• Emīlija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperte: Latvijas kriptovalūtu nozarē - strauja atveseļošanās (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:25, 18.01.2024


2024. gadā Bitcoin cena sasniegs jaunu rekordu.


Mūsu valstī ir uzticama datora jauda, ​​kas nepieciešama kriptovalūtai.

Kriptovalūtu flagmanis Bitcoin (BTC) pēc krituma zem 16 000 eiro, pērn piedzīvoja strauju izaugsmi par 148%, palecoties līdz pat 38 000 eiro slieksnim.

Tostarp svarīgas izmaiņas piedzīvoja Bitcoin blokķēde. Ieviešot ordinalu protokolu, blokķēde piedzīvoja Bitcoin NFT bumu. Iepriekš NFT tika izgatavoti un izmantoti galvenokārt tādās viedo līgumu platformās kā Ethereum, Solana un BNB Smart Chain.

Nozīmīgas pārmaiņas piedzīvoja arī Ethereum ekosistēma, kur Shapella atjauninājums nodrošināja tīkla tālāku pāreju uz energoefektīvu emisiju sistēmu.

Mākslīgais intelekts pamazām maina veidu, kā mēs domājam par informācijas meklēšanu tīmeklī un satura veidošanu. Tas veicina arī pāreju no Web 2.0 uz Web3 - uz gudrāku, integrētāku un decentralizētāku internetu. Mākslīgā intelekta pielietojums Web3 pasaulē pagaidām vēl ir tikai sākumposmā, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka viens no Web3 mugurkauliem būs blokķēdes tehnoloģijas.

Kriptovalūtu lietotāji skaita pieaugums

Pētījumos tiek lēsts, ka šobrīd pasaulē ir aptuveni 420 miljoni cilvēku, kuriem pieder kāda no kriptovalūtām. Tas ir nedaudz vairāk nekā 4% pasaules iedzīvotāju. Tostarp pasaulē populārākās kriptovalūtas platformas Binance reģistrēto lietotāju skaits gada laikā palielinājās par 30% jeb 40 miljoniem lietotāju, sasniedzot 170 miljonus reģistrēto kontu.

Viens no svarīgiem notikumiem, kas nākotnē var nozīmīgi paplašināt kriptovalūtu īpašnieku loku, ir kriptovalūtu ETF (biržā tirgotu fondu) plašāka iekļaušana ASV biržās. Tas kriptovalūtām piesaistīs jaunus institucionālos investorus un ļaus cilvēkiem vienkāršā veidā piekļūt kriptovalūtu aktīviem, izmantojot tradicionālos tirgus, pauž kriptovalūtas eksperte Polina Brotjē.

Juridiskais progress

2022.gads smagi iedragāja uzticību kriptovalūtām, savukārt 2023.gadā uzticība atkal pamazām atjaunojās un kriptovalūtu tirgū atgriezās optimisms. Tas atspoguļojās arī tiesiskā regulējuma jomā.

Eiropas Savienība pieņēma kripto aktīvu regulu MiCa (Markets in Crypto assets), radot vienotu sistēmu kriptoaktīviem un pakalpojumu sniedzējiem visās ES dalībvalstīs.

Savukārt G20 valstu finanšu ministri un centrālo banku vadītāji apstiprināja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) sagatavoto ceļvedi kriptoaktīvu regulējumam, radot priekšnoteikumus globāla regulējuma izveidei. Ceļvedis uzsver proaktīvas un sadarbībā balstītas uzraudzības nepieciešamību.

2024.gads - jaunu cenu rekordu gaidās

2024.gadā kriptotehnoloģijas turpinās ielauzties tradicionālajā finanšu sistēmā, kas var kalpot par impulsu jaunam cenu kāpumam.

Daudzi finanšu nozares eksperti prognozē, ka 2024.gadā kriptovalūtu tirgus piedzīvos nozīmīgu izaugsmi, bet Bitcoin cena sasniegs jaunu rekordu.

Izšķirošs notikums būs reizi četros gados notiekošā Bitcoin ieguves samazināšana uz pusi, kas šogad sola aizraujošus notikumus visai kriptovalūtu nozarei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Jelgavā tīršķirnes govis audzē dabiskās pļavās (+VIDEO)

13 hektāru lielās ganības atrodas pie Iecavas un Lielupes satekas.

Ekonomika Asociācija: Pērn augusi Latvijas iedzīvotāju spēja aizņemties

Vidējās darba algas pieaugums pērn ir veicinājis Latvijas iedzīvotāju spēju aizņemties, tomēr augstās bāzes likmes un pieaugošie tēriņi daudziem likuši būt piesardzīgiem, informēja Finanšu nozares asociācijas pārstāvji, atsaucoties uz 2024.gada kreditēšanas indeksa datiem.

Ekonomika Latvijā ražotie elektriskie skrejriteņi ir pieprasīti dažādās nozarēs (+VIDEO)

“Praktiski katru nedēļu mēs sastopamies ar interesi vai kādu jaunu pielietojuma veidu".

Ekonomika Kāda ir vidējā kredīta summa jaunajam mājoklim?

Kopumā 2024.gada kreditēšanas indekss ir audzis par 5 procentpunktiem, kas ir mazāka izaugsme nekā pērn, taču vērojama pozitīva tendence - bankas spēj kreditēt un vēlas to darīt.

Lasiet arī