• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Sadales tīklam» nodots 5,5 reizes vairāk saules elektroenerģijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:09, 25.07.2023


Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tīklā šogad pirmajā pusgadā nodotas 59 gigavatstundas (GWh) saules elektroenerģijas, kas ir 5,5 reizes vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina "Sadales tīkla" publicētais Elektroapgādes apskats.



"Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka pagājušajā gadā sākās mikroģenerācijas bums, kura devumu kopējai elektroenerģijas bilancei var novērtēt šobrīd.

Šogad jūnijā sadales sistēma uzņēma vairāk nekā 21 GWh saules saražotās enerģijas. Šī ir pirmā reize, kad tieši saules enerģija sadales sistēmā mēneša laikā veidoja lielāko elektroenerģijas apjomu. Tai ar 16 GWh seko biomasas un biogāzes koģenerācijas stacijas.

Pagājušajā gadā maksimālā saules enerģijas kapacitāte stundas laikā bija 9.septembrī, sasniedzot nepilnas 43 megavatstundas (MWh), savukārt šogad šis lielums pārspēts gandrīz trīskārtīgi un 10.jūnija pusdienas laikā tīklā vienas stundas laikā tika nodotas 113 MWh.

"Sadales tīkla" infrastruktūrai var pieslēgt ražošanas iekārtas ar jaudu līdz 14,99 megavatiem (MW), bet lielākas jaudas ražotāji pieslēdzas pārvades operatora tīklam. Šobrīd lielākā pie sadales sistēmas pieslēgtā elektrostacija atrodas Rēzeknes novadā - tās jauda ir 4800 kilovatu (kW) jeb 4,8 MW. Seko elektrostacijas ar aptuveni 3700 kW jaudu Tukuma un Ādažu novados.

Pērn pirmajā pusgadā "Sadales tīkls" tīklā tika nodotas 10,8 GWh saules enerģijas.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Sabiedrība Latvijā sarucis tīklā nodotās elektroenerģijas daudzums

Latvijā šogad augustā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā šā gada jūlijā, bet par 10% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Saeima atteicās ietekmēt elektroenerģijas sadales tarifu (+VIDEO)

Parlamentārieši ierosināja uz pusi samazināt monopolista pakalpojumu izmaksas.

Ekonomika Litgrid vadītājs: Lietuva nevar veikt elektrotīklu desinhronizāciju vienatnē

Lai gan Lietuva no tā dēvētā BRELL elektrības loka, kurā Baltijas valstis ir savienotas ar Krieviju un Baltkrieviju, vēlētos atvienoties jau nākamgad, bet Igaunija uzstāj, ka to iespējams izdarīt tikai 2025.gada sākumā, Lietuva desinhronizāciju vienatnē nevarēs veikt, pirmdien paziņoja Lietuvas pārvades sistēmu operatora "Litgrid" vadītājs Roks Masjulis.