• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Baltijā investīcijas nekustamajos īpašumos pirmajā pusgadā samazinājās par 47%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:37, 25.10.2023


Baltijas valstīs investīcijas nekustamajos īpašumos 2023.gada pirmajā pusgadā samazinājās par 47% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, trešdien konferencē "Ko sagaidīt Baltijas nekustamo īpašumu frontē? "Newsec" Property Outlook, Autumn 2023" sacīja nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas "Newsec" investīciju speciālists Patriks Simsons.



Kopumā Baltijā pirmajā pusgadā nekustamajos īpašumos investēti 233 miljoni eiro. Simsons skaidroja, ka Lietuva investīciju apmēru ir spējusi noturēt 2022.gada pirmā pusgada līmenī, bet Latvija un Igaunija nē.

Savukārt Eiropā kopumā šogad pirmajā pusgadā īpašumu darījumos investēti 62 miljardi eiro, kas ir par 57% mazāk nekā 2022.gada pirmajā pusgadā. Simsons informēja, ka lielākais darījumu apmēra kritums ir biroju segmentā - par 60%, kā arī loģistikas centru segmentā - par 65%.

"Nekustamo īpašumu tirgus ir ievainots, lai gan neviena ekonomika Eiropā nav piedzīvojusi būtisku recesiju, tomēr nekustamo īpašumu darījumu apmērs nokrities līmenī, kāds bija pirms 2014.gada," teica Simsons.

Vienlaikus viņš atzina, ka īpašumu pircēji tirgū joprojām ir, taču institucionālajiem investoriem būtu jābūt optimistiskākiem un agresīvākiem, lai noslēgtu darījumus. Simsons skaidroja, ka lielie investori ir piesardzīgi un nogaidoši, bet mazie privātie investori, kas slēdz darījumus līdz pieciem miljoniem eiro, ir optimistiskāki.

Tāpat Simsons informēja, ka samazinās vidējā darījuma summa - no aptuveni 20 miljoniem eiro pirms diviem gadiem līdz 14 miljoniem eiro pērn un 13 miljoniem eiro šogad. Sarūk arī ienesīguma likmes, bet Baltijā tas vēl nav tik izteikti, jo noticis skaita ziņā maz darījumu.

Potenciālie investori vislabprātāk izvēlas tirdzniecības centrus, stāstīja Simsons. Tāpat Rīgā notiek daudzu jaunu biroju ēku attīstība, un notiek nomnieku migrācija no vecajām A un B klases ēkām uz jaunajiem biroju centriem.

Populārākais un drošākais īpašumu segments ir tirdzniecības centri, tāpēc to piedāvājums tirgū ir mazs un investori nesteidz šos objektus pārdot, sacīja Simsons.

Pēdējos gados strauja attīstība notiek arī loģistikas un ražošanas telpu segmentā, A klases noliktavās praktiski nav brīvo telpu. Savukārt dzīvojamo īres namu segments joprojām ir iesaldēts un investīciju darījumu iespējamība šajā segmentā ir zema, teica Simsons.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.