• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Februārī vidējā elektrības cena Latvijā un Igaunijā vienoti pieaugusi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:28, 27.03.2023


Februārī vidējās elektroenerģijas cena Latvijā un Igaunijā vienoti pieauga par 14%, informē AS "Latvenergo" tirdzniecības analītiķe Karīna Viskuba uzņēmuma Elektroenerģijas tirgus apskatā.


Ilustratīvs foto.

Februārī "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos novērotas gan kāpjošas, gan krītošas cenu svārstības. "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 11% līdz vidēji 81,61 eiro par MWh. Lietuvā vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 11% un bija 114,70 eiro par MWh. Savukārt Latvijas un Igaunijas tirdzniecības apgabalos tā vienoti pieauga par 14% - Latvijā sasniedzot 113,77 eiro par MWh un Igaunijā - 113,12 eiro par MWh. Aizvadītajā mēnesī Baltijā ikstundu cenas svārstījās no 12,68 eiro par MWh līdz 239,70 eiro par MWh.

Līdzīgi kā janvārī, arī februārī saglabājās ziemas sezonai neraksturīgi silti laikapstākļi. Tas veicinājis "Nord Pool" reģiona elektroenerģijas patēriņa samazinājumu par 11%, salīdzinot ar janvāri, un par 6%, salīdzinot ar 2022.gada februārī.

Februārī Ziemeļvalstīs bija nokrišņiem bagāti laikapstākļi, un, pieaugot ūdens pietecei, Ziemeļvalstu hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis uzlabojās, sasniedzot 4% zem normas. Aizvadītajā mēnesī dabasgāzes nākamā mēneša kontrakts ("Dutch TTF") saruka par 20% līdz vidēji 53,18 eiro par MWh, ogļu nākamā mēneša kontrakts (API2) samazinājās par 18% līdz vidēji 137,22 ASV dolāriem par tonnu. Tikmēr vēja elektrostaciju izstrāde Ziemeļvalstīs, kā arī Baltijas reģionā bija par 12% mazāka nekā janvārī. Elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā ietekmēja vietējās izstrādes samazinājums no atjaunīgajiem resursiem - ūdens un vēja

Līdzīgi kā iepriekšējā mēnesī, februārī elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenas saglabāja lejupvērstu tendenci. To galvenokārt ietekmēja zemākas energoproduktu - dabasgāzes un ogļu - cenas, kā arī Ziemeļvalstu hidrobilances līmeņa pieaugums no 6,4 teravatstundām (TWh) mēneša sākumā līdz 5,6 TWh februāra beigās.

Sistēmas nākamā mēneša kontrakta ("Nordic Futures") vidējā cena februārī bija 89,31 eiro par MWh un kritās par 17%, salīdzinot ar janvāri, un mēnesi noslēdza ar 87 eiro par MWh. Šī gada otrā ceturkšņa kontrakta cena samazinājās par 2% līdz vidēji 75,27 eiro par MWh, februāra beigās noslēdzoties ar zemāku cenu - 66,50 eiro par MWh. Līdzīga tendence februārī bija 2024.gada sistēmas kontrakta vidējai cenai, kas saruka par 5% līdz 70,02 eiro par MWh. Mēneša beigās kontrakts noslēdzās ar 74 eiro par MWh.

Februārī Latvijas nākamā mēneša kontrakta kritās par 26%, un tā vidējā cena bija 113,12 eiro par MWh, mēnesi noslēdzot ar 109,03 eiro par MWh. Latvijas otrā ceturkšņa kontrakta cena bija 124,25 eiro par MWh jeb par 19% zemāka nekā mēnesi iepriekš, un februāra beigās noslēdzās ar cenu 105,57 eiro par MWh.

Kopējais februāra elektroenerģijas patēriņš Baltijā - 2231 gigavatstundas (GWh) - bija par 11% mazāks nekā janvārī, kā arī par 5% zemāks nekā februārī gadu iepriekš. Latvijā februārī tika patērētas 550 GWh jeb par 9% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Aizvadītajā mēnesī Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 962 GWh jeb par 8% zemāks, salīdzinot ar 2022.gada februāri. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas pieprasījums, salīdzinot ar 2022.gada februāri, pieauga par 2% līdz 719 GWh.

Februārī Baltijā tika izstrādātas 1463 GWh elektroenerģijas, kas ir kritums par 21% pret iepriekšējo mēnesi, tomēr pieaugums par 11% pret 2022.gada februāra ražošanas datiem. Aizvadītajā mēnesī Latvijā elektroenerģijas ražošana kritās par 26%, salīdzinot ar janvāri, līdz 655 GWh. Lietuvā februārī tikai saražotas 375 GWh elektroenerģijas jeb par 17% mazāk nekā janvārī. Līdzīga tendence bija arī Igaunijā, kur izstrādātās elektroenerģijas apjoms kritās par 16% pret janvāri un bija 434 GWh.

Baltijā saražotās elektroenerģijas un patēriņa īpatsvars februārī veidoja 66%. Latvijā šī attiecība bija 119%, Lietuvā - 39%, bet Igaunijā elektroenerģijas izstrādes apjoms pret patēriņu bija 60%.

Februārī Daugavas pietece - 889 kubikmetri sekundē - kritās par 40% pret iepriekšējā mēneša datiem, tomēr bija par 25% lielāka nekā februārī gadu iepriekš.

Aizvadītajā mēnesī elektroenerģijas ražošanas apjoms "Latvenergo" hidroelektrostacijās kritās par 44%, salīdzinot ar janvāri, līdz 360 GWh. Tajā pašā laikā "Latvenergo" termoelektrostacijās elektroenerģijas izstrāde kāpa par 37% pret janvāra datiem, un kopā tika saražotas 232 GWh elektroenerģijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Kriminālziņas SAB: informācija par Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē

Visa informācija par uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē, aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot Kadžuļa teikto par to, ka viņš divas reizes SAB darbiniekiem esot ziņojis mutiski.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Kultūra Sestdien Ventspilī darbu sāk jauns muzejs (+VIDEO)

Izveidota arī Ziemeļkurzemes dabas ekspozīcija – radot īsta meža klātbūtni.