• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksporta un inovāciju balvai izvirzīti 55 uzņēmumi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:39, 23.11.2023


Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.



Kopumā konkursā izvirzītas piecas kategorijas - "Eksporta jaunpienācējs", "Eksporta līderis", "Eksporta čempions", "Inovācijas čempions" un "Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts".

Konkursa nominantus noteica žūrija, kurā piedalījās uzņēmēju organizāciju, finanšu institūciju, Ekonomikas ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP), LIAA un plašsaziņas līdzekļu deleģētie pārstāvji.

Nominācijas kategorijā "Eksporta čempions" noteiktas balstoties uz CSP datiem par uzņēmumu eksporta apjomu 2022.gadā, apgrozījumu uz vienu darbinieku, pievienoto vērtību uz vienu darbinieku, rentabilitāti - aktīvu atdevi, bruto peļņu un peļņu pēc nodokļu nomaksas uz vienu darbinieku.

Kategorijā "Eksporta čempions" nominēti uzņēmumi: AS "Latvijas finieris", SIA "Mikrotīkls" un SIA "Gaujas koks".

Nominācijas kategorijā "Eksporta jaunpienācējs" noteiktas pamatojoties uz CSP datiem par uzņēmumu eksporta apjomu 2022.gadā, taču ar nosacījumu, ka iepriekšējos gados eksporta apjoms nav bijis lielāks par 10 000 eiro.

Kategorijā "Eksporta jaunpienācējs" uzņēmumu grupā ar eksporta apgrozījumu no 100 000 līdz vienam miljonam eiro nominēti uzņēmumi SIA "Fortes", SIA "Brasa defence systems" un SIA "Sinda&VR".

Savukārt kategorijā "Eksporta jaunpienācējs" uzņēmumu grupā ar eksporta apgrozījumu viens miljons eiro eiro un vairāk nominēti uzņēmumi SIA "Q.Beyond" un SIA "Sky power".

Tituls "Eksporta līderis" tiks piešķirts uzņēmumiem, kas darbojas kādā no viedās specializācijas nozarēm, kuras prioritāri attīstot iecerēts Latvijas ekonomiku veidot vairāk balstītu zinātnē un augstajās tehnoloģijās un nozarēs, kas veido augstāku pievienoto vērtību.

Šajā kategorijā nozarē "Zināšanu ietilpīga bioekonomika - kokapstrāde" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti uzņēmumi SIA "Latgran", SIA "Vika wood" un AS "Stora Enso Latvija", bet ar darbinieku skaitu no 250 nominēti uzņēmumi SIA "Gaujas koks", SIA "Avoti" un SIA "Jeld-Wen Latvija".

Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Zināšanu ietilpīga bioekonomika - pārtika" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti uzņēmumi SIA "Latvijas piens", SIA "Karavela" un SIA "Baltic dairy board", bet ar darbinieku skaitu no 250 nominēti uzņēmumi AS "Dobeles dzirnavnieks", AS "Balticovo" un AS "Preiļu siers".

Vienlaikus kategorijas "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti uzņēmumi AS "Madara cosmetics", SIA "LMP" un SIA "Kinetics nail systems".

Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti SIA "Heidelberg materials SBC Latvia", SIA "Malmar sheet metal" un SIA "Belmast", bet uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 250 nominēti uzņēmumi SIA "Light guide optics", SIA "Valpro" un SIA "Dinex Latvia".

Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Viedā enerģētika un mobilitāte" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti uzņēmumi SIA "Hawita Baltic", SIA "Malmar sheet metal" un SIA "Leax Rēzekne", bet uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 250 nominēti uzņēmumi SIA "AKG termtechnik Lettland", LSEZ SIA "Caljan" un SIA "East metal".

Vienlaikus Kategorijā "Eksporta pieauguma līderis" nozarē "Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas" uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 10 līdz 249 nominēti uzņēmumi SIA "EIS group Latvia", SIA "Zabbix" un SIA "Agcsoft", bet uzņēmumu grupā ar darbinieku skaitu no 250 nominēti "Mikrotīkls", "Accenture" filiāle un SIA "Evolution Latvia".

Savukārt nominanti kategorijā "Inovācijas čempions" tiek noteikti balstoties CSP datos par uzņēmumu ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā. Šogad kategorijā "Inovācijas čempions" atsevišķās grupās tiks apbalvoti privātā kapitāla uzņēmumi un valsts kapitāla uzņēmumi, lai novērtētu arī viņu ieguldījumu inovācijā.

Kategorijā "Inovācijas čempions" privātā kapitāla uzņēmumu grupā, kur valsts daļa ir mazāka nekā 50%, nominēti uzņēmumi "Mikrotīkls", SIA "Latvijas Mobilais telefons", AS "SAF tehnika" un SIA "Livonia print".

Bet šajā kategorijā valsts kapitāla uzņēmumu grupā, kur valsts daļa lielāka nekā 50%,) nominēti uzņēmumi SIA "Tet", AS "Latvenergo", AS "Latvijas Dzelzceļš", AS "Latvijas Valsts meži", AS "Augstsprieguma tīkls".

Savukārt kategorijā "Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts" nominanti tika izraudzīti vērtējot uzņēmumus, kas pieteicās balvai atklātā konkursā, un tika nominēti deviņi jauni tūrisma produkti. Balvai komersantu grupā nominēta Nurmuižas pils, kultūrtelpa "Ola Foundation" un zemnieku saimniecība "Liepkalns". Savukārt biedrību, nodibinājumu, plānošanas reģionu vai pašvaldību iestāžu grupā nominēts Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls, Ķemeru kūrorta parks un ūdenstornis, ekspozīcija "de Woldemer" Valmieras pils teritorijā, ekspozīcija "Inženieru arsenāls" Daugavpils cietoksnī, interaktīvas vēstures ekspozīcijas Elejas izstāžu zālē un Pirmā pasaules kara muzejs Medumos.

Konkursu organizē LIAA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, eksportētāju asociāciju "The Red Jackets", CSP un finanšu institūciju "Altum", kas pasniegs speciālbalvu "Drošākais eksportētājs".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Krievijas eksports uz Eiropu pērn nokrities par 68%

Krievijas eksporta apjoms uz Eiropas valstīm pērn veidoja 84,9 miljardus dolāru, kas ir par 68% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina valsts Muitas dienesta publiskotie dati.

Ekonomika FM: Latvijas eksportētājiem mazinājies ārējais pieprasījums ES (+VIDEO)

2024. gada otrajā pusē varētu atjaunoties mērena izaugsme.

Ekonomika No dārza mājiņām līdz saldumiem: ko briti pērk Latvijā (+VIDEO)

Lielbritānija ir liela, un daudzi mūsu uzņēmumi vienkārši nevar saražot tik daudz, cik šis tirgus prasa.

Ekonomika Preces uz Krieviju šogad eksportēja 390 Latvijas uzņēmumu

Preces uz Krieviju šogad desmit mēnešos eksportēja 390 Latvijas uzņēmumu, kas ir 2,1 reizi mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, bet uz Baltkrieviju - 206 uzņēmumi, kas ir samazinājums par 42,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.