES fondu programmu īstenošana pozitīvi ietekmēs investīciju dinamiku, norāda Zīle.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka "šis ir izšķirošais brīdis, kad pie aizvien zemas izaugsmes fāzē esošiem ārējiem tirgiem tautsaimniecībai galveno stimulu ir jādod valstij. Tā ir mūsu atbildība maksimāli ātri nodot apritē ES fondu finansējumu, samazināt birokrātiju, novērst administratīvo slogu investīcijām un atrisināt finanšu pieejamības jautājumu uzņēmumu attīstībai".

Tāpat, kā bija vērojams pēdējos gados, arī šogad nozaru griezumā, visticamāk, saglabāsies ļoti atšķirīgas tendences. Līdzīgi kā 2023.gadā, arī šogad straujākais pieaugums sagaidāms būvniecības nozarē, prognozē Zīle.

Pozitīvi nozares attīstību ietekmēs gan ES fondi un publiskie pasūtījumi, gan inflācijas mazināšanās, kas mazāk ietekmēs īstenojamo būvniecības projektu sadārdzināšanos.

Sagaidāms, ka pie pozitīviem izaugsmes tempiem atgriezīsies arī apstrādes rūpniecība, ko galvenokārt noteiks eksporta iespēju uzlabošanās. Grūtības saglabāsies atsevišķiem uzņēmumiem, kuri ir saistīti ar Krievijas un NVS valstu tirgiem, un šajā situācijā būs jāturpina meklēt jaunas piegāžu iespējas un jauni preču noieta tirgi. Uz iekšējo tirgu orientētās rūpniecības nozares ietekmēs iedzīvotāju pirktspēja.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.

Sabiedrība Iedzīvotāju balsošanai nodod 30 Rīgas apkaimju attīstības ieceres

Līdz 31.oktobrim rīdzinieki var nobalsot par kādu no 30 apkaimju attīstības iecerēm.

Ekonomika LDDK: Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis kā pelnīt

Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis iespējām nopelnīt, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Ekonomika Indriksone ar uzņēmējiem pārrunās plānu ekonomikas izaugsmei

Šodien ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) sasaukusi Tautsaimniecības padomes sēdi, lai ar uzņēmējiem un uzņēmējus pārstāvošajām lielākajām nozaru asociācijām pārrunātu plānu ekonomikas transformācijai, informē Ekonomikas ministrijā (EM).