• Amālija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Forumā Rīgā tiks runāts par 5G ekonomiku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:48, 03.10.2024


Laikā, kad tehnoloģiju attīstība vairāk līdzinās lēcieniem, nevis vienmērīgam plūdumam, ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem.


Satiksmes ministrs Kaspars Briškens forumā atbalstīja Ukrainu.

No 30. līdz 31. oktobrim Rīgā jau 7. reizi notiks forums “5G Techritory”. Eksperti diskutēs un dalīsies savā pieredzē un zināšanās par jaunākajiem tehnoloģiju sasniegumiem, tostarp, kiberdrošībā, kvantu un 6G tehnoloģijās. Klātienē un tiešsaistē forumā pulcēsies ap 1200 dalībnieku – industrijas līderi, politikas veidotāji un tehnoloģiju vizionāri, kā arī tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvji, akadēmiskais sektors un masu mediju pārstāvji no visas pasaules.

Tehnoloģiju attīstības gaitā arvien nozīmīgāki kļūst kiberdrošības jautājumi, sevišķi – mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā. Šis temats forumā veidos pamatu plašākām diskusijām par globālajiem kiberdrošības izaicinājumiem un to risinājumiem, īpaši akcentējot nepieciešamību pēc ciešas sadarbības starp privāto un publisko sektoru, lai nodrošinātu ilgtspējīgu un drošu tehnoloģiju integrāciju. Tāpat foruma laikā nozīmīga loma atvēlēta kvantu tehnoloģiju tēmai, tādā veidā gatavojoties kvantu olimpiādei, proti, 2026. gadā Rīgā notiekošajai Latvijas Universitātes organizētajai konferencei QIP. Cita starpā tiks spriests arī par kvantu tehnoloģijām un to ietekmi uz nākotnes tīklu drošību.

“Kvantu tehnoloģiju attīstībai Latvijā ir ievērojams izaugsmes un inovāciju potenciāls, ko veido augsti kvalificēts cilvēkkapitāls ar zināšanām un prasmēm šajā jomā. “5G Techritory” forums jau septīto gadu sniegs vērtīgu iespēju diskutēt par aktuālajām tehnoloģijām, to attīstību un arī izaicinājumiem. Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta kiberdrošības nozīmei nākotnes tehnoloģijās, jo 5G un kvantu tehnoloģiju integrācija ne tikai paātrina datu apmaiņu, bet arī rada jaunus izaicinājumus datu aizsardzībā,” saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Raivis Bremšmits.

Ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem

Foruma laikā tiks akcentētas arī tādas šobrīd aktuālas tēmas kā 6G tehnoloģiju attīstība, tuvāk apskatot nākotnes tīklu izveidi un nākamās paaudzes savienojamības risinājumus.

“Laikā, kad tehnoloģiju attīstība vairāk līdzinās lēcieniem, nevis vienmērīgam plūdumam, ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem. Tas, kas pašlaik šķiet neticams, rīt jau būs vakardiena, tāpēc īstais laiks stāties pretī gan kiberdrošības, gan savienojamības risinājumu izaicinājumiem ir tagad. Latvija ir un turpinās būt tehnoloģiju inovāciju līdere pasaules mērogā, un lepojamies, ka tieši šeit rodas jaunas atbildes uz svarīgiem digitālā laikmeta jautājumiem,” vietnei labsoflatvia.lv saka LMT prezidents Juris Binde.

Īpaša vieta foruma programmā tiks atvēlēta diskusijām par savienojamības nozīmi aizsardzības un militārajā sektorā. Paralēli prezentācijām notiks arī dažādas paneļdiskusijas un koprades pasākumi.

Neiztikt bez mākslīgā intelekta

Papildu kiberdrošībai un savienojamības risinājumiem, foruma laikā būtiska uzmanība tiks pievērsta arī citām tehnoloģijām, piemēram, šobrīd popularitātes zenītā esošajam mākslīgajam intelektam, apskatot to regulējuma kontekstā un pētot Eiropas Savienības pieeju mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstībai un regulēšanai. Citu tēmu starpā tiks pētītas arī autonomās transporta sistēmas, proti, tehnoloģijas kuģniecībā, kā arī telemedicīna, atzīstot, ka Latvijai ir svarīgi uzlabot veselības aprūpes pieejamību, īpaši attālos reģionos, izmantojot digitālus risinājumus. Arvien aktuālāka kļūst arī digitālā iekļaušana – digitālās nevienlīdzības mazināšana un digitālo tehnoloģiju pieejamības veicināšana visā sabiedrībā.

“Nākotnes tehnoloģijas – tas nav tikai par frekvencēm vai datu ātrumu. Tas ir par to, kā mēs varam savienot cilvēkus, padarīt viņu dzīvi vienkāršāku, gudrāku un drošāku. Runa ir par viedām infrastruktūrām, kas spēj domāt un reaģēt uz reāllaika pieprasījumiem un par mūsdienīgiem – kvantu drošības risinājumiem, kas spēs nodrošināt datu aizsardzību visaugstākajā līmenī. Tomēr, lai šī nākotne kļūtu par realitāti, mums visiem ir jāsadarbojas – jāvienojas par kopīgu vīziju, lai nodrošinātu, ka 5G, 6G un citas nākotnes tehnoloģijas tiek izmantotas ilgtspējīgi un droši. “5G Techritory” forums ir vieta, kurā, apvienojoties dažādu nozaru pieredzei, rodas jaunas sadarbības un risinājumi nākotnes tehnoloģiju izaicinājumiem,” norāda VAS “Elektroniskie sakari” valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Vietējie un ārzemju eksperti

Starp galvenajiem runātājiem būs tādi augsta līmeņa eksperti kā “Nokia” vecākais viceprezidents un pārdošanas vadītājs Eiropā Metjū Burguinjons, “Nokia” Tendenču un inovāciju izpētes vadītāja Leslija Šenona, Vācijas Digitālās un datu politikas departamenta ģenerāldirektors Benjamins Brake, kā arī citi augsta līmeņa nozares eksperti. Viņu uzstāšanās sniegs stratēģisku ieskatu tehnoloģiju attīstībā un politikas veidošanā nākamajā desmitgadē.

Foruma centrā būs arī Latvijas amatpersonu dalība, uzsverot Latvijas lomu kā tehnoloģiju un inovāciju attīstības centru Baltijā. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas ministru prezidente Evika Siliņa, viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa, ārlietu ministre Baiba Braže, kā arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds un citi augsta ranga politikas veidotāji.

“5G Techritory” saturam bez maksas varēs sekot līdzi interneta platformā, iepriekš reģistrējoties. Foruma daba valoda ir angļu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ārvalstu uzņēmumi interesējas par iespēju licencēt kriptoaktīvu uzņēmumus

Pulcējot vairāk nekā 100 uzņēmumu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm, noslēdzies Latvijas Bankas organizētais vebinārs kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kuri izvērtē iespēju Latvijā saņemt MiCA licenci dalībai Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Ekonomika Biržās naftas cenu kāpums palēninās

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenu pieaugums palēninājās, mazinoties bažām par saspīlējumu Tuvajos Austrumos.

Ekonomika Eksperts: kredītlimits Latvijā ir ar nelielu tendenci samazināties (+VIDEO)

Papildu aktīvas kredītlīnijas un patēriņa kredīti ir vairāk novērojami personām ar sliktu kredītreitingu.

Ekonomika “Tet” tālāko likteni klāj migla

Slepenas sarunas ilgst jau četras nedēļas, taču skaidrības vēl nav.

Lasiet arī

Sabiedrība Rinkēvičs ASV pauž gatavību piegādāt Latvijā ražotas 5G iekārtas

Latvija ir gatava piegādāt pasaulē pieprasītas 5G iekārtas, kas pilnībā izstrādātas un ražotas NATO dalībvalstī - Latvijā, Vašingtonā, ASV, tiekoties ar ASV valsts sekretāra vietnieci Vendiju Šērmani, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Sabiedrība Poligonā Ādažos darbu sākuši privātie 5G tīkli

Aizsardzības inovāciju izmēģinājumu poligonā Ādažos darbu sākuši divi privātie 5G tīkli, ko izveidojusi SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) sadarbībā ar tehnoloģiju piegādātājiem "Nokia" un "Ericsson", aģentūrai LETA pavēstīja LMT pārstāvji.

Sabiedrība Rīgas naktsdzīve: līdzsvara meklējumos

Tika rosināts pašvaldībā veidot nakts laika pārvaldības struktūru.