• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgā patlaban tiek būvēti vairāk nekā 134 000 kvadrātmetri jaunu biroju platību

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 21:36, 21.11.2023


Rīgas biroju tirgū šobrīd ir viens no lielākajiem biroju fondu apjomiem būvniecības stadijā - patlaban tiek būvēti vairāk nekā 134 000 kvadrātmetri jaunu biroju platību, informē nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers" pārstāvji.


Biroju ēku kompleksa
Foto: LETA

"Colliers" norāda, ka attīstītāji ir piesardzīgi attiecībā uz jaunu būvniecību augsto būvniecības izmaksu salīdzinājumā ar potenciāli sasniedzamo nomas maksu un pieaugošo finansējuma izmaksu dēļ, tāpēc pēdējo 12 mēnešu laikā nav sākti liela mēroga spekulatīvie projekti.

"Colliers Baltic" partneris un aģentūras vadītājs Ēriks Bergmans norāda, ka, lai gan priekšiznomāšanas aktivitāte Rīgas tirgū ir uzlabojusies un daži biroji ir nodoti ekspluatācijā ar noslogotību virs 70%, tomēr impulss tiek sasniegts tikai tad, kad ēka ir pabeigta.

Lielākā daļa pieprasījuma nāk no vietējiem uzņēmumiem, kas vēlas uzlabot savu biroju energoefektivitāti un darbinieku darba apstākļus, tirgū trūkst jaunpienācēju, izņemot kopstrādes operatorus, kas šobrīd ir nodrošinājuši atrašanās vietas gandrīz visos ievērojamākajos lielo biroju projektos, norāda Bergmans.

Tā kā lielākā daļa uzņēmumu ir saglabājuši hibrīda darba režīmu, uzņēmumi, kas reiz pārceļas, var atļauties nomāt labākas telpas galvenokārt jaunajos projektos par tām pašām izmaksām, samazinot platību par aptuveni 20%, kas kompensē nomas maksas pieaugumu, skaidro Bergmans.

"Lai esošie biroji saglabātu konkurētspēju, ir jāiegulda energoefektivitātē un kvalitātē. Iznomātājiem, kas veic šos uzlabojumus, izdodas atjaunot līgumus, bet tiem, kas to nedara, vai nu jāsamazina nomas likmes, vai arī tie var zaudēt nomniekus, dodoties uz jauniem projektiem," piebilst Bergmans.

Nomnieki arvien vairāk priekšroku dod augstākas kvalitātes īpašumiem ar augstāku energoefektivitāti, un pašlaik vairāk nekā 90% no topošajiem birojiem ir jāsaņem BREEAM vai LEED sertifikāti. Līdz ar to vecāku īpašumu īpašniekiem ir jāizvēlas - vai nu samazināt nomas maksas, vai uzlabot ēku kvalitāti, informē "Colliers" pārstāvji.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī