• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zemkopības ministrs liek domāt, ka graudu ražas samazinājums nebūs kritisks

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:53, 27.07.2023


Mitruma trūkuma dēļ var veidoties sīki graudi un slikta kvalitāte, pauž D.Šmits.


Divi galvenie ražas komponenti kviešiem ir graudu skaits uz vienu laukuma vienību un individuālā graudu masa.

Zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts") intervijā VS.LV sacīja: sākotnējās ražas prognozes liecina, ka graudu kopraža 2 916 tūkst. tonnas varētu būt par 10% zemāka nekā 2022. gadā.

Maijā izteiktās prognozes bija pesimistiskākas, kas paredzēja ražas samazinājumu par 19% ziemājiem. Prognozes sagatavoja ZM eksperti, ņemot vērā LLKC lauku apsekojumus.

"Ekstrēmi sauso laika apstākļu dēļ 2023. gada aprīlī – jūnijā, atsevišķiem graudaugiem gaidāms būtisks ražības samazinājums, piemēram, ziemas kviešiem paredzams ražības samazinājums par 11%, ziemas miežiem par 17% vasaras kviešiem -15 %, vislielākais kritums būs vasaras miežiem - 20%", - pauž ministrs.

"Kopražas izmaiņas atšķirsies no ražības rādītājiem, ko nosaka platību atšķirības. Vasaras miežu kopražas samazinājums būs -16%, tas būs mazāks nekā ražības samazinājums, jo palielinājušās kopplatības. Ziemas kviešiem savukārt kopražas samazinājums būs lielāks, attiecīgi -14%, jo platības nedaudz samazinājušās".

"Lielākais kopražas kritums, neskatoties pat uz ražības pieaugumu, būs vasaras rapsim, attiecīgi par 50%, jo vairāk nekā 2 reizes ir samazinājušās sējumu platības. Mitruma trūkuma dēļ var veidoties sīki graudi un slikta kvalitāte. Ziemas kvieši ir nozīmīgākā labības kultūra, jo ar tiem katru gadu tiek apsētas lielākās platības Latvijā, un šāds kopražas samazinājums vēl vairāk pasliktinās Latvijas graudaugu un rapšu ražotāju sarežģīto situāciju. Nākamā ziemāju ražas prognoze tiks veikta jūlija beigās, savukārt augustā – vasarāju ražas prognoze".

Vienlaikus ZM paredz, ka graudu un rapšu iepirkuma cena līdz 2023.gada ražas novākšanai varētu pazemināties vēl par 25% salīdzinājumā ar 2023.gada aprīļa vidējo iepirkuma cenu Latvijā. Vienlaikus graudu iepirkuma cena Latvijā kopš 2022.gada jūnija piedzīvo pakāpenisku samazinājumu, un kopš 2022.gada jūlija ir zemākā starp Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Kā norāda ministrijas pārstāvji, graudu cenas samazināšanos veicina tas, ka pasaulē graudu raža 2022.gadā bija laba un prognozes par 2023.gada ražu saglabājas labas, kā arī pasaules un ES tirgū nonāk Ukrainas graudi. Ministrijā piebilst, ka līdztekus tam Krievijas graudu eksports pasaulē 2023.gada martā un aprīlī sasniedza rekorda apjomu, un līdz jaunās sezonas sākumam Krievijai saglabāsies lētākā cena pasaules tirgū.

Tostarp Latvijā 2022.gadā ir ievērojami palielinājies graudu imports no Krievijas - kviešu imports par 414%, kukurūzas par 128% un rudzu par 32% salīdzinājumā ar 2021.gadu. Papildus Krievijas kviešu importam arī no Kazahstānas importēto kviešu apjoms 2022.gadā palielinājās par 39% salīdzinājumā ar 2021.gadu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Ekonomika Reirs: Kamēr vadīšu budžeta komisiju, PVN netiks celts

Kamēr Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vadīšot Jānis Reirs (JV), tikmēr pievienotās vērtības nodoklis (PVN) netikšot celts.

Ekonomika Daugavpils Universitātē notiek konference par ekonomikas attīstību (+VIDEO)

Programmas ietvaros tiks aplūkoti jautājumi par uzņēmumu un zinātnes sektoru savstarpējo sadarbību.

Ekonomika Kritums nekustamo īpašumu tirgū turpinās

Nemainīgs tirgus ietekmējošs faktors ir ģeopolitiskā situācija - Ukrainas kara ietekme uz reģiona drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi samazina potenciālo pircēju un investoru optimismu par nekustamā īpašuma tirgus perspektīvām.

Lasiet arī

Ekonomika Līdz 2026. gadam Latvijas melioratori atjaunos 5 aizsargdambjus (+VIDEO)

Darbam kopsummā paredzēti gandrīz 9,05 miljoni eiro.

Ekonomika Krauze: Valsts subsīdijas nedrīkst kļūt par pastāvīgu ienākumu avotu

Subsīdijām ir jābūt tādām, lai tās palīdzētu pārvarēt grūtības un mērķtiecīgi attīstīties, nevis tādām, lai tās kļūtu par pastāvīgiem ienākumiem, intervijā aģentūrai LETA teica zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Ekonomika Augļkopji tuvākajā laikā varēs pieteikt apsekošanai sala nodarītos postījumus

Augļkopji jau tuvākajā laikā varēs pieteikt apsekošanai sala nodarītos postījumus, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).