Mizgrauži turpina ēst Latvijas IKP, tiek izlikti tūkstošiem slazdu (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:06, 26.09.2023 0

Vissmagāk cieta egle, kas ir galvenā eksporta prece.

 

Egļu astoņzobu mizgrauzis (Ips typographus) ir postošākais kaitēklis parastajai eglei (Picea abies) visā tās dabiskās izplatības areālā Eiropā un Āzijas ziemeļu daļā. Mizgrauzis uzskatāms par bīstamāko meža kaitēkli Latvijā pēc mežam nodarītā zaudējuma apmēra. Kaitēklis ne tikai var invadēt novājinātas egles un nemizotus kokmateriālus, bet labvēlīgos apstākļos arī apdraudēt veselus kokus, radot tiem neatgriezeniskus bojājumus. Mizgrauži var savairoties karstās, sausās vasarās vai arī pēc vētrām vēja gāztajās un nolauztajās eglēs. Valsts meža dienests (VMD) cēlis trauksmi.

LVMI “Silava” un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes dibinātā publiskā aģentūra “Meža pētīšanas stacija” savos uzraugāmajos mežos bija izvietojusi 1145 slazdus 229 hektāru platībā, bet SIA “Rīgas meži” – 285 slazdus 107 hektāru platībā. VMD ir izvietojis 262 slazdus. Izvietoto feromonu slazdu skaits pakāpeniski palielinās.

Tā kā mizgrauzis masveidā izplatās visā Eiropā un pēc slazdiem un feromoniem ir liels pieprasījums, bija problemātiski iegādāties slazdus. VMD iegādājās 3200 slazdu, 3200 feromonu IPSIDOR W un 3200 feromonu IPSODOR, lai nodrošinātu slazdu izvietošanu un uzturēšanu fizisko un juridisko personu īpašumā esošajos izcirtumos visā sezonas laikā un tā mazinātu mizgrauža izplatīšanos un šo kukaiņu radītos postījumus. Izdevumi feromonu slazdu izvietošanai ārkārtējās situācijas laikā no 2023. gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam bija 62 167 euro, no kuriem feromonu slazdu izmaksas 26 998 euro, dispenseru izmaksas 32 951 euro, degvielas izmaksas 2218 euro.

Izdevumus feromonu slazdu izvietošanai un ekspluatācijai ārkārtējās situācijas laikā Zemkopības ministrija (VMD) sedza no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem esošā budžeta ietvaros, ziņo mk.gov.lv.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz ekspertu darba grupas izvērtēto LVMI “Silava” mežsaimniecības biotisko riska faktoru monitoringa informāciju un konstatētā straujas meža kaitēkļa mizgrauža savairošanās riska izvērtējumu, kā arī VMD informāciju par izsniegtajiem sanitārajiem atzinumiem. Ekspertu grupa ierosināja, ka nepieciešams turpināt mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus, kuri bija noteikti ārkārtējā situācijā.

Voldemārs Burkevics


Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Interesanti fakti Astoņās diennaktīs brīvprātīgie izglābuši vairāk nekā 1 200 krupju

Lai arī šogad abinieku migrācija uzsākās netipiski agri, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) kampaņā “Misija-KRUPIS. Izglāb princi!” iesaistījās 149 brīvprātīgie, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā komunikācijas speciāliste.

Sabiedrība Pazudis Durbes ligzdas jūras ērglis Hugo

Kopš pagājušās piektdienas vakara pazudis Durbes ligzdas jūras ērglis Hugo, kas uzbūvēja jaunu ligzdu un pirmo sezonu palīdzēja Mildai perēt dienas gaišajā laikā, liecina ieraksti tiešraides ligzdas forumā.

Sabiedrība Valmieras pašvaldība mežu sargās rūpīgāk (+VIDEO)

50% jeb vairāk nekā 147 000 ha no novada teritorijas aizņem mežu platības.

Sabiedrība Lielajā Baltezerā centīsies traucēt kormorānu ligzdošanai

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).