• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas vēsturiskajā centrā demontēs nelegālos gaisvadus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:44, 16.08.2023


Nelegālo gaisvadu jeb jeb iekārto kabeļu līniju demontēšanu Rīgas vēsturiskajā centrā varētu veicināt vadu marķēšana, uzskata mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) viceprezidents Gunārs Danbergs.


Foto: LETA

Neskatoties uz to, ka liegums izbūvēt jaunus gaisvadus Rīgas vēsturiskajā centrā un prasība pārvietot tos pazemē rekonstrukcijas laikā ir spēkā kopš 2006.gada, vairāk nekā 15 gadus realitātē šī problēma nav atrisināta, un arvien parādās jauni, nelikumīgi izvietoti vadi.

Danbergs šodien notikušajā diskusijā "Vados sa[at]sapinušies" skaidroja, ka jau patlaban Latvijas būvnormatīvi paredz visus vadus marķēt. Viņš ieteica pašvaldībai izziņot kādu noteiktu laiku, kurā vadu īpašnieki tos nomarķē. Ja tas netiek izdarīts noteiktajā laikā, vadus demontē. Viņš norādīja, ka aptuveni 80% gaisvadu vairs nevienam nepieder, vairums uzņēmumu, kuri šos vadus savulaik ir ierīkojuši jau ir bankrotējuši vai izbeiguši darbību, taču to vadi ir palikuši. Patlaban esošā būvatļauju kārtība gaisvadu demontēšanai ir sarežģīta un ilga gluži kā mājas nojaukšanai, uzsvēra Danbergs.

Šo priekšlikumu atbalstīja arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa un Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange. Bāliņa atzina, ka tas palīdzētu risināt arī nelegālo vadu problemātiku. Viņa solīja arī LIKTA atbalstu šādai kampaņai.

Lange solīja rosināt Pilsētas attīstības departamentu papildināt jau esošo infografiku ar diviem algoritmiem, proti, gaisvads ir marķēts, taču nelegāls, vai arī tas ir gan nelegāls un nemarķēts.

Runājot par gaisvadu demontēšanu, diskusijas dalībnieki uzsvēra, ka gaisvadi ir bīstami, jo tie var gan fiziski apdraudēt cilvēkus, un tajos var izplatīt nelegālu saturu jeb tas ir arī kiberdrošības jautājums. Gaisvadi var radīt kaitējumu namu jumtiem, fasādēm. Tāpat tas ir arī jautājums par ēku estētiku. Bāliņa uzsvēra, ka gaisvadi ir arī jautājums par godīgu uzņēmējdarbības konkurenci.

"Tet" valdes loceklis Edgars Grandāns skaidroja, ka "Tet" nodrošina pakalpojumu arī citiem uzņēmumiem izvietot vadus kabeļkanalizācijā un nevienam tas netiek atteikts.

Ikviens iedzīvotājs var iesūtīt fotogrāfijas ar gaisvadu mudžekļiem vietnē "www.nelegaligaisavadi.lv".

Kā vēstīts, pirms aptuveni gada LIKTA sadarbībā ar "Tet" sāka publisku diskusiju par nelegāli izvietotiem gaisvadiem jeb iekārto kabeļu līnijām un to likvidēšanu pilsētā. Pirmais gaisvads ir demontēts vakar Tērbatas ielas 28. namam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī