• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas autoceļu uzturētāja apgrozījums deviņos mēnešos samazinājās par 2,8%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:01, 27.12.2022


Autoceļu ikdienas uzturēšanas uzņēmums VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) šogad deviņos mēnešos strādāja ar 58,918 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, kā arī uzņēmums cieta 311 686 eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina LAU publiskotā informācija.

Salīdzinot ar 2021.gada deviņiem mēnešiem, par 2,8% jeb 1,675 miljoniem eiro sarukuši LAU ieņēmumi no pamatdarbības.

Tostarp par 6,8% jeb 3,366 miljoniem eiro samazinājušies ieņēmumi no deleģēšanas līguma izpildes par valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbiem. Vienlaikus par 38,7% jeb 1,174 miljoniem eiro auguši LAU ieņēmumi no citiem uz autoceļiem veiktajiem darbiem, bet 2,1 reizi jeb par 1,149 miljoniem eiro palielinājušies ieņēmumi darbiem uz meža autoceļiem.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā minēts, ka pamatdarbības ieņēmumi, salīdzinot ar plānu, bija par 15% jeb 7,688 miljoniem eiro lielāki.

LAU šogad deviņos mēnešos piedalījies 516 iepirkuma procedūrās par tiesībām veikt darbus uz autoceļiem, bet kompānija uzvarējusi 199 iepirkumu konkursos ar kopējo līgumu summu 8,16 miljoni eiro. Tostarp LAU piedalījusies 142 AS "Latvijas valsts meži" izsludinātajos iepirkumos, uzvarot 22 iepirkuma daļās par kopējo līgumsummu 1,687 miljoni eiro.

Kompānijā arī norāda, ka ieņēmumi no minerālmateriālu realizācijas, salīdzinot ar plānoto, ir auguši par 8,7% jeb 168 000 eiro.

Derīgo izrakteņu atradnē "Iecava" šogad deviņos mēnešos pieprasījums pēc saražotās produkcijas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 5% jeb 45 000 eiro. Savukārt derīgo izrakteņu atradnēs "Dārzciems" un "Ceļinieki" pieprasījums pēc saražotās produkcijas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, audzis par 14,6% jeb 144 000 eiro.

LAU pieprasījuma pieaugumu skaidro ar laika apstākļiem, kuru ietekmē nemazinās pieprasījums pēc saražotas produkcijas. 2022.gada septembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu kompānijas ieņēmumi palielinājās par 57,1% jeb 163 000 eiro. Turklāt ieņēmumu apmēru ietekmē tas, vai derīgo izrakteņu atradnes tuvumā ir lieli būvniecības objekti.

Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka pamatdarbības izmaksas šogad deviņos mēnešos tika plānotas 46,44 miljonu eiro apmērā, taču faktiskās izmaksas bija par 18,2% jeb 8,45 miljoniem eiro lielākas un sasniedza 54,89 miljonus eiro.

Vadības ziņojumā skaidrots, ka izmaksu pieaugumu ietekmēja ieņēmumu no pamatdarbības pieaugums par 15% un straujais materiālu un energoresursu, kā arī pakalpojumu cenu kāpums. Ieņēmumu pieaugums, salīdzinot ar plānu, kā arī materiālu, energoresursu un pakalpojumu cenu pieaugums atstāja būtisku ietekmi uz vairākām izmaksu pozīcijām.

Izejvielu un pamatmateriālu iepirkšanas izmaksas palielinājās par 24% jeb 2,929 miljoniem eiro. Tehniskās sāls vidēji svērtās norakstīšanas izmaksas, salīdzinot ar tehniskās sāls iepirkšanas cenām budžeta plānošanas periodā 2021.gada oktobrī, pieauga vidēji par 12,5% jeb 6,75 eiro par tonnu, sasniedzot 60,57 eiro par tonnu. Savukārt bitumena emulsijas vidēji svērtās norakstīšanas izmaksas periodā, salīdzinot ar budžeta plānošanas periodu, pieauga vidēji par 40,3% jeb 175,48 eiro par tonnu, sasniedzot 610,43 eiro par tonnu. Ņemot vērā faktiski izlietoto daudzumu, izmaksas pieauga par 1,424 miljoniem eiro. Turklāt degvielas izmaksas pieauga par 56,8% jeb 2,6 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka 2021.gada deviņos mēnešos LAU strādāja ar 60,593 miljonu eiro apgrozījumu un guva peļņu 4,237 miljonu eiro apmērā.

2021.gadā kopumā LAU apgrozījums bija 85,101 miljons eiro, kas ir par 3,1% vairāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 31% un bija 3,87 miljoni eiro.

LAU veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 kilometru, no tiem 9129 kilometri autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 kilometri ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.