• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LTRK: Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:00, 24.01.2024


Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un pētījumu kompānijas "SKDS" veiktā uzņēmēju vadītāju aptauja 2023.gada novembrī-decembrī.



LTRK indeksa vērtība pērnā gada noslēdzošajā ceturksnī bija 47,74 punkti, kas norāda uz uzņēmēju pesimismu. Salīdzinot ar 2023.gada pirmā ceturkšņa rādītājiem, indeksa vērtība ir samazinājusies par 2,7 punktiem. Indeksa vērtība ir pozitīva, ja tā pārsniedz 50 punktu atzīmi.

Aptaujā 93% uzņēmēju norādījuši, ka uzņēmējiem nodokļu politikas jomā visbūtiskākā ir darbaspēka nodokļu samazināšana vismaz līdz Lietuvas un Igaunijas līmenim, savukārt 92% respondentu būtiska ir uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) 0% likmes saglabāšana uzņēmumā reinvestētajai peļņai.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka, vērtējot situāciju finanšu pieejamības jomā, 45% respondentu uzskata, ka pēdējo 3-5 gadu laikā finanšu pieejamības situācija ir pasliktinājusies, turklāt 94% aptaujāto norāda, ka attīstībai izmanto paša uzņēmuma līdzekļus, kamēr tikai 38% izmanto dažādu finanšu institūciju aizdevumus.

Vērtējot nākotnes prognozes tuvākajiem sešiem mēnešiem, 53% respondentu norādījuši, ka vispārējā ekonomiskā aktivitāte valstī samazināsies, bet 40% uzskata, ka samazināsies ekonomiskā aktivitāte pārstāvētajā nozarē.

Dati rāda, ka lielākā daļa uzņēmēju aizvien nemainīgu prognozē investīciju apjoma, konkurences, darbinieku skaita un uzņēmuma apgrozījuma pieaugumu. Tāpat uzņēmēji nesagaida, ka uzņēmuma finansiālais stāvoklis varētu uzlaboties.

Uzņēmēju aptauju veica LTRK sadarbībā ar SKDS, aptaujājot 750 Latvijā strādājošo uzņēmumu vadītājus, laika posmā no 2023.gada 7.novembra līdz 5.decembrim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Eksporta un inovāciju balvai izvirzīti 55 uzņēmumi

Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.

Sabiedrība Sāk informatīvo kampaņu par cilvēktiesību ievērošanu biznesā

Lai pievērstu uzmanību jautājumiem par cilvēktiesību ievērošanu uzņēmumu darbībā, uzsākta informatīvā kampaņa "Bizness un cilvēktiesības - labs labu uzlabo", informē Tiesībsarga birojs.

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.

Ekonomika «Stockmann» varētu mainīt grupas nosaukumu

Somijas mazumtirdzniecības grupas "Stockmann" direktoru padome nolēmusi sākt stratēģisku izvērtējumu, lai grupas darbības centrā izvirzītu zīmolu "Lindex" un, iespējams, mainītu grupas nosaukumu uz "Lindex Group", kā arī izpētītu "Stockmann" universālveikalu biznesa stratēģiskās alternatīvas, teikts "Stockmann" paziņojumā Helsinku biržai.