• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


FID aicina sabiedrību atpazīt finanšu noziegumus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 20:45, 05.03.2023


Finanšu izlūkošanas dienests (FID) uzsāk informatīvi izglītojošu pasākumu, lai mēneša garumā informētu sabiedrību par finanšu noziegumu veidiem, riskiem un rīcību, kā no tiem izvairīties.


Foto: pixabay

Šī gada kampaņa "Nozieguma pēdas nevar atmazgāt" izgaismos noziegumus, kas ir naudas atmazgāšanas pamatā - narkotiku tirdzniecību, terorismu, korupciju, krāpšanu un cilvēktirdzniecību.

"Pēdējo gadu laikā ir izdarīts daudz, lai informētu sabiedrību par finanšu noziegumiem un ar to saistītajiem riskiem. Redzam, ka Latvijas iedzīvotāju tolerance pret finanšu noziegumiem kopumā mazinās. Taču vēl aizvien ir pietiekami būtiska daļa Latvijas sabiedrības, kas ir gatava šādos noziegumos iesaistīties un to arī dara. Izpratne, sadarbība, informētība ir svarīgi priekšnoteikumi, lai ikviens spētu atpazīt iespējamu finanšu noziegumu, tajā neiesaistīties vai pat to novērst," atzina FID priekšnieka p. i. Toms Platacis.

Kā liecina pagājušā gada nogalē FID īstenotās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, kopumā sabiedrība izprot, ka izvairīšanās no nodokļu nomaksas, korupcija, naudas atmazgāšana un akcīzes preču kontrabanda atstāj negatīvu iespaidu uz sabiedrības labklājību un dzīves kvalitāti. Tomēr aptauja rāda, ka nozīmīga daļa Latvijas sabiedrības ir gatava savās interesēs veikt finanšu pārkāpumus vai izmantot tajos gūtos labumus.

Pasākuma atklāšanas konferencē piedalījās Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Māris Kučinskis, Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka p. i. Toms Platacis, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, KNAB priekšnieks Jēkabs Straume un sabiedrībā zināmais influenceris Edgars Bāliņš.

Pasākumu atklājot, iekšlietu ministrs uzsvēra, ka cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ir nacionālās drošības jautājums, jo neapkarota organizētā noziedzība grauj valsts leģitimitāti un apdraud iedzīvotāju drošību, radot būtisku kaitējumu valsts drošībai, labklājībai un ilgtspējai.

"Neticami straujā tehnoloģiju attīstība naudu ir pārvērtusi līdz nepazīšanai, tā ir kļuvusi digitāla. Nebūs ilgi jāgaida, kad visiem tik pazīstamie naudas raksturojumi kā monētu šķindēšana vai papīra naudas čaukstoņa kļūs par vēsturi. Tos varēs atpazīt un sajust muzejos vai pie kolekcionāriem, kuru sapnis ir apturēt laiku. Šodien viens no naudas galvenajiem raksturojumiem ir tās neticamais pārvietošanās ātrums: daži klikšķi uz datora klaviatūras, un milzīgas summas no Latvijas var nonākt citur Eiropā, Āzijā vai Amerikā. Protams, naudas kustība notiek arī pretējā virzienā. Latvijā vienā mirklī var nonākt nauda no jebkuras vietas pasaulē, bet jautājumus par naudas izcelsmi, tīrību vai netīrību tas neatceļ," pasākuma atklāšanā teica iekšlietu ministrs Māris Kučinskis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī