• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Meža īpašnieki ilgtspējīgai mežsaimniecībai varēs saņemt 15,7 miljonus eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:44, 03.10.2023


Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz meža īpašniekiem jaunaudžu retināšanai, meža ieaudzēšanai un mežaudžu atjaunošanai pēc postījumiem atvēlēt 15,73 miljonus eiro, informēja ZM.


Foto: LETA

Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un ES atbalstu mežsaimniecībai pasākumā "Ieguldījumi ilgtspējīgai mežsaimniecībai".

No kopējā pieejamā finansējuma 2023.-2027.gadam, Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums paredzēts 13,37 miljonu eiro apmērā, bet valsts finansējums - 2,36 miljonu eiro apmērā.

Finansējums paredzēts atbalsta pasākumos "Ieguldījumi meža ieaudzēšanai, nomaiņai, atjaunošanai un retināšanai" un "Atbalsts meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai un uzturēšanai".

ZM atzīmē, ka atbalsts paredzēts meža īpašniekiem meža ieaudzēšanai, meža ugunsgrēkos un dabas katastrofās iznīcinātu mežaudžu atjaunošanai un jaunaudžu retināšanai vai mežaudžu nomaiņai.

Vienlaikus ministrijā norāda, ka, salīdzinot ar iepriekšējā perioda nosacījumiem, lielu atšķirību atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības nosacījumos nav. Izmaiņas skar galvenokārt dokumentu iesniegšanu un saskaņošanu.

ZM skaidro, ka turpmāk, lai pretendētu uz atbalstu, meža apsaimniekošanas atbalsta intervenču plāns būs jāsagatavo elektroniski, izmantojot Meža valsts reģistra ģeogrāfiskās informācijas sistēmu. Tāpat kā iepriekš, plāna atbilstību attiecīgās intervences īstenošanas nosacījumiem izvērtēs un lēmumu par intervenču plāna saskaņošanu vai noraidīšanu pieņems Valsts meža dienests (VMD).

Saskaņotais plāns kopā ar projekta iesniegumu pretendentam, elektroniski būs jāiesniedz Lauku atbalsta dienesta (LAD) elektroniskās pieteikšanās sistēmā.

Pēc ZM minētā, projektu iesniegumu pirmo pieņemšanas kārtu apakšpasākumos plānots izsludināt pēc noteikumu spēkā stāšanās. Informācija par projektu pieņemšanas kārtu tiks publicēta LAD mājaslapā.

Vienlaikus finansējumu plānots papildināt ar valsts papildu finansējumu pasākumos "Meža ieaudzēšana un kopšana" un "Ieguldījumi meža ekosistēmu noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai", kopumā 2023.-2027.gadam atvēlot 37,73 miljonus eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Labvēlīgie laika apstākļi šajā pavasarī ļāvuši atjaunot Latvijas mežus (+VIDEO)

Valsts ieņēmumi no biznesa sistēmu risinājumu ārējām izstrādēm un pakalpojumiem pārsniedz 2023.gada trīs mēnešu ieņēmumus par 0,5 miljoniem eiro.

Ekonomika Mežu īpašnieki ir neapmierināti ar Zemkopības ministrijas augstprātību (+VIDEO)

"Latvijā apstākļi ir diezgan viendabīgi, tad kāpēc mēs nemeklējam veidus, kā dabu patiesi pasargāt?"

Ekonomika Pierīgā sākas vērienīgi meža apsaimniekošanas darbi (+VIDEO)

Daļā teritorijas tiks vienmērīgi izretināta.

Ekonomika Mežu cirsmu platības pērn Latvijā samazinājās par 30%

Valsts meža dienests (VMD) pagājušajā gadā izsniedzis apliecinājumus saimnieciskās darbības veikšanai mežos 129 600 hektāru platībā, kas ir par 30% mazāk nekā 2022.gadā, kad tika izstrādāti 185 188 hektāri mežu, liecina dienesta publiskotā informācija.