• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dabasgāzes cena TTF biržā atgriezusies pirmskara līmenī

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 20:27, 04.01.2023


Dabasgāzes cena Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) trešdien nokritusies līdz līmenim, kāds tika reģistrēts pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā.



Trešdien dienas pirmajā pusē dabasgāzes cena nākotnes līgumos bija nedaudz zem 70 eiro par megavatstundu, bet pievakarē tā noslīdēja zem 65 eiro atzīmes.

Neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā februāra beigās dabasgāzes cena veidoja aptuveni 88 eiro par megavatstundu.

Savukārt augustā, kad Krievija būtiski samazināja gāzes piegādes Eiropai, cena pārsniedza 340 eiro par megavatsundu, bet 1.decembrī tā bija noslīdējusi līdz 140 eiro.

Analītiķi norāda, ka gāzes cenu kritumu veicina gaisa temperatūra, kas ir augstāka par normu, krātuvēs esošās gāzes izmantošana un Krievijas gāzes aizstāšana ar gāzi no citiem pasaules reģioniem.

"Mums šobrīd ir labi apgādāts Eiropas Savienības (ES) gāzes tirgus pat bez Krievijas gāzes," norāda politiskā riska konsultāciju uzņēmuma "Eurasia Group" enerģētikas, klimata un resursu direktors Hennings Gloišteins. "Tas atspoguļojas pašreizējās cenās."

Pēc Ukrainas kara sākuma Eiropa steidza nodrošināt sašķidrinātas dabasgāzes piegādes no ASV, Kataras un citām eksportētājvalstīm, kā arī būvēt termināļus, lai spētu saņemt sašķidrināto dabasgāzi.

Jau ziņots, ka Vācijas jaunajā terminālī Vilhelmshāfenē otrdien no ASV ieradās pirmais tankkuģis ar sašķidrināto dabasgāzi, valstij cenšoties aizstāt energopiegādes, kas iepriekš tika saņemtas no Krievijas. Arī Nīderlandē sācis darboties jauns terminālis Ēmshāvenā, valsts ziemeļos.

Vienlaikus gan Eiropas uzņēmumi, gan privātie patērētāji samazinājuši gāzes patēriņu par aptuveni 20%, reaģējot uz augstajām cenām un valdību aicinājumiem.

Šīs būtiskās izmaiņas attiecībā gan uz piegādēm, gan pieprasījumu nozīmē, ka gāzes glabātavās, kas rudenī gandrīz pilnībā tika piepildītas, joprojām ir liels dabasgāzes apjoms. Janvāra sākumā gāzes glabātavās ES valstīs gāzes krājumu apjoms vidēji veidoja 84%, salīdzinot ar 52% pērn.

Pietiekami gāzes krājumi, lai palīdzētu apmierināt lielo pieprasījumu ziemas laikā, bieži vien ir dabasgāzes cenu noteicošais faktors. Analītiķi skaidro, ka Eiropa ziemu varētu noslēgt ar pietiekami augstu gāzes krājumu līmeni, lai apjomīgā gāzes iepirkšana, kas tika veikta pērn rudenī un veicināja cenu kāpumu, vairs varētu nebūt nepieciešama.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.