• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bordāns pārmet valdībai atteikšanos būvēt gāzes termināli Skultē (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
twitter 09:21, 15.10.2023


Savas enerģijas importa infrastruktūra Latviju varētu paglābt no aukstās ziemas, ko izraisījis gāzes vada sprādziens.


Galvenā gāzes termināļa problēma bija tā, ka "Konservatīvie" neiekļuva valdībā.

Bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns bija viens no tiem, kas iepriekšējā valdībā lobēja gāzes termināļa būvniecību Skultē. Tagad ne bez ironijas viņš sociālajā tīklā X (agrāk Twitter) aicina par Somijas-Igaunijas gāzesvada "Balticconnector" sabotāžas sekām.

"Kā sauc to no Baltijas valstīm, kurai vienīgajai ir dabas dota gāzeskrātuve ar sen izbūvētu 1.klasīgu infrastruktūru un kurai vienīgajai nav un nebūs sava LNG termināļa?" - tā Bordāns.

"Latviešiem, kuri Skultē gribēja būvēt, nemaksājot kukuļus un atkatus vietējai un kremļa nomenklatūrai, aizliedza, izdomājot 101 muļķīgu aizbildinājumu. Par ko, liecina arī tas, ka izņemot 'ad hominem' gvelšanu, neviens arguments te neizskan", - pauž politiķis.

Politiķis ar vairāk nekā 30 gadu stāžu Jānis Bordāns (bija 5.Saeimas deputāts) atspēko oponentu viedokli, ka Latvijā nebija cilvēku, kas varētu izbūvēt nepieciešamo gāzes infrastruktūru.

"Pēteris Ragaušs. Krietns, izglītots un pārticis latvietis no Amerikas. Vienīgi latvieši saprata, ka tas "pajoliņš" jau nepratīsies un nekādas daļas šai biznesā neatdos un kukuļus nedos. Šis bija jūsu arguments, trolli "jenotsun" vai kā tur jūsu palama?! Ja tā, tad ļoti vāji".

"Tās vienīgās valsts garantijas (nevis atbalsts), bija mazākas, nekā Latvenergo pasteidzās (lai netiktu latvietim) iedot (iepirkums uz 10 gadiem!!) un uzreiz pārmaksāt Klaipēdai (Lietuvai). Useful idiots. Ko lai citu saka", - saka J.Bordāns.

LNG terminālis - peldoša regazifikācijas iekārta - tiks izvietots Skultes ostas akvatorijā 2,5 km no jūras krasta, ar 34 km gāzes cauruļvada savienojumu ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. 30.08.2022. Latvijas valdība vienojas piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim.

A/s "Skulte LNG Terminal" attīsta zemu izmaksu LNG importa termināli Skultes ostas akvatorijā, 40 km uz ziemeļiem no Rīgas, tuvu Inčukalna pazemes gāzes krātuvei. Latvijas degvielas tirgotājs un vietējā kapitāla enerģētikas uzņēmums AS "Virši-A" piektdien, 20.maijā, ir parakstījis līgumu ar AS "Skulte LNG Terminal" par 20% tā akciju iegādi un plāno kopīgi attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli pie Skultes ostas. Skultes LNG termināļa projektam ir unikālas ģeogrāfiskas, ekonomiskas un tehnoloģiskas priekšrocības. LNG uzglabāšanas infrastruktūra Skultes projektā nav nepieciešama (tipiski LNG uzglabāšanas rezervuāru izbūve sastāda 70 - 80% no termināļa investīciju apjoma), tās vietā tiks izbūvēts tiešs cauruļvada savienojums ar Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekts iekļauts Trīs jūru iniciatīvas prioritāro projektu sarakstā.

Voldemārs Burkevics


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Šonedēļ skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā

Šonedēļ, 2.maijā, plkst.10 skolēni varēs sākt pieteikties darbam vasaras brīvlaikā, informē Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Ekonomika Palielinās dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā

No šā gada 1.jūnija plānots palielināt dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā par plastmasas iepakojumiem, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes publicētais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Izmaiņas kadastrālajā vērtējumā var palīdzēt mājsaimniecībai ap 500 EUR (VIDEO)

Privātmājas reģistrācija tāpat kā iepriekš tiks pieteikta būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasiet arī

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Latvija deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes

Latvija šogad deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā izdevumā par Latvijas ārējo tirdzniecību 2023.gada deviņos mēnešos.