• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šmits: Lēmumi par aizliegumu ievest graudus no Ukrainas nav risinājums

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:11, 26.04.2023


Latvija izprot smago situāciju, ar kādu saskaras lauksaimnieki Ukrainas kaimiņvalstīs, bet šādi galēji un vienpusēji atsevišķu dalībvalstu lēmumi par aizliegumu ievest graudus no Ukrainas nav risinājums, otrdien, 25.aprīlī, Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā sacīja zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS).


Foto: LETA

Zemkopības ministrijā (ZM) aģentūru LETA informēja, ka Šmits sanāksmē pārrunāja tirgus stāvokli pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, tostarp atsevišķu valstu pieņemtos lēmumus par Ukrainas lauksaimniecības produktu importa aizliegumu.

Šmits padomes sapulcē uzsvēra, ka ES ir jāturpina atbalstīt Ukrainas ekonomiku un jāmeklē visi iespējamie ES līmeņa tehniskie un strukturālie risinājumi, lai turpinātu nodrošināt Ukrainas lauksaimniecības produktu importu un tranzītu, ar mērķi risināt globālā pārtikas nodrošinājuma problēmas.

"Ja kādu produktu pieaugošais imports no Ukrainas negatīvi ietekmē dalībvalstu lauksaimniekus un pārtikas ražotājus, tad tam ir jāparedz ES līmeņa atbalsta pasākumi," pauž Šmits.

Tāpat ZM informē, ka padomē Šmits prezentēja kopīgo Bulgārijas, Čehijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas sagatavoto nostāju par Eiropas Komisijas (EK) jaunā priekšlikuma augu aizsardzības līdzekļu (AAL) ilgtspējīgai lietošanai iespējamo negatīvo ietekmi uz augu izcelsmes produktu eksportu, kuru kopumā atbalstīja 17 ES dalībvalstis.

Ministrs uzsvēra, ka nepamatoti un neizsvērti lēmumi par AAL lietojuma nozīmīgu samazināšanu novedīs pie pārtikas ražošanas ES un attiecīgi arī tās eksporta būtiska samazinājuma, palielinās pārtikas cenas ES un atkarību no pārtikas importa.

Tāpat viņš atzīmēja, ka Latvijā salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm AAL lieto daudz mazākā apmērā, bet atbilstoši EK piedāvājumam AAL lietojums Latvijai būtu jāsamazina par aptuveni 60%.

Padomes sanāksmē tika izskatīts arī Latvijas un Lietuvas rosinātais jautājums par nepieciešamību no ES budžeta piešķirt atbalsta finansējumu grūtībās nonākušajai piena ražošanas nozarei.

ZM atzīmē, ka pēdējā gada laikā nozare piedzīvojusi strauju ražošanas resursu cenu kāpumu, un Latvijā tās joprojām saglabājas ļoti augstas. Tajā pašā laikā piena iepirkuma cenas patlaban ir nesamērīgi zemas un nav indikāciju, ka tās varētu tuvākajā laikā palielināties.

Ministrijā uzsver, ka situācijas uzlabošanai ir nepieciešams ES finansiāls atbalsts no ES Kopējās Lauksaimniecības politikas Lauksaimniecības rezerves.

Ministrijā atzīmē, ņemot vērā, ka arī vairākas citas dalībvalstis vērsušas EK uzmanību uz problēmām dažādos sektoros, EK norādījusi, ka tā turpinās analizēt situāciju lauksaimniecības tirgū, kā arī iespējas un pamatotību jebkāda atbalsta iespējamai piešķiršanai dalībvalstīm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.