• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidējais ikmēneša hipotekārāis maksājums Rīgā ir pieaudzis par aptuveni 115 EUR

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:51, 23.09.2023


Tirgus aktivitāte otrajā ceturksnī mazliet atguvās, ziņo eksperti.


Jaunie mājokļu projekti Rīgā sadārdzinās.

Mājokļu pieejamības kritums Baltijas valstu galvaspilsētās turpinājās, un vēl arvien galvenais iemesls tam bija augstās procentu likmes, ziņo Swedbank Baltijas mājokļu pieejamības indekss (MPI).

Rīgā mājokļi saglabājas pieejami - indeksa vērtība bija 145.8 - krietni augstāk par kaimiņvalstu rezultātu. Šāda vērtība nozīmē to, ka tādas mājsaimniecības, kuras ienākumi atbilst 1.5 vidējai neto mēneša algai Rīgā un kura vēlas iegādāties 55 m2 lielu dzīvokli, ienākumi bija teju par 46% augstāki, nekā tas būtu nepieciešams, lai hipotekārā kredīta apkalpošanai novirzītu ne vairāk kā 30% no ģimenes ienākumiem. Kopumā, salīdzinot ar situāciju pirms gada, indeksa ietvaros aprēķinātais vidējais ikmēneša hipotekārā kredīta maksājums ir pieaudzis par aptuveni 115 EUR.

Rīgā vidējā mājsaimniecība ar kredīta palīdzību joprojām var atļauties iegādāties dzīvokli, pauž eksperti. Tomēr rīdzinieku, kas apsver pēc 2000.gada būvēta vai renovēta mājokļa pirkumu, var gaidīt vilšanās. Dzīvoklis šajā segmentā pirmo reizi kopš 2014.gada vidējai mājsaimniecībai nav pa kabatai. Šī gada rudenī tiks sasniegts mājokļu pieejamības zemākais punkts. Taču pie apvāršņa ir cerība - tālāks procentu likmju kāpums netiek prognozēts, un kritumu gaidām jau nākamā gada vēlā pavasarī. Papildus tam, algu kāpumam turpinot apsteigt dzīvokļu cenu pieaugumu, mājokļu pieejamība uzlabosies.

Tirgus aktivitāte otrajā ceturksnī mazliet atguvās, transakciju skaitam augot par 5,6%, salīdzinot ar pagājušo ceturksni, un saglabājoties nemainīgam pret pērno gadu. Apjomi pieauga visos apskatītajos segmentos, un visbūtiskākais kāpums bija jaunajiem un renovētajiem mājokļiem ārpus Rīgas centra, kas gan bija saistāms ar dažu iepriekš pabeigtu jauno projektu nodošanu ekspluatācijā. Rezervāciju tempi arvien nav pieauguši, un nereti potenciālie pircēji sagaida mājokļu celtniecības pabeigšanu.

Vidējā svērtā dzīvokļu cena pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā piedzīvoja kritumu, sarūkot par 1,8% pret attiecīgo periodu pērn. Cenu lejupslīde bija vērojama pirms 2000.gada būvēto, galvenokārt - sērijveida dzīvokļu segmentā. To cena gada ietvaros samazinājās par 6,3%, taču, salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni, cenas stabilizējās. Savukārt pēc 2000.gada būvētu vai renovētu dzīvokļu segmentā cenu gada pieauguma temps saruka no 16% iepriekšējā ceturksnī, līdz 7% gada otrajā ceturksnī. Jaunuzcelto dzīvokļu segmentā cenu kritums nav gaidāms, jo būvniecības izmaksas joprojām ir ļoti augstos līmeņos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Rīga un Pierīga veido aptuveni 85% no subsidētajiem mājokļu darījumiem (+VIDEO)

Renovētās mājas par siltumu ietaupa vidēji 55% un vairāk.

Ekonomika Banka: Mājokļu pircēju iedrošināšanai jāpiedāvā garantētas procentu likmes

Jauno dzīvokļu pārdošanas apjomi šā gada sākumā piedzīvojuši pamatīgu kritienu, un tas ir nepārprotams signāls kā dzīvojamo namu attīstītājiem, tā kredītu izsniedzējiem, ka patērētāji nejūtas komfortabli esošajā kreditēšanas situācijā. Bankām jākļūst aktīvākām un jāsāk piedāvāt patērētājiem pievilcīgi risinājumi, piemēram, garantētas procentu likmes, uzskata "Bigbank Latvijas" filiāles vadītājs Edgars Surgofts.