• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mašīnlasāmus rēķinus Latvijā saņem vien 17,2% uzņēmumu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:31, 19.06.2023


Elektronisku dokumentu aprite Latvijas uzņēmumos pamazām pieņemas spēkā, taču joprojām vēl ir diezgan reti sastopama. Rēķinus un pavadzīmes mašīnlasāmā formātā, ko datorprogramma spēj apstrādāt bez cilvēka palīdzības, mēdz saņemt vien 17,2% uzņēmumu, noskaidrots biznesa vadības sistēmas «Jumis» izstrādātāju «Jumis Pro» veiktā aptaujā.


Ilustratīvs foto.

Neraugoties uz to, ka e-rēķinu risinājumi Latvijā pieejami jau vairākus gadus, uzņēmumi uz digitālu dokumentu apriti pāriet palēnām. Rēķinu un pavadzīmju nosūtīšanai joprojām tiek izmantoti digitāli risinājumi kā datorā sagatavoti dokumenti PDF, XLS, DOC vai JPG formātā, un nekur nav pazuduši arī uz papīra izdrukāti un aploksnē atsūtīti vai personīgi atvesti dokumenti.

90,9% no visiem aptaujātajiem uzņēmumiem atzinuši, ka rēķini pie viņiem mēdz nonākt digitālā veidā, kamēr 89% regulāri pienāk arī papīra loksnes. E-rēķinus saņēmuši un spējuši apstrādāt vien 17,2% respondentu. Vēl blāvāka situācija ir ar elektroniskiem čekiem. Tos saņem vien 9,6% uzņēmumu.

«Ieradumiem ir ļoti liels spēks un tie mainās lēni, pat ja pieturēšanās pie novecojušām metodēm kļuvusi apgrūtinoša. Rēķinu vai pavadzīmju sagatavošana un izdrukāšana uz papīra loksnes ne vien ir laikietilpīgāka, bet arī palēnina naudas apriti. Ja e-rēķins klienta grāmatvedības sistēmā nonāk dažu sekunžu laikā un nekavējoties var tikt nodots apmaksai, tad papīra dokumentu ceļš līdz maksātājam var ilgt vairākas dienas, turklāt tā dati vēl manuāli jāievada grāmatvedības sistēmā. E-rēķinu aprite noteikti ir tā jomā, kuru vērts izveidot katram uz izaugsmi vērstam uzņēmumam, lai paātrinātu naudas plūsmu un atvieglotu darbu grāmatvežiem,» uzsver «Jumis Pro» vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Interesanti, ka mūsdienās elektroniskie rēķini tiek sūtīti ne vien e-pastā, bet arī caur citiem saziņas kanāliem. Puse respondentu atklāj, ka ik pa laikam saņem rēķinus WhatsApp lietotnē.

Aptauja tika veikta 2023. gada maijā un tajā piedalījās 209 Latvijas uzņēmumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī