Nesen Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs mēģināja nomierināt sabiedrību: ar laikraksta Diena starpniecību viņš teica, ka lielveikali izturēsies pret klientiem cilvēcīgi. VS.LV lasītāja Terēzija no Purvciema ir sašutusi: kā tas varēja būt, solīja nemainīgas cenas, bet paši tās nekaunīgi ceļ!
Patiešām, Zviedrijas biznesam piederošs Latvijā pazīstams mazumtirdzniecības zīmols gada sākumā paziņoja, ka vairākiem simtiem preču veidu cenas paliks nemainīgas.
Pensionāre Terēzija mīl marinētus gurķus - tie maksā 0,91 eiro par stikla burciņu 680 g, ar pamatprodukta saturu 350 g. Pats produkta nosaukums var tikt tulkots no angļu valodas kā «pamata» - tas ir, tas ir tirdzniecības uzņēmuma privāts zīmols, kas to pasūta milzīgos apjomos, un tāpēc tam ir lēta cena. Konkrēti, šie gurķi ir ražoti Turcijā, un to jaunā cena ir 1,09 eiro. Tas ir, pieaugums bija aptuveni 20%! Neaizmirsīsim, ka makroekonomisti solīja, ka inflācija 2023. gadā nepārsniegs 10%...
Taču tā vēl nav idiotisma robeža. Tajā pašā Stirnu ielā, kur atrodas liels skandināvu veikals, atrodas arī it kā Latvijas uzņēmumam piederošs pārtikas veikals. Terēzija norāda uz Ukrainā ražotu grozu, kurā ir 400 g stikla burkas ar kabaču ikriem. «Pēc Jaungada tie maksā 1,19 eiro. Tagad - 1,99 eiro. Un pievērsiet uzmanību šai sarkanai uzlīmei - 40% atlaide! Kāpēc mūs tur par idiotiem?»
Mēs pieņēmām, ka šādā veidā pārdevēji var tikt apdrošināti pret ģeopolitiskiem un ģeoloģiskiem riskiem. Zināms, ka Putina karaspēks plāno jaunu ofensīvu Ukrainā, kas varētu ietekmēt arī kabaču ikru ražošanu, un nesenā zemestrīce Turcijā droši vien izjauca marinētu gurķu ražošanu. Viss ir iespējams, bet visdrīzāk ir tirgotāju negausīgā alkatība.
Tomēr profesionālam lobistam vienmēr būs argumenti preču klāsta izmaksu palielināšanai. «Nafta, laikapstākļi un pat algas pieaugums valstī izraisa pārtikas produktu cenu pieaugumu Latvijā» - H.Danusēvičs tā teica... pirms 3 gadiem. Kaut 2020. gada februārī mēs ne tikai dzīvojām bez kara, bet arī nebijām pazīstami ar koronavīrusu…
Krišs Ziverts (teksts, foto)