• Ginta,
  • Gunda,
  • Gunta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VARAM neatļaus dedzināt atkritumus energoresursu ieguvei

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:01, 24.11.2022


Atkritumu dedzināšana ir pats pēdējais atkritumu tālāk izmantošanas veids, ceturtdien ikgadējā konferencē "Latvija - valsts bez atkritumiem" sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks vides aizsardzības jautājumos Andris Ķēniņš.


Foto: LETA

Komentējot iniciatīvu sadedzināt atkritumus energoresursu ieguvei, Ķēniņš sacīja, ka, raugoties no vides apsvērumiem, šis nav labākais veids atkritumu apsaimniekošanai, jo tie izdala putekļus un ķīmiskās vielas, kas nonāk dabā.

"No vides pozīcijām raugoties, atkritumu dedzināšana būtu pats pēdējais tālāk izmantošanas veids. Šāda pieeja ir visā Eiropā, un šādam atkritumu apsaimniekošanas veidam nav paredzēts arī finansējums," uzsvēra Ķēniņš.

Viņš akcentēja, ka uz atkritumu apsaimniekošanu enerģijas ieguvei nevar skatīties tikai no ekonomiskās perspektīvas, bet jāņem vērā arī ietekme uz vidi.

Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns pauda, ka no ekonomiskā viedokļa dedzināt tos atkritumus, kas netiek pārstrādāti, būtu izdevīgi, taču jādomā par attiecīgām vietām, kur šādu iniciatīvu īstenot. Vienlaikus priekšroka jādod tādiem enerģijas iegūšanas veidiem, kas rada mazāk emisiju, un atkritumu atlikumu dedzināšana jāveic tādās teritorijās, kurās tā neizslēdz jau esošās infrastruktūras darbību.

"Svarīgi, lai papildus jaudas, kas ienāk enerģijas tirgū, nedegradē jau esošo tirgu," norādīja Šaicāns, piebilstot, ka šis ir teritoriāls jautājums par vietām, kurās pašreizējā enerģijas ražošanas infrastruktūra nespēj nodrošināt nepieciešamo enerģijas apjomu.

SIA "Schwenk Latvija", kurā cementa rūpnīcas vajadzībām jau patlaban notiek atkritumu dedzināšana, valdes locekle Evita Goša skaidroja, ka kompānijā izmantotās tehnoloģijas un iecere par koģenerācijas stacijām ir divas krasi atšķirīgas tehnoloģijas.

Viņa norādīja, ka cementa ražošanā tiek izmantos ļoti skrupulozi atlasīts materiāls, kam ir savi tehniskie parametri gan ķīmiskajā sastāvā, gan izmērā, gan kvalitātē. Vienlaikus kompānijā materiāls tiek dedzināts ļoti augstā temperatūrā, kā arī tas ir slēgts process, pēc kura pāri nepaliek pelni, kas tiek izmantoti cementa ražošanā.

Cita starpā Goša sacīja, ka cementa ražošana jau vēsturiski bijusi piesārņojoša nozare, taču kopš jaunās rūpnīcas atvēršanas Brocēnos, kurā izmanto alternatīvo enerģiju, kompānijas emisijas samazinātas par 40%. Patlaban "Schwenk Latvija" rūpnīcā iegūtā enerģija no dedzinātajiem atkritumiem pilnībā aizvieto fosilo kurināmo.

Goša arī uzsvēra, ka viens no būtiskākajiem koģenerācijas staciju problēmjautājumiem ir pēc dedzināšanas pāri palikušie pelni, kuru ķīmiskā sastāva dēļ tos, visticamāk, nevarēs izmantot otrreizējai pārstrādei, piemēram, lauksaimniecībā vai cementa ražošanā.

Pēc "Schwenk Latvija" veiktajiem aprēķiniem, ja Latvijā Stopiņu koģenerācijas stacijā plānots sadedzināt 150 000 tonnas no atkritumiem ražota kurināmā, tad pāri paliks aptuveni līdz 25 000 tonnām pelnu gadā, par kuru tālāko izmantošanu un apsaimniekošanu skaidrības neesot.

Tāpat Goša sacīja, ka nav skaidrības, vai tiešām visi dedzinātie atkritumi Latvijas koģenerācijas stacijās būs vietējas izcelsmes. Viņa skaidroja, ka patlaban Brocēnu ražotnē tiek sadedzināti līdz 200 000 tonnām atkritumu gadā, no kuriem tikai nedaudz vairāk nekā trešdaļa ir Latvijas atkritumu.

"Jautājums, kur dabūt šo materiālu, vai tiešām tas būs Latvijā ražots materiāls," vaicāja Goša, atzīmējot, ka "Schwenk Latvija" neredz, ka kaut vai Stopiņiem paredzētās 150 000 tonnas kurināmo atkritumu gadā Latvija var nodrošināt.

Jau ziņots, ka ceturtdien notika ikgadējā konference "Latvija - valsts bez atkritumiem", kurā tika diskutēts par to, kā Latvijai virzīties uz zaļāku ekonomiku, ilgtspējīgāku uzņēmējdarbību un saudzīgāku resursu izmantošanu, tostarp Latvijas energoneatkarības veicināšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Lufthansa» panāk vienošanos ar darbiniekiem par algu palielināšanu

Vācijas nacionālā aviokompānija "Lufthansa" un arodbiedrība "Verdi" trešdien paziņoja, ka panākušas vienošanos par virszemes apkalpošanas darbinieku algu palielināšanu, tādējādi novēršot draudus par jauna streika rīkošanu Lieldienu brīvdienās.

Ekonomika Asociācija: banku pakalpojumi Latvijā ne vienmēr ir dārgākie Baltijā

Latvijā banku pakalpojumi ne vienmēr ir dārgākie Baltijā, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Ekonomika Latvijas Banka samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,5% pretstatā decembrī prognozētajiem 2%, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Ekonomika Briškens aicina Baltijas valstis vienoties par Rail Baltica vilcienu iegādi

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) aicina Baltijas valstis vienoties par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" vilcienu iegādi.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.

Sabiedrība Siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu

Atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu, pauda uzņēmuma sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.