• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā samazinājies iedzīvotāju skaits, kas ikdienā ierobežo dažādus izdevumus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:53, 20.01.2023


Neskatoties uz arvien augsto dzīves dārdzību, decembrī Latvijā samazinājies to iedzīvotāju skaits, kas dzīves dārdzības kompensēšanai regulāri ierobežo ikdienas tēriņus, liecina bankas "Citadele" veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja.


Foto: Pinterest

Salīdzinot ar septembri, decembrī par trešdaļu - no 23% līdz 15% - krities to iedzīvotāju skaits, kas atlikuši izdevumus hobiju realizēšanai un transportam, savukārt iedzīvotāji Igaunijā sākuši taupīt vēl vairāk.

Salīdzinot datus par iedzīvotāju tēriņu ierobežošanas paradumiem 2022.gada septembrī un decembrī, "Citadele" secina, ka Latvijas iedzīvotāju vēlme būtiski ierobežot ikdienas izdevumus mazinās. Vienlaikus datu dinamika liecina, ka gandrīz visās galvenajās izmaksu pozīcijās visaktīvāk izdevumus ierobežo Igaunijas iedzīvotāji, savukārt Latvijā to dara salīdzinoši retāk nekā abās kaimiņvalstīs.

To respondentu skaits, kas Latvijā taupības nolūkos atlikuši uzkrājumu veidošanu, samazinājies no 25% septembrī līdz 21% decembrī. Tāpat iedzīvotāju, kas iepriekš atlikuši medikamentu iegādi, īpatsvars samazinājies no 6% septembrī līdz 3% decembrī.

Decembrī Latvijā to iedzīvotāju skaits, kas atlikuši izdevumus sevis pilnveidošanai (kursi, apmācības, izglītība) samazinājies no 15% septembrī līdz 9% decembrī, un par trešdaļu mazāk kļuvis to respondentu, kas dzīves dārdzības kompensēšanai aizvadītajā mēnesī taupījuši uz transportu vai hobiju realizēšanu.

Tāpat Latvijā par piekto daļu samazinājies to respondentu skaits, kas atlikuši jauna apģērba vai apavu iegādi - no 32% septembrī līdz 25% decembrī. Turklāt, ja Latvijā uz apģērbu šobrīd vidēji cenšas ietaupīt 25% iedzīvotāju, tad Lietuvā un Igaunijā to ir krietni vairāk - aptuveni 38%, liecina aptaujas dati.

Par trešdaļu mazāk kļuvis to iedzīvotāju, kas decembrī centušies samazināt elektrības patēriņu savā mājsaimniecībā. Latvijā šī prakse šobrīd aktuāla 22%, kamēr Lietuvā un Igaunijā ierobežot elektrības patēriņu centušies attiecīgi 27% un 37% rezidentu.

Vienlaikus Baltijas valstīs joprojām ir pietiekami plaša sabiedrības daļa, kas ikdienas izdevumus neierobežo - šis respondentu skaits saglabājies aptuveni 15% līmenī visās trīs valstīs. Ierasti tie ir iedzīvotāji, kuri mēnesī pelna vairāk nekā 1500 eiro.

"Citadeles" grupas uzņēmuma "CBL Life" valdes priekšsēdētāja Anna Fišere-Kaļķe skaidro, ka rudenī iedzīvotāji ir bijuši piesardzīgāki, gaidot elektrības un apkures rēķinu pieaugumu, tāpēc vairāk atlika dažāda veida izdevumus, veidojot uzkrājumus. Savlaicīgi veidotās naudas rezerves noteikti palīdzēja labāk tikt galā ar neatliekamo izmaksu nosegšanu, līdz ar to gada nogalē daļa iedzīvotāju varēja atgriezties pie iepriekš plānotiem izdevumiem. Tāpat lielu pienesumu devuši dažāda veida atbalsta pasākumi - gan darba devēju piemaksas, gan valsts atbalsts enerģijas un apkures izmaksu kompensēšanai.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Latvijas iedzīvotāju taupības paradumiem banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2022.gada oktobra vidū un 2023.gada janvāra sākumā, tiešsaistē aptaujājot vairāk nekā 1000 cilvēkus Baltijas valstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.