• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tirgotāju asociācija: pārtikas cenas septembrī Latvijā samazinās

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:29, 26.09.2023


Pārtikas cenas septembrī Latvijā samazinājās, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA), atsaucoties uz regulāri veikto pārtikas preču salīdzinājumu tirdzniecības vietās Latvijā.


Foto: pixabay

Pēc LTA datiem, piena produktu grupā šogad septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, vērojams cenu samazinājums robežās no 8% līdz 39%, tostarp pienam cena samazinājusies par 39%, kefīram - par 35%, bet Krievijas sieram - par 23%.

Vienlaikus dzīvnieku izcelsmes produktu grupā cenas gada laikā samazinājušās robežās no 14% līdz 37%.

Savukārt maizes un labības izstrādājumu kategorijā miltu cena septembrī sarukusi par 15%, auzu pārslām cena samazinājusies par 74%, rīsiem - par 23%. Tajā pašā laikā maizes cena pieaugusi par 55-58%.

Tostarp LTA norāda, ka baltmaizei vidējā cena pagājušā gada septembrī bija 1,31 eiro par kilogramu, taču šobrīd tā sasniegusi 3,1 eiro. Rupjmaizei cena pieaugusi par 2,2 reizes - no 1,12 eiro pērn septembrī līdz 2,51 eiro šogad septembrī.

Tikmēr augļu kategorijā cenu kāpums novērots citroniem, kas gada laikā pieaugusi par 11%. Līdztekus cenas pieaugušas arī kivi - par 36%. Augļu kategorijā cenas kritušās un turpina samazināties tikai banāniem - patlaban tie maksā 1,31 eiro par kilogramu, kamēr pirms gada banānu cena bija 1,64 eiro par kilogramu un 1,59 eiro kilogramā šovasar.

Tāpat LTA apkopotā informācija liecina, ka dārzeņu grupā vērojams cenu kāpums robežās no 1% līdz 9%. Cena pieaugusi garajiem gurķiem - par 49,6%, kā arī tomātiem - par 17%. Vienlaikus tomātu sulas cena kāpusi par 31%.

Tikmēr visa veida eļļām cena septembrī samazinājusies par 18%.

Dzērienu kategorijā septembrī par 3% pieaugušas cenas negāzētajam ūdenim, bet gāzētajam - par 8%. Arī pārējiem dzērieniem cenas kāpums novērots 8-16% robežās, ko LTA daļēji skaidro ar depozīta maksas ieviešanu.

Vienlaikus kafijas cena septembrī pieaugusi par 15%, bet tējas - par 13-49% atkarībā no produkta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Sabiedrība Aptauja: Latvijā 48% iedzīvotāju cenšas taupīt uz pārtikas rēķina

Latvijā 48% iedzīvotāju cenšas taupīt uz pārtikas rēķina, liecina mazumtirgotāja SIA "Rimi Latvia" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat" veiktās Baltijas iedzīvotāju aptaujas dati.

Ekonomika Gulbe: Pārtikas cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties esošajā līmenī

Pārtikas cenas tuvākajā laikā varētu saglabāties esošajā līmenī, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe.

Ekonomika PTAC: pārtikas ražotāji un mazumtirdzniecības ķēdes maldina patērētājus (+VIDEO)

Tāpēc ikvienam javeido ieradumu, iepērkoties salīdzināt tieši mērvienības cenu par kilogramu.

Interesanti fakti Svētku smarža mājās: kā pagatavot ziemas ēdienus, konsultē eksperte (+VIDEO)

Klasikās receptes svētkos tiek aizstātas ar veselīgāku un vieglāk sagremojamu ēdienu.