• Aivita,
  • Elfa,
  • Elvita,
  • Krišjānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Akciju cenas pasaules biržās krītas - vājie tirdzniecības dati pastiprina bažas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 05:38, 09.08.2023


Akciju cenas pasaules biržās otrdien kritās, vājiem tirdzniecības datiem pastiprinot bažas par ekonomikas izaugsmi. Itālijas valdības lēmums apstiprināt virspeļņas nodokļa ieviešanu bankām 40% apmērā izraisīja Eiropas banku akciju cenu samazināšanos.



Ķīnas muitas otrdien publiskoti dati liecināja, ka Ķīnas eksporta apmērs jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada septīto mēnesi samazinājies par 14,5%, tādējādi reģistrēts straujāks kritums nekā jūnijā.

Toties ASV Tirdzniecības ministrijas publiskoti dati parādīja, ka ASV ārējās tirdzniecības deficīts jūnijā samazinājies līdz 65,5 miljardiem dolāru, salīdzinot ar 68,3 miljardiem dolāru maijā. ASV importa apjoms jūnijā samazinājās par 1% līdz 313 miljardiem dolāru, kamēr eksports samazinājās par 0,1% līdz 247,5 miljardiem dolāru.

"Galvenais secinājums no [ASV] ziņojuma ir pieauguma trūkums eksportā un importā, kas norāda uz vājāku pieprasījumu pašu valstī un ārzemēs," sacīja "Briefing.com" analītiķis Patriks O'Hērs.

Aģentūra "Moody's" pazemināja 10 reģionālo banku kredītreitingu un nolēma novērot vēl sešas ASV kredītiestādes, lai izvērtētu, vai pazemināt to reitingu. Aģentūra atsaucās uz banku noguldījumu izmaksu palielināšanos un kredītu kvalitātes prognozes pasliktināšanos.

Eiropas akciju tirgus negatīvi ietekmēja Itālijas valdības lēmums par virspeļņas nodokļa ieviešanu bankām 40% apmērā. Milānas biržas indekss samazinājās par 2,1%, bet Itālijas banku "Intesa Sanpaolo", "Unicredit" un "Monte dei Paschi di Siena" akciju cenas kritās robežās no 5% līdz 11%.

Šī tendence izplatījās arī uz Francijas un Vācijas bankām. "Credit Agricole" akcijas cena Parīzes biržā kritās par 2,5%, bet "Commerzbank" akcijas cena Frankfurtes biržā samazinājās par 3,3%.

Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni sociālajā tīklā "X", kas agrāk bija pazīstams kā "Twitter", norādīja, ka valdība izmantos "daļu no banku miljardiem lielās peļņas, lai palīdzētu ģimenēm un uzņēmumiem, kurus skāris procentu likmju kāpums".

"Banca Akros" analītiķi sacīja, ka tirgus negatīvi reaģē uz "šo negaidīto slikto ziņu", un lēsa, ka banku peļņa uz vienu akciju samazināsies par vidēji 7%.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien kritās par 0,5% līdz 35 314,49 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,4% līdz 4499,38 punktiem, savukārt indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,8% līdz 13 884,32 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 otrdien kritās par 0,4% līdz 7527,42 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX saruka par 1,1% līdz 15 774,93 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,7% līdz 7269,47 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien pieauga par 1,2% līdz 82,92 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājās par 1,0% līdz 86,17 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena otrdien pieauga par 1,90% līdz 31,07 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru otrdien kritās no 1,1002 līdz 1,0957 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2784 līdz 1,2745 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 142,50 līdz 143,40 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 86,06 līdz 85,95 pensiem par eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Pārtikas cenas ir stabilizējušās», - atzīst eksperts (+VIDEO)

Aktivizējoties patēriņam, krietni lēnākos un starp grupām atšķirīgos tempos, inflācija turpinās rāpties augšup.

Ekonomika Latvijas jaunuzņēmumi plāno attīstīt sadarbību ar Ukrainu (+VIDEO)

Pirmā prioritāte ir sniegt tehnoloģisku palīdzību valstij, kas cīnās frontē.

Ekonomika Nākamnedēļ prezentēs kreditēšanas indeksa datus

Finanšu nozares asociācija (FNA) trešdien, 15.maijā, prezentēs kreditēšanas indeksa aktuālos datus.

Ekonomika Iedzīvotāji un pašvaldības saņems finansējumu vēja enerģijas ražošanai (+VIDEO)

Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus plānots apstiprināt līdz š.g. jūnija beigām.

Lasiet arī

Pasaule Akciju cenas pasaules biržās mainās dažādos virzienos

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās bez vienotas tendences, bet naftas cenas pasaulē krasi samazinājās.

Pasaule Akciju cenas mainās dažādos virzienos Volstrītā, bet krītas Eiropas biržās

Akciju cenas Volstrītā pirmdien mainījās dažādos virzienos pēc tam, kad ASV pēdējā brīdī tika novērsta valdības darba apturēšana, bet Eiropas biržās akciju cenas kritās, atjaunojoties bažām par procentlikmēm.

Pasaule Akciju cenas krītas Volstrītā, bet pieaug Eiropas biržās

Akciju cenas Volstrītā trešdien kritās, bet ASV dolāra vērtība pieauga pēc ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) lēmuma nemainīt procentlikmes. Eiropas biržās akciju cenas pieauga.

Pasaule Akciju cenas pasaules biržās mainās dažādos virzienos

Akciju cenas pasaules biržās otrdien mainījās dažādos virzienos pirms ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) lēmuma par procentlikmēm.