• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Naftas cenas pieaug pēc saspīlējuma Sarkanajā jūrā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:06, 13.01.2024


Akciju cenas pasaules biržās piektdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenas pieauga pēc ASV un Lielbritānijas triecieniem Jemenas hutiešu nemierniekiem, kas pastiprināja saspīlējumu Sarkanajā jūrā.


Foto: LETA

Rietumu sabiedrotie sāka triecienus hutiešiem, atbildot uz nemiernieku uzbrukumiem tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā.

"Naftas tirgū ir bažas, ka šis reģions atrodas uz neparedzamas eskalācijas ceļa, kur kādā brīdī naftas piegādes izbeigtos," atzīmēja bankas SEB galvenais preču analītiķis Bjarne Šīldrops.

Ja ASV un Lielbritānijas uzbrukumos neizdosies iznīcināt hutiešu ieročus un naftas tankkuģiem vajadzēs doties braucienos apkārt Āfrikai, tad var aizkavēties līdz 80 miljonu barelu jēlnaftas piegādes, paaugstinot tās cenas par 5-10 ASV dolāriem par barelu, atzīmēja Šīldrops.

Hutieši uzbrūk kravu pārvadājumu kuģiem Sarkanajā jūrā, kopš 7.oktobrī Gazas joslā sākās karš starp Izraēlu un kaujinieku grupējumu "Hamās". Šie uzbrukumi ietekmē tirdzniecības plūsmas laikā, kad piegāžu traucējumi pastiprina spiedienu uz inflāciju globālā mērogā.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien kritās par 0,3% līdz 37 592,98 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" pieauga par 0,1% līdz 4783,83 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par mazāk nekā 0,1% līdz 14 972,76 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien pieauga par 0,6% līdz 7624,93 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 1,1% līdz 7465,14 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 1,0% līdz 16 704,56 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 0,9% līdz 72,68 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 1,3% līdz 78,29 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena piektdien pieauga par 3,8% līdz 31,99 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien kritās no 1,0972 līdz 1,0954 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2760 līdz 1,2748 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 145,29 līdz 144,86 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 85,99 līdz 85,91 pensam par eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika ASV mīkstina sankcijas Venecuēlas naftas un gāzes sektoram

Ņemot vērā Venecuēlas valdības un opozīcijas panākto vienošanos par vēlēšanu rīkošanu nākamgad, ASV samazinās dažas Venecuēlas naftas un gāzes sektoram noteiktās sankcijas, pavēstīja ASV Finanšu ministrija.

Ekonomika Naftas cenas pieaug līdz gada augstākajam līmenim

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās dažādos virzienos, savukārt naftas cenas pieauga līdz augstākajam līmenim vairāk nekā viena gada laikā. ASV dolāra vērtība turpināja kāpt.

Ekonomika Naftas cenas tuvojas 100 ASV dolāriem par barelu - pieaug bažas

Akciju cenas pirmdien nedaudz pieauga Volstrītā, bet kritās Eiropas biržās, tirgus dalībniekiem gaidot šonedēļ paredzamos ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) un Anglijas Bankas lēmumus par procentlikmēm.

Ekonomika Akciju cenas pasaules biržās krītas, naftas cenas pieaug

Akciju cenas pasaules biržās otrdien pārsvarā kritās, bet naftas cenas pieauga pēc Saūda Arābijas un Krievijas paziņojuma, ka tās pagarina naftas ieguves un eksporta apmēra samazinājumu līdz gada beigām. ASV dolāra vērtība pieauga.