Pēc 3-4 gadiem 5G mobilā tehnoloģija kļūs par vadošo Latvijā (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 09:23, 20.11.2023 0

Savienojums starp tīkla staciju un ierīci ir ļoti ātrs.

 

Aktīvākie 5G lietotāji šobrīd ir Daugavpilī, Rīgā un Ventspilī. Paredzams, ka ap 2027. gadu 5G kļūs par dominējošo tehnoloģiju Latvijā, apsteidzot 4G.

Viens no iemesliem, kādēļ 5G klientu vidū ierotē pakāpeniski, ir fakts, ka šī tehnoloģija ir pieejama jaunākajos viedtālruņos un rūteros, un paies laiks, kamēr klienti nomainīs savas esošās ierīces pret jaunākām. Visaktīvākie 5G izmantotāji pēc patērēto gigabaitu skaita uz vienu lietotāju ir Pierīgā – Ādažu, Ķekavas un Mārupes novados, kā arī Augšdaugavas, Jēkabpils un Saldus novados.

Latvija vairs nav starp līderēm 5G attīstībā, lai gan viena no pirmajā valstīm to sāka attīstīt, daudzas citas valstis Latviju šajā ziņā ir apsteigušas. Taču lielās konkurences dēļ šī pakalpojuma cenu līmenis mūsu valstī ir patērētājiem pieejams – šeit var iegūt patiešām labas kvalitātes 5G pakalpojumus par ļoti pieņemamu cenu.

5G ir pavisam jauna tehnoloģija, paziņoja eksperti. Vienkāršoti skatoties, šī tehnoloģija piedāvā vairākas priekšrocības, un viena no tām – tā nodrošina īpaši ātru interneta savienojumu. 5G ir kā bezvadu tīkls attiecībā pret līdz šim pazīstamo savienojumu caur vadiem, un ar to mēs varam vienlaikus sasniegt lielāku interneta ātrumu. Tādējādi klients var straumēt video, skatīties televīziju un lietot mājas internetu tikpat efektīvi kā izmantojot optisko pieslēgumu.Tāpat 5G nodrošina zemu latentumu – savienojums starp tīkla staciju un ierīci ir ļoti ātrs, pat superātrs.

Tas burtiski bez kavēšanās dod mums iespēju nodrošināt vairākus pakalpojumus reāllaikā, kuras mēs iepriekš nevarējām nodrošināt tādā kvalitātē, piemēram, reāllaika video tiešraides vai gaming pakalpojumu. Proti, augstas kvalitātes gaming pakalpojumam ir nepieciešams īpaši zems latentums, jo pretējā gadījumā reakcijas ātrums spēlē nav pietiekami ātrs.

No biznesa viedokļa, 5G zemais latentums jau šobrīd nodrošina efektīvu mākoņpakalpojumu izmantošanu, kas nepieciešami dažādu biznesa lietojumprogrammu lietošanai, piemēram, video konferencēm (“Zoom”, “Microsoft Teams”), “Microsoft 365” pakalpojumiem, “Amazon Cloud” pakalpojumiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LU rektors piedāvā līdzekļus budžetam meklēt ar PVN celšanu

Pensiju vietā līdzekļus budžetam vienkāršāk būtu meklēt ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, intervijā TV3 pauda Latvijas Universitātes rektors, ekonomists Gundars Bērziņš.

Ekonomika Gauss: Stratēģiskais investors airBaltic kapitālā var ienākt arī vēlāk

Paredzēts, ka stratēģiskais investors Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" ienāks pirms akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO), taču nav izslēgta arī iespēja, ka tas var notikt pēc IPO, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Poligonā Ādažos darbu sākuši privātie 5G tīkli

Aizsardzības inovāciju izmēģinājumu poligonā Ādažos darbu sākuši divi privātie 5G tīkli, ko izveidojusi SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) sadarbībā ar tehnoloģiju piegādātājiem "Nokia" un "Ericsson", aģentūrai LETA pavēstīja LMT pārstāvji.