• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: «Nauda kļuvusi dārgāka un pieejamība - stipri apgrūtināta» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:54, 03.12.2023


Tirgus svaru kausi nosvērušies pircēju virzienā, radot augsni diskusijai par iespēju pārdevējam samazināt noskatītā īpašuma cenu 10-20% robežās.


Dārgākais nekustamais īpašums joprojām atrodams Rīgas centrā.

"Daudziem potenciālajiem pircējiem kredītu saņemšana aizvien ir ierobežota. Lai gan maksātspēja nav būtiski mazinājusies, nauda kļuvusi dārgāka un tās pieejamība - stipri apgrūtināta. Vienlaikus teiktu, ka kopumā nekustamo īpašumu tirgus kļuvis lētāks divu iemeslu - pārdevēju piekāpšanās un mājokļu cenu, kas inflācijas laikā tomēr nav kāpušas, dēļ. Izskatās, ka šāda tendence kādu laiku turpināsies," novērojis nekustamo īpašumu darījumu eksperts Atis Skrastiņš.

Spert soli par hipotekāro kredītu aizvien izvēlas pircēji, kuri noskatījuši īpašumu ar vērtību līdz 100 000 EUR. Daļa cilvēku sākuši pieņemt lēmumus pēc vairāk nekā gadu ilgas nogaidīšanas, sekojot līdzi tirgus tendencēm un cerot uz situācijas stabilizēšanos. Vairākos gadījumos tas atmaksājies - šobrīd pārdevēji ir daudz elastīgāki attiecībā uz īpašuma cenas samazināšanu 10-20% robežās. Pārdevēju paradigmas maiņa sevišķi novērota privātmāju īpašnieku rindās, teju uzreiz piekrītot cenas samazinājumam par desmito daļu. Ja parādās nopietns pircējs, īpašnieki gatavi runāt arī par vēl lielāku procentuālo cenas samazinājumu. Tas mudina pircējus rīkoties tagad, kamēr tirgū ir mazāka aktivitāte un pārdevēji - piekāpīgāki.

Jūrmalas savrupmāju segmentā turpinās lejupslīdoša tendence piedāvājuma skaita ziņā, kas daļēji saistīta gan ar sezonālo ietekmi, gan to, ka īpašnieki iepriekš nepamatoti "pasteidzās" izlikt savu īpašumu pārdošanā un šobrīd plānus ir mainījuši. Ja tendence turpināsies arī nākamā gada sākumā, cenas savrupmāju segmentā visticamāk nekritīs saglabāsies stabilas ierobežota piedāvājuma apstākļos.

Neskatoties uz piedāvājuma kritumu īres lauciņā, aktivitāte saglabājas stabila, turklāt segmentā pamazām parādās vēl viena tendence - īre ar izpirkumu. Iedzīvotāju interese par šādu darījuma veidu aug starp tiem, kuriem pietrūkst naudas pirmajai iemaksai, lai saņemtu kredītu bankā, vai arī cilvēks nevar kvalificēties hipotēkas saņemšanai.

Darījums var realizēties divos veidos: pirmajā gadā pircējs īpašumu īrē par paaugstinātu īres maksu un pēc tam izpērk par atlikušo vērtību, īres maksājumu iekļaujot pirkuma summā. Otrajā gadījumā pircējs samaksā pirmo iemaksu 5-15% apmērā no pirkuma summas un turpmākos gadus līguma termiņa ietvaros maksā ikmēneša maksājumu. No šīs summas daļu veido īre un daļa tiek ieskaitīta pārdošanas (izpirkuma) cenā. Vairumā gadījumu izmaksas termiņš ir trīs gadi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Ekonomika Pašvaldības Vidzemes tirgus atdzīvojas jaunā veidolā (+VIDEO)

Ēku autors bija Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings.

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Lasiet arī

Ekonomika Baņķieri aicina Saeimu neradīt jaunu «neloģisku» nodevu

Finanšu nozares asociācija (FNA) atkārtoti aicina Saeimu izmantot tās kredītņēmēju atbalsta iespējas, ko sniedz šī brīža nodokļu režīms, neradot jaunu, neloģisku, neproporcionālu birokrātiskā sloga radošu nodevu, aģentūrai LETA pavēstīja FNA vecākais padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars.

Sabiedrība Atbalsts hipotekāro kredītu maksātājiem - vai visiem? Premjeres viedoklis

Atbalsts hipotekāro kredītu maksājumu straujā pieauguma kompensēšanai būtu jāsniedz visām mājsaimniecībām, šādu nostāju intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ekonomika 50% atlaide hipotekāro kredītu procentu likmēm? Tā konceptuāli vienojas komisija

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien konceptuāli vienojās par 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu procentu likmēm uz vienu gadu.

Ekonomika Evika Siliņa pavēstījusi, kad sola rast risinājumus hipotekāro kredītu ņēmējiem

Atbilstoši jau pie valdības izveidošanas noteiktajam termiņam koalīcija risinājumus lielajām procentu likmēm hipotekāro kredītu ņēmējiem sola rast līdz gada beigām.